21 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444444444

21 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι ισαπόοτολοι Κωνσταντίνος και Ελένη. Ο άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ναϊσόν (Νίσσαν) της Σερβίας το 274 και είχε γονείς τον Κων-στάντιον Χλωρόν και την Αγίαν Ελένην. Μετά τον θάνατον του πατέρα του έγινε αυτοκράτορας Γαλατίας. Ο Κωνσταντίνος έμαθε, ότι ο αυτοκράτορας της Ρώμης Μαξέντιος εσκόπευε να έλθη εναντίον του. Τότε έλαβε τον στρατόν του (οι περισσότεροι ήσαν χριστιανοί) και εκίνησε κατά του Μαξεντίου. Ο Κων­σταντίνος όταν έφθασε προ της πόλεως της Ρώμης εσκέπτετο εάν θα πρέπη να επιτεθή.

Τότε βλέπει εις τον ουρανόν ένα φαινόμενον (Σταυρόν με αστέρα) και έγραφε με ελληνικά γράμματα «Κωνσταντίνε, εν τούτω νίκα». Την επομένην κατασκευάζει όμοιον Σταυρόν, τον θέτει επικεφαλής του στρατεύματος και επιτίθεται εναντίον του εχθρού, τον νικά και γίνεται μονοκράτορας του Ρωμαϊ­κού κράτους. Μετά τούτο επροστάτευσε την χριστιανική θρησκεία, μετέφερε την έδρα από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολι, έκτισε εκεί πολλούς ναούς και τον ναό της Αγίας Σοφίας.

Εβοήθησε τη μητέρα του και πήγε στους Αγίους Τόπους και εύρεν τον Τίμιον Σταυρόν. Συνεκάλεσε το 325 την Α' Οικουμενική Σύνοδο και κατεδίκασε την αίρεσιν του Αρείου. Απέθανε το έτος 337. Η εκ­κλησία εκήρυξε τον Κωνσταντίνον και την Ελένην αγίους και Ισαποστόλους.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη, Μπόταση κανονιοβολεί το φρούριον του Ρίου και στη συνέχεια ναυμαχεί χωρίς σοβαρές επιτυχίες με τον τουρκικό.

Το 1825 οι Τούρκοι κανονιοβολούν το Μεσολόγγιο και καταστρέφουν τον προμαχώνα Μπότσαρη.

Ο Ιμβραήμ πασάς εκυρίευσε τη Κυπαρισσία και κατέστρεψε αυτή.

Το 1829 μεταξύ Θηβών Πυρίου έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μαυ-ροβουνιώτην και Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν συνεχίζει την προέλασίν του προς την περιοχή Οδεμισιού.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά δρα δια περιπόλων.

Το 1922 σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 οι Ελληνοβρετανοί πολεμισταί παρά τον σφοδρόν βομβαρδισμόν των εξοντώνουν φωλεάς αλεξιπτωτιστών των Γερμανών εις Κρήτην.