10 Μαΐου, 2010

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ (10/5/2010)

971163_b

Κατά την έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη θεματολογία της σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, καθώς και στα θλιβερά γεγονότα των ημερών λέγοντας :

«Νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε και από αυτό το βήμα της Ιεραρχίας μας, να εκφράσουμε την συνοχή της καρδίας μας για όσα θλιβερά γεγονότα ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας και την οδύνη μας για τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας κατά την ώρα της εργασίας των. Η διαμαρτυρία για τα προσωπικά η γενικώτερα παράπονα έναντι της ακολοθουμένης τακτικής της πολιτείας είναι δίκαιο και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Η χρήση βίας όμως και περισσότερο η αφαίρεση ζωής του οποιουδήποτε, είναι απολύτως ανεπίτρεπτα».

Επίσης είπε:«ανησυχία προκαλεί η λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων λιτότητος και η απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ αμηχανία προξενεί η συμπεριφορά και ο τρόπος αντιδράσεως των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και κατέληξε ότι «η κρίση είναι πνευματική, που επικεντρώνεται στην οικογένεια, στους θεσμούς, στις δομές της πολιτείας, … και είναι έκδηλη και στο χώρο της ανθρώπινης πλευράς της Εκκλησίας και γι’ αυτό απαιτείται μια καλή διάγνωση και το κατάλληλο φάρμακο».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (10/5/2010).

image

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Πετρουπόλεως και Αχαρνών από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε για νέο μητροπολίτη Ιλίου τον Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Δικαιάκο, Διευθυντή του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου με ψήφους 44.

Τέλος, ο συνυποψήφιος Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος, έλαβε 17 ψήφους.

Αποτελέσματα στο τριπρόσωπο:

Αθηναγόρας  Δικαιάκος:    38

Ιεροθεος Καλογερόπουλος:   27

Θεόκλητος Αθανασόπουλος:   18

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας  (κατά κόσμον Γεώργιος) Δικαιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του εισήχθη το 1969 στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη λήψη του πτυχίου του υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Ιανουάριο του 1977. Ακολούθως χειροθετήθηκε μοναχός (12-2-1977), χειροτονήθηκε διάκονος (21-2-1977) από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Πολύκαρπο και κατέστη μέλος μικράς μοναστικής αδελφότητος στον Άγιο Αθανάσιο Αγρού Κερκύρας.

Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979 και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία και υπηρέτησε μέχρι της εκλογής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου (7-2-2008), οπότε και μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Α’ και Β’ Αρχιερατικής περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Είναι Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Σαγματά (και παραμένει μέχρι και σήμερα), υπεύθυνος νεότητος της επαρχίας Θηβών και των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και συντονιστής συνάξεων των Ιεροσπουδαστών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης, είχε την ευθύνη των σεμιναρίων ποιμαντικών και ιεροκηρυκτικών μαθημάτων για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, του Γραφείου Τύπου και της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ευαγγελίστρια Αλιάρτου. Διετέλεσε δε μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για το Διάλογο Εκκλησίας και Κοινωνίας.

Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε στο Λονδίνο μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ποιμαντική.Συμμετείχε σε σεμινάρια  ψυχολογίας και ψυχιατρικής, καθώς και ποιμαντικής και συνεργάσθηκε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την διοργάνωση περιβαλλοντικών συνεδρίων, ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε περιβαλλοντικά συνέδρια, σε σεμινάρια μεταπτυχιακών φοιτητών και σε νεανικές συνάξεις.

Το 1998 παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας, από όπου έλαβε (2002) με Άριστα το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, ενώ το θέμα της εργασίας του ήταν «Η ποιμαντική των χηρευουσών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τη σύγχρονη Ψυχολογία».

Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς κρίση τη διατριβή του με θέμα «Ψυχική εξάντληση και ‘αποξένωση’ του κληρικού».Μετέφρασε από την αγγλική το έργο του Μέγιεντορφ «Ορθόδοξος Γάμος» και επιμελήθηκε τη μετάφραση από τα αγγλικά του βιβλίου του Σμέμαν «Ευχαριστία».

Επιμελήθηκε επίσης συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Χαρμολύπη» και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «2000 χρόνια μετά» των εκδόσεων Ακρίτας. Γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και ιταλικά.

_____________________________________________

Νέος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού ο π.Κύριλλος Μυσιακούλης

Νέος Μητροπολίτης Κηφισίας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Μυσιακούλης. Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Κηφισίας έλαβε 66 ψήφους ενώ βρέθηκαν 5 λευκά και 6 άκυρα. Ο κ. Κύριλλος έως σήμερα υπηρετούσε ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεργάστηκε με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο.

__________________________________

Nέος Λαγκαδά ο π.Ιωάννης Τασιάς

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Τασιάς. Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαγκαδά έλαβε  41 ψήφους. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου έλαβε 21 ψήφους.

 

Ειρωνικές (;) ευχές Βαρθολομαίου προς Ιερώνυμο

bartolomeos ag.spiridonas2

Αλγεινή εντύπωση και πολλές αλυσιδωτές απορίες προκάλεσαν σε μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι από τη Σμύρνη σημερινές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς την "αδελφή και θυγατέρα Εκκλησία της Ελλάδος" για "άνωθεν φωτισμό" στις επικείμενες εκλογές Αρχιερέων της καθ' Ελλάδα Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Και αυτό γιατί ήταν ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που εμπόδισε την εύρυθμη λειτουργία του συνοδικού συστήματος της Συνόδου της Ελλαδικής Ιεραρχίας, δεσμεύοντας τις αποφάσεις του Μακαριωτάτου Προέδρου της για ένα ζήτημα ήδη τελεσίδικο από πλευράς Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και αναρωτιέται ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης, κληρικός τε και λαϊκός: Αξίζει η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος, Αυτή που σε στιγμές δοκιμασίας και θλίψης - για το όντως μαρτυρικό Φανάρι - σφουγγίζει το δάκρυ του, μια τέτοια ειρωνική και, δυστυχώς, ελάχιστα πατρική συμπεριφορά; Αξίζει να περιπαίζεται και να διαπομπεύεται μια Αδελφή Εκκλησία ενός δοκιμαζόμενου πλην τίμιου και φιλοθέου λαού; Όταν σπάσεις το δεκανίκι σου, μοίρα σου είναι να κουτσαίνεις... Ελπίζουμε να μην επαληθευθούμε!

Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος, σχολιάζοντας στη «Romfea.gr», τις ευχές του κ. Βαρθολομαίου, τόνισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τι εννοεί όταν λέει να γίνουν οι καλύτερες επιλογές, δεν υπάρχει το Άγιο Πνεύμα; Ο Πατριάρχης πριν λίγο καιρό είχε δημιουργήσει μείζον θέμα, εξ΄ αφορμής του πρώην μητροπολίτη Αττικής και τότε ζητούσε να μην γίνουν εκλογές στις δύο νέες Μητροπόλεις (Κηφισίας  - Ιλίου), πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του εκκλήτου. Τότε κάποιοι λέγανε ότι εμείς θα παρακάμψουμε το Πατριαρχείο, τώρα τη άλλαξε ξαφνικά, που είναι εκείνοι που φωνάζανε υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου;».

Κλείνοντας, ο δυναμικός ιεράρχης, τόνισε: «Τι άλλαξε από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, εκτός από το να πάει στο Φανάρι και να γυρίσει πάλι πίσω ο φάκελος του πρώην Μητροπολίτη Αττικής. Να ξέρετε, ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!» Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγο καιρό εξήγησε στο Φανάρι ότι δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να γίνουν αδέσμευτες εκλογές.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι αν και άτομα προσκείμενα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τους τελευταίους μήνες έκαναν ανώφελες προσπάθειες να δημιουργήσουν τεχνητές παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.

Αιμίλιος Πολυγένης - 9/5/2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb8

10 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Απόστολος Σίμων ο ζηλωτής. Ονομάζεται και Ναθαναήλ. Κατα­γόταν από την Κανά της Γαλιλαίας και ήταν και νυμφίος εις τον γάμον εν Κα­νά, όπου ο Χριστός μετέβαλε το νερό σε κρασί. Ο Σίμων όταν είδε το θαύμα αυτό άφησε και νύμφη και γάμο και οικία και ακολούθησε τον Χριστόν.

Ήταν εκ των 70 Αποστόλων και ευρίσκετο εις το υπερώο όταν είδε μετά των άλλων Αποστόλων κατά την ημέρα της Πεντηκοστής και εφωτίσθη με το Πνεύμα το Άγιον. Περιήλθε σαν Απόστολος πολλά μέρη και εφανέρωνε την πλάνην της πολυθεΐας και εκήρυττε τον Χριστόν. Τέλος επήγε εις Αγγλίαν εκήρυξε το Ευ­αγγέλιο και εσταυρώθηκε από τους ειδωλολάτρες.

2) Οι άγιοι Αλφειός, Φιλάδελφος και Κυπρίνος. Κατάγονταν από ευγενείς και πλούσιους γονείς και ανετράφησαν στην ευσέβειαν και την μελέτην των Θείων Γραφών. Δια την πίστι τους προς τον Χριστό τους έστειλαν δέσμιους στη Ρώμη. Ο ηγεμόνας τους εβασάνισεν σκληρά και τέλος τους αποκεφάλισαν.

3) Ο άγιος Ησύχιος. Καταγόταν από την πόλιν Αγαπιννά. Δια παρακλήσεώς του ο Θεός του υπέδειξε ήσυχον μέρος, όπου έκτισεν εκκλησίαν, έκαμε πολλά θαύματα και εξεδήμησε εις Κύριον.

4) Ο άγιος Λαυρέντιος. Πήγε στο χωρίον Άγιος Λαυρέντιος-Βόλου και έ­κτισε με την βοήθειαν του βασιλέως Αλέξιου Κομνηνού εκκλησία και σκήτη. Εξεδήμησεν ειρηνικά εις Κύριον.

5) Ο άγιος Συμεών Επίσκοπος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1770 οι Μανιάτες επιπίπτουν σφοδρά ενα­ντίον των Τούρκων στο βουνό Ξυνοκαβαλίας και φονεύουν πολλούς.

Το 1826 ο Ιμβραήμ πασάς κατακαίων με τα στρατεύματα του τα πάντα φθάνει εις Τρίπολιν.

Το 1827 ο επικεφαλής του ελληνικού στόλου Κόχραν βομβαρδίζει δύο αιγυ­πτιακές φλεγάτες έξω από τη Γλαρέντζα Ηλείας και φονεύει πολλούς Τουρκοαιγυπτίους.

Το 1919 εις την περιοχήν Σμύρνης συνεχίζεται η εκκαθάριση της περιοχής από ληστάς και άτακτους Τούρκους.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπό­λων.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις του εκστρατευτικού σώματος της Μ. Ασίας συνάπτουν σφοδράν μάχην εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία καταδιώκει τουρκικά άτακτα στοιχεία.