06 Μαΐου, 2010

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (6/5/2010).

clip_image00117

image 

ΑΜΑΝ ΒΡΕ ΣΩΤΗΡΙΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;

Αγαπητέ επισκέπτη του blog,

Ο υπογράφων ως φιμωθείς 17/3/2010 Σωτήρης Τζούμας, επληροφορήθην πως λίαν συντόμως θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του με την ονομασία ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ. Χαίρομαι που οι άνθρωποι κατά καιρούς αλλάζουν και που προσπαθούν, έστω και μετά θάνατον του ευεργέτη τους να τον υμνήσουν δήθεν μέσα από ένα βιβλίο, πάντα όμως για δικό τους οικονομικό όφελος.

Είναι δυνατόν να έχει ξεχάσει τι έγραφε και τι έλεγε για τον μακαριστό ο Σωτήριος; Σου υπενθυμίζω αγαπητέ επισκέπτη του blog μερικά γιατί θα επανέλθουμε μετά την έκδοση του βιβλίου. Έγραφε λοιπόν σε άρθρο του, στην Εφημερίδα τα  ΝΕΑ 19 Ιουλίου 2000, πως ο εχθρός του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δεν είναι απέναντί του αλλά εντός του.

Σε συνέντευξή του, που είχε παραχωρήσει στις 3/3/2005 σε Ιστοσελίδα της Χίου Chiosnews εκτός από πολυλογάς που είπε ότι είναι ο Χριστόδουλος, είπε ότι και αυτός πληρώνει σήμερα τα επίχειρα των πράξεών του, γιατί 7 ολόκληρα χρόνια δεν βγήκε να πει μια καλή κουβέντα για έναν άνθρωπο. Όλους τους πήρε σβάρνα και με το απύλωτο στόμα του γκρέμιζε από όπου και να περνούσε τα πάντα, σαν οδοστρωτήρας. Με αποτέλεσμα σήμερα που έχει ανάγκη να βρεθούν δυο άνθρωποι να πουν μια καλή κουβέντα γι’ αυτόν, δεν βρέθηκε ούτε ένας.

Και συνεχίζοντας είπε,  αντιθέτως, είδαμε τον Άρη Δαβαράκη, έναν πνευματικό άνθρωπο, να περνάει μια κρίση με το εστιατόριο - μπαρ που διαθέτει και ξεσηκώθηκαν 150 διανοούμενοι να τον υπερασπιστούν. Και όμως για τον πνευματικό πατέρα της ορθοδοξίας δεν βρέθηκε ούτε ένας πνευματικός πατέρας να πει μια κουβέντα. Και αυτό για μένα είναι πολύ απογοητευτικό για τους ανθρώπους της διανόησης, αλλά και για το πώς τα κατάφερε ο Χριστόδουλος όλα αυτά τα 7 χρόνια. Και αυτό είναι μια απογοήτευση.

Και καταλήγει λέγοντας πως ο Χριστόδουλος χρειάζεται να είναι πιο γρήγορος στα αντανακλαστικά του και αυτά που έχει υποσχεθεί να τα πράξει, να τα υλοποιήσει γρηγορότερα και να αγκαλιάσει την Ιεραρχία....

Επειδή όμως υπάρχουν πολλά κείμενα και επιστολές του Σωτήρη Τζούμα θα σταθώ σήμερα μόνο σε μια επιστολή του, που είχε στείλει σε κάποιο Δημοσιογράφο 1/11/2002, όπου μεταξύ άλλων του έγραφε: Επιμένω να λέγω μόνο Επίορκοι και ρουφιάνοι θα μπορούσαν να πουλήσουν τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά που έγραφε τότε τον αντιπροσωπεύουν σήμερα; Εάν ναι γιατί αυτός σήμερα πουλάει τα λεγόμενα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και γίνεται ο ίδιος Επίορκος και ρουφιάνος;

Καλή μελέτη στο βιβλίο του και θα επανέλθουμε.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (6/5/2010)

12iero

«Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη. Ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας. Άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες. Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας. Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία».  

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ (6/5/2010).

pr_sinodos_petraki5

Κατά την τελευταία σημερινή Συνεδρίαση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν χθες, για τη βία και την ανθρώπινη τραγωδία του θανάτου τεσσάρων ανθρώπων. Επίσης η Αγία και Ιερά Σύνοδος συζήτησε για την κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους.

Συγχρόνως εκφράζει τη βαθιά Της λύπη για τον θάνατο των συνανθρώπων μας, καθώς επίσης απευθύνει τα θερμά Της συλλυπητήρια στους συγγενείς τους. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανησυχίες του λαού για τα δυσβάστακτα βάρη που υποχρεώνεται να αναλάβει, αλλά κατανοεί και τις προσπάθειες της Κυβερνήσεως, όπως και των άλλων Πολιτικών Ηγετών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως.

Ελπίζει τέλος, ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία σε όλους, θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την οικονομική κρίση, καθώς επίσης ότι θα αντιμετωπισθούν με δικαιοσύνη και ευαισθησία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η Εκκλησία μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι έτοιμη να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το ήδη επιτελούμενο προνοιακό Της έργο, να το αναπτύξει ακόμη περισσότερο, για να βοηθήσει την Πατρίδα μας. Προσεύχεται στο Θεό για να διαφυλαχθεί η ενότητα και η ομοψυχία του λαού και να προφυλαχθεί η πατρίδα μας από διαφόρους ενδεχόμενους κινδύνους και τέλος παρακαλεί όλους να συνδράμουν προς τον σκοπό αυτό.

Κατά την χθεσινή Συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομοφώνως την Έκτακτη Σύγκληση της Ιεραρχίας από 10 εώς 12 Μαΐου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 4/5/2010 ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΙΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ. (6/5/2010)

clip_image001clip_image002

Σεβασμιώτατε, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Θα συμφωνήσουμε στα όσα γράφετε στο blog σας 4/5/2010 για την υπόθεση του τέως Αττικής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θα διαφωνήσουμε όμως κάθετα σε δυο σημεία του κειμένου σας. α) Δεν μας γράφετε σε ποια Αρχιεπισκοπική εκλογή αναμείχθηκε ο Πατριάρχης το 1998 ή το 2008; και β) Δεν μας αιτιολογείτε εσείς που γνωρίζετε από το όχι πολύ μακρινό παρελθόν σε φήμες, πως ξαφνικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ μετετράπη από Πάσης Ελλάδος σε μισής Ελλάδος εν μια νυκτί;

Σεβασμιώτατε, θα πρέπει να γνωρίζετε πως το ειδικό Εκκλησιαστικό καθεστώς Διοίκησης της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του Αγίου Όρους που στηρίζεται σε εκκλησιαστικό ιστορικό ουδόλως μειώνουν το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας – Πάσης Ελλάδος. Μόνον αρρωστημένες κεφαλές ελαφρού περιεχομένου μπορούν να υποστηρίζουν τα περί μισής Ελλάδος και την μείωση αυτού του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μισής Ελλάδος, μπορεί να θεωρηθεί Σεβασμιώτατε κάποιος Αθηνών, πάντα όμως με Συνοδική Πράξη όταν σε ξένη Επαρχία απαιτήσει να ψάλλουν  στην φήμη του το ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου, όπως έκαμε όπου επήγαινε ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Ενώ θα έπρεπε να είχε νουθετήσει τους οικείους Αρχιερείς των Μητροπόλεων που επεσκέπτετο, λέγοντάς τους ότι η φήμη του Αθηνών καταλήγει, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος πολλά τα έτη, διότι πατέρας και Ποιμενάρχης είναι αυτός που έχει κληρωθεί και εγκατασταθεί στην εκάστοτε Ιερά Μητρόπολη.

Για το θέμα του τέως Αττικής θα έπρεπε Σεβασμιώτατε ο μακαριστός Αθηνών να τον είχε καθαιρέσει από τις 8/2/2005, μόνο και μόνο για τις κασέτες, όλα τα άλλα ας τα αφήσουμε. Διατί όμως δεν το έπραξε ο παραδελφός σας Χριστόδουλος; Μάλλον για τους λόγους που ξέρετε και που ακούγονται. Πως ήλθε στην Αττική ο Μπεζενίτης από την Ζάκυνθο Σεβασμιώτατε θυμάστε; Δεν ήρθε πάντως σας θυμίζω με την τιμία ψήφο των Ιεραρχών.

Για να μην είχατε πληρώσει λοιπόν ακριβά την υπόθεση του Παντελεήμονα όπως γράφετε, θα έπρεπε να είχατε ζητήσει ευθύνες από τον παραδελφό σας Χριστόδουλο στις 8/2/2005, που τον έθεσε σε διαθεσιμότητα ή τέλος πάντων στις 8/8/2005 που τον έκανε σχολάζων. Αντί όμως να τον καθαιρέσει τότε, στις 13 Ιουλίου του 2002 έκανε μυστική σύσκεψη στην Αγίας Φιλοθέης με άλλους έξι Αρχιερείς, για να κουκουλώσει το θέμα, αλλά δεν μπόρεσε διότι ο πρώην Αττικής Νικόδημος, ενώ του είχε αποστείλει τις κασέτες με το γνωστό υλικό, κρατούσε άσο στο μανίκι όμως και το απόγευμα της μυστικής συσκέψεως, έστειλε με courier στην Αρχιεπισκοπή την ώρα που συσκεπτόταν η επιτροπή, το έγγραφο γνησιότητας των μαγνητοταινιών, από το ειδικό εργαστήριο που τις είχε στείλει για επεξεργασία.

Τότε Σεβασμιώτατε κ. Αμβρόσιε, γιατί δεν απαιτήσατε την καθαίρεση του Μπεζενίτη, για τον έκκλητο βίο του; Μήπως κάτι άλλο σας φρενάριζε λόγω Χριστοδούλου; Αφήστε λοιπόν τα περί του Ιστορικού του μέλλοντος και τα περί Πάσης Ελλάδος και αν μπορείτε απαντήστε στα ως άνω γραφόμενα.

Ταύτα λοιπόν Σεβασμιώτατε διά την ΑΛΗΘΕΙΑΝ.

«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν. 8, 32)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ

clip_image001

012

ΕΠΙΜΟΝΟ ΜΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Υπονοούμενα με πολλά ερωτηματικά γέμει το επίμονο και πανταχόθεν αδικαιολόγητο ενδιαφέρον της απρόσεκτης Κανονικής Επιτροπής του Φαναρίου υπέρ του τέως Αττικής και νυν Μοναχού κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, παρά τις επανειλημμένες και Νομοκανονικά τεκμηριωμένες απαντητικές ενημερώσεις της Ιεράς Συνοδού της Αυτοκεφάλου (= Αυτοδιοίκητης) Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το, ως μη όφειλε, επίμονο αυτό και με παρασκηνιακά μισόλογα ενδιαφέρον του Φαναρίου υπέρ του τέως Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, πέραν του Νομοκανονικά διατρήτου και απαραδέκτου του δημιουργεί και σοβαρότατα Κανονικά (= Αυτοκέφαλον Καν. ΛΔ'Αγ. Αποστόλων, Συνοδικός Πατριαρχικός Τόμος 1850) και Εθνικά (= πλαίσιο Νόμω κρατούσης Πολιτείας) προβλήματα, για τα οποία παρότι έχει ήδη επανειλημμένως ενημερωθεί, επιμένει να προκαλεί ενσυνείδητα.

Επαναλαμβάνεται για ακόμη φορά προς το απρόσεκτο Φανάρι, ότι το Αυτοκέφαλον (=πλήρης ανεξαρτησία από την Πατριαρχική δικαιοδοσία) μιας αδελφής Εκκλησίας δεν χορηγείται ποτέ με προϋποθέσεις (=επιτροπικώς) σε μια Πολιτεία (= Κράτος), που έχει «Νόμους και Δίκη», όπως είναι το Ελληνικό Κράτος. Η με προϋποθέσεις (= επιτροπεία) χορήγηση του Αυτοκεφάλου δίνεται μόνον σε λαούς που ζουν χωρίς Νόμους και Δικαιοσύνη, «ου γαρ οιόν τε ανθρώπους άνευ νόμων και δίκης ζην.

Όταν ουν τα δύο εκ του πλήθους εκλίπη, ό τε νόμος και η δίκη, τότε ήδη εις ένα αποχωρείν την επιτροπίαν τούτων και φυλακήν» (Πλάτων Νομ.). Και με την ευκαιρία αυτή, η Πατριαρχική Συνοδική Πράξη του 1928, που όλως αντικανονικά ανατρέπει το Κανονικώς Αυτοκέφαλον που χορηγεί ο Πατριαρχικός Συνοδικός Τόμος του 1850, και το μετατρέπει σε «επιτροπεία», είναι μιά Πατριαρχική Πράξη εντελώς αναξιόπιστη όχι μόνον από Κανονικής επόψεως, αλλά και από έποψη Εθνικών δικαίων, (Καν. ΙΖ' Δ' Οικ. Συν. - Καν. ΛΔ' Αγ. Αποστόλων).

Η περίπτωση του τέως Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη και Νομικά (= Πολιτεία - Κράτος) και από έποψη θείων και Ιερών Κανόνων, ξίφη τελειούται.» Έχει προ πολλού τελεσιδικήσει και επομένως δεν είναι δυνατόν να αναιρεθεί. Η κακουργηματική πράξη της υπεξαίρεσης δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών είναι δικαιοδοσία κρίσης της καθημένης Δικαιοσύνης και τα όργανα των αρμοδίων Ποινικών Δικαστηρίων στην έκδοση των αποφάσεών τους, σιωπηρώς, αλλά εμμέσως πλην σαφώς είναι ελεύθερα να κινηθούν και να ερευνήσουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Διό και στην επιβολή της ποινής λαμβάνουν υπόψη τους, όχι εμφανώς και τις Κανονικές συνέπειες του κατηγορουμένου, ερμηνεύοντες έτσι και την βούληση θέληση του Νομοθέτη (ν.5383/1932), ότε και σε περίπτωση καθαιρετικής πράξεως του κατηγορουμένου Ιερωμένου(και εν προκειμένω Μητροπολίτου), στην ανακοίνωση της αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεώς τους προς την Ιερά Σύνοδο δεν ζητούν απλώς αλλά απαιτούν την προσυπογραφήν απλώς της καθαίρεσης του καταδικασθέντος Κληρικού από το αρμόδιο εκκλησιαστικό δικαστήριο «άνευ ετέρας τινός διαδικασίας και την ανακοίνωσιν πάραυτα της γενομένης καθαιρέσεως εις τον ανακοινώσαντα την ποινικήν απόφασιν Εισαγγελέα εντός 15 ημερών» ( ν.5383/32, άρθρ. 160).

Και είναι υποχρεωμένοι να ενεργήσουν έτσι οι δικαστές των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων της καθημένης Δικαιοσύνης, διότι αφ' ενός οι Ιεροί Κανόνες έχουν αναγνωριστεί και από το ισχύον Σύνταγμα της Χώρας, (άρθρον3), και ο κάθε Μητροπολίτης πριν αναλάβει καθήκοντα στην Μητρόπολη που εξελέγει, διαβεβαιώνει επί τη Αρχιερωσύνη του ότι θα εκπληρώνει «τη θεία χάριτι τα Αρχιερατικά του καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως τηρών απαρασαλεύτως τους ιερούς Αποστολικούς και Συνοδικούς Κανόνας και τας ιεράς Παραδόσεις, διαδηλοί δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους», (ν.590/77 άρθρ. 16 παρ. 1, «Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος»), και αφ΄ ετέρου το και σπουδαιότερο, για να μην παρουσιαστεί η Νομοκανονική παρανομία της «εκδίκησης δις επί το αυτό», (Καν. ΚΕ' των Αγ. Αποστόλων).

Επομένως, βάσει των ως άνω ακροθιγώς πως εκτεθέντων, η υπόθεση του τέως Αττικής και νυν Μοναχού κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη έχει ήδη προ πολλού λήξει κατάστασης ήδη αμετακλήτου και μη περαιτέρω αναιρεσίμου καί από εκκλησιαστικής πλευράς. Θα έπρεπε λοιπόν τα απρόσεκτα αρμόδια εκείνα όργανα της Κανονικής Επιτροπής του Φαναρίου, να είναι καλώς ενημερωμένα και περισσότερον προσεκτικά του λοιπού σε Νομοκανονικά θέματα απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης στην αδελφή Ελλαδική Εκκλησία, έτσι ώστε να μην δημιουργούν, εκεί που δεν πρέπει, προβλήματα τόσον στην Αυτόκεφαλία της, (Καν. ΛΔ' Αγ. Αποστόλων - Πατριαρχικός Συνοδικός Τόμος 1850), όσον και στο πολύ λεπτό θέμα που οφείλει - υποχρεούται η Εκκλησία της Ελλάδος να κινείται, στα πλαίσια δηλονότι του καθεστώτος της «Νόμω Κρατούσης Πολιτείας», γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά και το αναγνωρίζει το Φανάρι, (Δήλωση Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την υπόθεση του τέως Αττικής Παντελεήμων 13- 2- 2010).

Το Φανάρι κόπτεται όμως για την πιστή τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων των Θείων και Ιερών Κανόνων, αλλά ευλόγως ερωτάται: Για ποία πιστή εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων των Θείων και Ιερών Κανόνων ομιλεί και κομπορρημονεί το Φανάρι, όταν η μέχρι σήμερα συμπεριφορά του έναντι των διατάξεων των Θείων και Ιερών Κανόνων είναι εντελώς αντίθετη - βάρβαρη;

Όταν ο υπεύθυνος του Οικουμενικού Θρόνου πηγαινοέρχεται και συμπροσεύχεται με τον αιρεσιάρχη πάπα; Όταν.., Όταν... Οταν... Δεν του επιτρέπεται λοιπόν του Φαναρίου να κόπτεται, ότι αποσκοπεί πάντοτε στην πιστή τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων των Θείων και Ιερών Κανόνων, γιατί τότε θα ακολουθήσουν και τα σκληρότατα ιερά «Ουαί υμίν... υποκριταί, οδηγοί τυφλοί... τάφοι κεκονιαμένοι... γεννήματα εχινδών ... μωροί και τυφλοί».

6/5/2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[3]

6 ΜΑΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιώβ ο πολύαθλος. Ο προφήτης Ιώβ καταγόταν από τη χώρα Αυσίτιδος και ήταν απόγονος των γιων του Ησαύ. Ο πατέρας του ήταν ο Ζαρέ και η μητέρα του η Βοσόρρα. Έζησε 1925 χρόνια προ Χριστού και προφήτευε επί 45 χρόνια. Έμεινε σταθερός και ακλόνητος εις τους πειρασμούς και δοκι­μασίες και αντί των βλασφημιών, έστελλεν ευχαριστίας προς τον Θεόν (ο Θεός ηθέλησε να δοκιμάση εάν θα σταθή δίκαιος μέχρι το τέλος των βασάνων του).

2) Οι άγιοι μάρτυρες Δάναξ, Μέσιρος και Θερινός. Αυτοί εφονεύθησαν δια ξίφους.

3) Ο άγιος Σεραφείμ. Γεννήθηκε στο Ζέλι Βοιωτίας από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Έγινε μοναχός στην μονήν των αγ. Αναρύρων, διάκονος και πρεσβύτερος. Έπειτα στην τοποθεσία Λομπού έκτισε τον ναόν τους Σωτήρος και εξεδήμησεν ειρηνικά.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Δημητρίων και Δόνατος. Εφονεύθησαν δια τόξου.

5) Ο άγιος μάρτυς Βάρβαρος. Εφονεύθη με ξίφος.

6) Οι άγιοι Μάμας, Παχώμιος και Ιλαρίων. Εξεδήμησαν εις Κύριον ειρη­νικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εις την Κων/λιν εθανατώθη ο μέγας διερμηνεύς του σουλτάνου (ήταν Έλληνας).

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις πιέζονται σκληρώς υπό των τουρκικών παρά τον στενωπόν του Δομοκού και αναγκάζονται να συμπτυχθούν.

Το 1919 Τούρκοι άτακτοι στη Μ. Ασία ενοχλούν το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα.

Το 1920 εις το μέτωπον της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων. Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών α­ποσπασμάτων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ενεργεί ανιχνεύσεις περιπόλων.