30 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 MAΪΟΥ

image_thumb844444444444444444448

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ισαάκος ηγούμενος Μονής Δαλμάτων. Έζησε επί της αιρέσεως των Αρειανών όταν κλείσθηκαν αι εκκλησίαι των Ορθοδόξων. Ο Ισαάκιος συνάντησε τον βασιλέα και του είπε: «Να διάταξης ν' ανοιχθώσιν οι εκκλησίες τότε θα νικήσης τους εχθρούς Γότθους».

Τότε ο βασιλεύς διέταξε να ριφθή ο άγιος εις μίαν φοβεράν φάλαγγα. Εκεί ήλθον δύο λευκοφόροι άνδρες (άγγελοι) και έφερον αυτόν ενώπιον του βασιλέως. Ο άγιος είπε πάλιν προς τον βασιλέα ν' ανοίξη τις εκκλησίες. Ο βασιλεύς εξεπλάγη και είπε να τον φυλάξουν, έως ότου επανέλθη εκ του πολέμου. Αλλά ο βασιλεύς δεν νίκησε, κρύφτηκε σε μια αχυρώνα και κάηκε. Οι στρατιώτες, αφού έμαθον ότι ο Θεός εφανέρωσε στον άγιον όλα τα συμβάντα, τον παρεκάλεσαν να εγκατασταθή στην Κων/πολιν, όπου ένας πολίτης ονόματι Σατορνίνος έκτισε μοναστήριον. Σε αυτό εισήλθεν ο άγιος και πολλοί μοναχοί. Εξεδήμησε εις Κύριον ειρηνικά.

2) Ο άγιος Νατάλιος. Εύρε μαρτυρικόν θάνατον με ξίφος.

3) Ο άγιος Βαρλαάμ. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Ρωμανός και Τελέτιος. Εφονεύθησαν με ξίφος.

5) Ο άγιος μάρτυρας Εύπλους. Δέθηκε και τέθηκε στον ήλιον και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Ηλείοι επαναστάται υπό τους Πλαπούτα, Βιλαέτη, Σισίνη μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων και τρέπουν αυτούς σε φυγή.

Το 1823 στο Κάνδανον Κρήτης οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρ­κων και νικούν αυτούς.

Το 1825 εδολοφονήθη η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Το 1828 ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε τον Τουρκικόν στο στενό Μυτιλήνης Μέλανος ακρωτηρίου και ενίκησε αυτόν.

Το 1919 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας καταλαμβάνουν την Πέργαμον.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται δράσεις περιπόλων. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία έτοιμη δια νέας εξορμήσεις. Το 1922 σ' ολόκληρο το μέτωπον γίνονται επιθέσεις αποσπασμάτων. Το 1941 η άμυνα του Κρητικού λαού εναντίον των Γερμανών συνεχίζεται.