15 Μαΐου, 2010

Των Αγίων Τριακοσίων δέκα οκτώ (318) Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου

250px-Α'_Οικουμενική_Σύνοδος

Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

Η Α' Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως πμοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Συνοπτική παράθεση των ιερών Κανόνων

Κανών Α': Καταδικάζει τη συνήθεια του οικοιοθελούς ευνουχισμού και απαγορεύει τη χειροτονία ευνουχισμένων, πλην όσων για ιατρικούς λόγους ή λόγω βασανιστηρίων εξετμήθησαν.
Κανών Β': Απαγορεύει τη χειροτονία ως κληρικών στα νέα μέλη (νεόφυτοι) της εκκλησίας.
Κανών Γ': Καταδικάζει την συνήθεια των κληρικών όλων των βαθμών να συζούν με νεαρές γυναίκες τις οποίες δεν είχαν παντρευτεί (συνείσακτοι).
Κανών Δ' - Ε': Εισάγεται το «μητροπολιτικό σύστημα», το οποίο ίσχυε στην οργάνωση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, και καθορίζουν την αρμοδιότητα της επαρχιακής συνόδου στη χειροτονία των επισκόπων.
Κανών ΣΤ': Αναγνωρίζει κατ' εξαίρεση το αρχαίο έθος της συγκεντρωτικής δικαιοδοσίας του επισκόπου της Αλεξάνδρειας στις εκκλησίες της Αιγύπτου, Λιβύης και Πεντάπολης —όπως συνέβαινε και με την εκκλησία της Ρώμης—, ενώ εξαιρεί τη Ρώμη και την Αντιόχεια από το γενικό μέτρο του μητροπολιτικού συστήματος.
Κανών Ζ': Ορίζεται ότι ο επίσκοπος Αιλίας (δηλ. Ιερουσαλήμ) να είναι ο επόμενος στη σειρά απόδοση τιμών.
Κανών Η': Ορίζει τον τρόπο επιστροφής στην εκκλησία της Αιγύπτου των λεγόμενων «Καθαρών» (Μελιτιανό σχίσμα).
Κανών Θ': Αναφέρεται στην συνήθη περίπτωση χειροτονίας πρεσβυτέρων των οποίων δεν εξετάστηκαν τα προσόντα ή οι οποίοι δεν παραμένουν άμεμπτοι.
Κανών Ι': Καταδικάζει τη χειροτονία πεπτωκότων.
Κανών ΙΑ' - ΙΒ': Καθορίζεται η μετάνοια των πεπτωκότων, με αυστηρότερα κριτήρια.
Κανών ΙΓ': Δέχεται ότι είναι δυνατόν να παρασχεθεί Θεία Ευχαριστία επί της επιθανατίου κλίνης.
Κανών ΙΔ': Ορίζεται η μετάνοια των πεπτωκότων κατηχουμένων.
Κανών ΙΕ' - ΙΣΤ': Καταδικάζεται η επιδίωξη κληρικών για μετάθεση σε άλλες εκκλησίες.
Κανών ΙΖ': Καταδικάζει την πλεονεξία και αισχροκέρδεια των κληρικών που προέρχεται από τον έντοκο δανεισμό.
Κανών ΙΗ': Απαγορεύει στους διακόνους να μεταδίδουν και να αγγίζουν τη Θεία Ευχαριστία πριν από τους πρεσβυτέρους, και δεν επιτρέπεται το να κάθονται μεταξύ των πρεσβυτέρων.
Κανών Κ': Απαγορεύει τη γονυκλισία στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και την ημέρα της Πεντηκοστής.

Επισπρόσθετα καθορίστηκε η κοινή ημέρα εορτασμού του Πάσχα.

Τα συμπεράσματα τις συνόδου υπογράφηκαν από περισσότερους από 318 και ο αριθμός αυτός επικράτησε για συμβολικούς λόγους. Οι επίσκοποι που ήταν παρόντες στη σύνοδο συνοδεύονταν από κατώτερους κληρικούς των οποίων ο συνολικός αριθμός ανερχόταν στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο των επισκόπων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb844444

15 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παχώμιος. Γεννήθηκε στη Θηβαίδα της Αιγύπτου από γονείς ειδωλολάτρες και σε ηλικίαν 20 χρονών έγινε χριστιανός και βαπτίσθηκε δια του αγίου Βαπτίσματος. Έγινε μοναχός πλησίον του ησυχαστού Παλάμωνος και διέλαμψε δια τις αρετές του. Έκτισε μοναστήρια με νοσοκομεία και ξενώ­νες και οι μοναχοί αυτών, ανήρχοντο σε 7.000, τους οποίους καθοδηγούσε με τις ομιλίες του. Εκεί εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

2) Ο άγιος Αχίλλιος. Γεννήθηκε στην Καπαδοκία από γονείς ευγενείς, έντι­μους, πλουσίου και περίφημους, οι οποίοι έδωκαν το καλόν παράδειγμα εις αυτόν. Νέος εγκατέλειψε την πατρίδα του πήγε και προσκύνησε τους Αγ. Τό­πους και μετά τα λείψανα των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, εις Ρώ-μην. Έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου. Τέλος ήρθε στην Ελλάδα και έμεινεν εις την Θεσσαλίαν, όπου χειροτονήθηκε αρχιερέας Λαρίσης. Διέλαμψε δια της α­γιοσύνης του. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενικήν Σύνοδον.

3) Ο άγιος Βάρβαρος. Καταγόταν από την Πεντάπολι και έμεινε αιχμάλω­τος στους Μπαρμπαρέσσους 24 χρόνια. Όταν απελευθερώθηκε πήγε σε σπήλαιον του χωριού Τρύφου Ακαρνανίας και ασκήτευσε επί 18 χρόνια. Εξεδήμη­σε εις Κύριον ειρηνικά.

4) Ο άγιος Ανδρέας ο ερημίτης και θαυματουργός. Ασκήτευσε σε σπήλαιον πλησίον του χωριού Χαλκιόπουλοι Βάλτου όπου και εξεδήμησε εις Κύριον.

5) Η μνήμη των θαυματουργών αγίων Ησαΐου, επισκόπου Ραστοβίας, δουκός Δημητρίου Μόσχας και Ησάί'ου του Σπηλαιώτου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Λιακόπουλος επαναστατεί την Κασάνδραν

Ο Τουρκικός στρατός εισέρχεται εις το Βουκουρέστιον.

Το 1825 οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην επιτίθεται εναντίον των Τούρκων εις το Μαυρολιθάρι Παρνασσίδος και νικούν αυτούς.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη εκδιώκει ληστές Τούρκους.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση πυροβολικού και πε­ριπόλων.

Το 1921 συνεχίζεται η γιγαντομαχία των ελληνικών δυνάμεων στη Μ. Ασία εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ενεργεί επιχειρήσεις προφυλακών και περιπόλων.