08 Μαΐου, 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

clip_image002

Ο Τυφλός ανέβλεψε

Η δειλία των γονέων

Κάποιο Σάββατο ο Κύριος στην Ιερουσαλήμ συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. Και αφού έφτιαξε πηλό με το σάλιο του, έχρισε με τον πηλό τα μάτια του τυφλού. Δοκιμάζοντας όμως την πίστη του, δεν τον θεράπευσε αμέσως, αλλά του είπε: «Πήγαινε, νίψε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Κι ο τυφλός υπάκουσε αμέσως. Και το θαύμα έγινε! Όσοι όμως τον έβλεπαν κατόπιν υγιή απορούσαν: «Δεν είναι αυτός ο τυφλός που ζητιάνευε;». Άλλοι έλεγαν «αυτός είναι», άλλοι όμως έλεγαν «είναι κάποιος που του μοιάζει». Εκείνος όμως τους διαβεβαίωνε ότι είναι ο ίδιος. Κι αυτοί έκπληκτοι απορούσαν: «Πώς θεραπεύτηκαν τα μάτια σου;». Κι εκείνος με θάρρος εξηγούσε, πώς έγινε το θαύμα.

Κι όταν κατόπιν τον οδήγησαν στους Φαρισαίους, άρχισε μία νέα ανάκριση: «Πώς βρήκες το φως σου;». Κι ενώ εκείνος τους εξήγησε, οι Φαρισαίοι δεν ήθελαν να το παραδεχθούν. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν για τον Κύριο: «Αυτός δεν είναι απεσταλμένος του Θεού, διότι δεν τηρεί την αργία του Σαββάτου». Άλλοι όμως απαντούσαν: «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος αμαρτωλός να κάνει τέτοια μεγάλα θαύματα;». Κι άρχισαν πάλι να εξετάζουν τον τυφλό: «Εσύ τι λες γι’ αυτόν;». Κι αυτός τους είπε: «Εγώ λέω ότι είναι προφήτης».

Οι Φαρισαίοι όμως επιμένουν στην άρνηση. Γι’ αυτό φωνάζουν τους γονείς του και τους ρωτούν: «Αυτός είναι ο γυιος σας που λέτε ότι γεννήθηκε τυφλός; Και πώς τώρα βλέπει;». Οι γονείς όμως φοβισμένοι μήπως τους διώξουν από τη Συναγωγή απάντησαν: «Αυτός είναι ο γυιος μας και πράγματι τυφλός γεννήθηκε. Πώς όμως τώρα βλέπει, δεν ξέρουμε. Ώριμη ηλικία έχει, ρωτήστε τον.».

Οι γονείς λοιπόν αποφεύγουν να δώσουν σαφή απάντηση για το θαύμα. Φοβούνται και τρέμουν καθώς βλέπουν τους Φαρισαίους να μιλούν με θυμό και απειλές, για να τους εκφοβίσουν. Κι απαντούν μόνο στις δύο πρώτες ερωτήσεις τους. Στην τρίτη σιωπούν, ενώ ήταν βέβαιοι για το θαύμα και όφειλαν να απαντήσουν από ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο που θεράπευσε το παιδί τους. Αλλά αυτοί τρομοκρατημένοι άφησαν τον γυιο τους μόνο του να σηκώσει το βάρος των απειλών των Φαρισαίων.Η ιστορία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα στην πορεία της Εκκλησίας. Το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας, που τόσο μεγάλη πολεμική γίνεται εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας μας.

Οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες πολλές, οι έμμεσες απειλές ύπουλες και ο φόβος κάνει πολλούς να φοβούνται να πουν την αλήθεια για πολλά θέματα πίστεως, να δειλιάζουν να πάρουν θέση και μάλιστα ενώπιον ανθρώπων που κατέχουν κάποια μεγάλη θέση στην κοινωνία· για να μην εκτεθούν, για να μην κινδυνεύσει η σταδιοδρομία τους, για να τα έχουν καλά με όλους. Έτσι προδίδουν το πιστεύω τους και καταπατούν τη συνείδησή τους. Όσους φοβόμαστε να ομολογήσουμε αυτό που πιστεύουμε και να υπερασπιστούμε την Εκκλησία μας, θα μας αρνηθεί κι ο Κύριος κατά την φοβερή ημέρα της κρίσεως.

Η ομολογία του πρώην τυφλού

Οι Ιουδαίοι αναστατωμένοι φώναξαν και πάλι τον πρώην τυφλό και του είπαν: «Δόξασε τον Θεό, ομολογώντας ότι πλανήθηκες. Ο άνθρωπος που σε θεράπευσε είναι αμαρτωλός, αφού καταλύει την αργία του Σαββάτου». Εκείνος όμως με παρρησία και θάρρος απάντησε: «Εάν ο άνθρωπος αυτός είναι αμαρτωλός δεν ξέρω. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι ενώ ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω».

Κι αυτοί ξαναρωτούν: «Πώς σου άνοιξε τα μάτια;». Κι εκείνος ακόμη πιο θαρρετά απαντά: «Λίγο πριν σας το είπα και δεν θελήσατε να το παραδεχθείτε. Γιατί τώρα θέλετε ν’ ακούσετε πάλι τα ίδια; Μήπως θέλετε κι εσείς να γίνετε μαθητές του; Κι έπειτα ο Θεός δεν ακούει τους αμαρτωλούς. Αλλά και ποτέ δεν ακούσθηκε, από τότε που έγινε ο κόσμος, ότι θεράπευσε κάποιος μάτια ανθρώπου που είχε γεννηθεί τυφλός».

Εκείνοι τώρα εξαγριωμένοι του λένε: «Εσύ γεννήθηκες βουτηγμένος στην αμαρτία και διδάσκεις εμάς;». Και τον έδιωξαν. Βρήκε όμως ο Κύριος τον πρώην τυφλό και του είπε: «Εσύ πιστεύεις στον Υιό του Θεού;». «Και ποιος είναι, Κύριε, για να τον πιστεύσω;», αποκρίθηκε εκείνος. Είπε τότε σ’ αυτόν ο Ιησούς: «Αυτός που σου μιλάει, εκείνος είναι». «Πιστεύω, Κύριε», απαντά με ειλικρίνεια ο πρώην τυφλός. Και Τον προσκύνησε ως Υιό του Θεού.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ομολογία του πρώην τυφλού. Η παρρησία του εκδηλώνεται ολοένα και πιο θαυμαστή. Ομολογεί αρχικώς γεμάτος ευγνωμοσύνη στους γνωστούς το θαύμα. Και, όταν οδηγείται μπροστά στους τυφλωμένους από την κακία Φαρισαίους, δεν κάμπτεται από τις απειλές τους και την ασφυκτική τους πίεση.

Περιγράφει και πάλι το θαύμα και ομολογεί χωρίς να φοβάται ότι ο Ιησούς είναι προφήτης. Κι όταν οι Φαρισαίοι απαιτούν να ομολογήσει ότι πλανήθηκε, αυτός ακάθεκτος επιμένει στην αλήθεια. Και τελικά προτιμά να φύγει μακριά τους, μένοντας σταθερός στην ομολογία του, ό,τι κι αν αυτό θα του κοστίσει.

Και μας διδάσκει ο άνθρωπος αυτός, ο πρώην τυφλός, να ομολογούμε κι εμείς την αλήθεια με θάρρος, με ενθουσιασμό και καύχηση, όπου και όταν μας το ζητάει αυτό ο Κύριος. Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Διότι ο Χριστός μας άνοιξε τα τυφλά μάτια της ψυχής, μας έμαθε να ζούμε, να πορευόμαστε, να ελπίζουμε.

Γεμάτοι ευγνωμοσύνη λοιπόν κι εμείς να ομολογούμε τον ευεργέτη μας. Είναι προτιμότερο να μείνουμε απομονωμένοι ομολογώντας την αλήθεια, παρά να είμαστε φίλοι όλου του κόσμου συμβιβασμένοι με το ψέμα. Και ο Χριστός θα μας ευλογήσει. Θα μας ομολογήσει ως παιδιά του αγαπημένα και θα μας καταστήσει πολίτες της Βασιλείας του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image

8 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωάννης ο θεολόγος. Έζησε 120 έτη. Είχε γονείς τον Ζεβεδαίον και μητέρα την Σαλώμην, θυγατέρα του Ιωσήφ. Ήταν παρών κατά την σταύρωση του Ιησού και με τον Πέτρο πήγε εις τον τάφον Του και μόνος αυτός έλαβε την Θεοτόκον στην οικία του. Μετά την κοίμησιν της Θεοτόκου μετέβη στην Έφεσι κηρύττων το Ευαγγέλιον και δια της προσευχής του κατέστρεψε τον ναόν της Αρτέμιδος έκα­με δε χριστιανούς 400.000 ειδωλολάτρες. Εις τον τάφον του γίνονται πολλά θαύμα­τα και ακόμη σήμερον αναβρύει κατά παράδοξον τρόπον κόνις, την οποίαν ονομά­ζουν μάννα.

2) Ο άγιος Αρσένιος. Καταγόταν από την Ρώμη και εξεπαιδεύθη στα ελληνικά γράμματα και σε όλες τις επιστήμες. Έμαθε την φιλοσοφίαν, την ρητορικήν και την λογικήν και διήγε βίον ενάρετον. Κατόπιν άφησε την ελληνικήν παιδείαν και ανεγίγνωσκε την θεόπνευστον Γραφήν. Δια τις αρετές του αυτές εχειροτονήθη υπό του αρχιεπισκόπου Ρώμης διάκονος και έγινε διδάσκαλος των τέκνων του βασι­λέως Θεοδοσίου (Αρκάδιος και Ονώριο) τους οποίους εμόρφωσε χριστιανικά και ακολούθως πήγε στην Αλεξάνδρεια και έγινε μοναχός. Εξεδήμησε ειρηνικά.

3) Ο άγιος Μήλης ο υμνωδός.

4) Το τάγμα στρατιωτών. Δια τον Χριστόν αποκεφαλίσθη.

5) Το θαύμα της Θεοτόκου της Κασσιωπίας (ο αδίκως τυφλωθείς Στέφανος εθεραπεύθει).

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 γίνεται η μάχη εις το Χάνι της Γραβιάς. Ο αρχηγός των Ελλήνων Οδ. Ανδρούτσος καταλαμβάνει το χάνι το οποίο ευρίσκεται επί της οδού Λαμίας-Αθηνών. Η μάχη υπήρξε φονική δια τους επερχόμενους ενα­ντίον του χανίου Τούρκους. Εφονεύθησαν υπέρ τους 350, ενώ εκ των Ελλήνων 6.

Το 1826 οι Κρήτες παρά το Ρέθυμνον συνάπτουν μάχην εναντίον των Τούρκων και τρέπουν αυτούς σε φυγή. Αρχηγοί των Κρητών ήσαν οι Μανουσέλης, Χατζημι­χάλης, Νταλιάνος, Μανουσογιαννάκης, Δεληγιαννάκης.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες υπό των τουρκικών παρά τον Δομοκόν υποχωρούν εις Λαμίαν. Με την επέμβαση των δυνάμεων γίνεται ανακωχή και έτσι ετελείωσε ο κακώς οργανωθείς και κακώς εκτελεσθείς άδοξος και επαίσχυ­ντος δια την Ελλάδα πόλεμος.

Το 1919 στη Σμύρνη ο ελληνικός στρατός συνεχίζει εκκαθαρίσεις του εδάφους που διοικούσε.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων. Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού εναντίον των Τούρκων.