02 Μαΐου, 2010

Δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου με αφορμή τα δύσκολα οικονομικά μέτρα (02.05.2010)

A.A._thumb[11]

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με αφορμή τα δύσκολα μέτρα και την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η πατρίδα μας, αισθάνομαι την ανάγκη να διατρανώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι η Εκκλησία μας, όπως πάντοτε το έπραττε άλλωστε, θα σταθεί δίπλα στον κλυδωνιζόμενο λαό μας συμπάσχοντας μαζί του και συνδράμοντάς τον ακόμη και από το υστέρημά Της.

Είναι αδήριτη όμως ανάγκη να σταθούμε ενωμένοι, να αντλήσουμε δύναμη από την πίστη μας στον Θεό που πάντοτε βοηθούσε και βοηθά αυτόν εδώ τον τόπο. Η ελπίδα μας για πρόοδο και ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει άσβεστη και μαθαίνοντας από τα λάθη μας, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι.

Ο Θεός ας είναι βοηθός μας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ.

clip_image001image

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Πειραιεύς 30 Απριλίου 2010

Το από 29 Απριλίου 2010 Ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφερόμενον εις την υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εκδίκασιν της εκκλήτου προσφυγής του μοναχού Παντελεήμονος Μπεζενίτου, επιτυχώς και μετά τηρήσεως των κανονικών προβλέψεων αλλά και του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου του 1850 περί της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν ησχολήθη με την παρατύπως και αντικανονικώς υποβληθείσαν υπό του εν θέματι έκκλητον προσφυγήν κατά της διοικητικής αποφάσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος περί απομακρύνσεως αυτού εκ του Μητροπολιτικού Θρόνου της τότε ενιαίας Μητροπόλεως Αττικής και εκ της διοικήσεως του Νομικού Προσώπου Αυτής, διότι η τυχόν εκδίκασις της ειρημένης προσφυγής θα καθιστούσε κανονικώς υπόλογον την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον δι’ εισπήδησιν εις τα interna ετέρας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.

Κατά ταύτα η Αγιωτάτη ημών Εκκλησία της Ελλάδος δύναται αυθωρεί να χωρήση εις την πλήρωσιν των εκ της ενιαίας Μητροπόλεως Αττικής προκυψασών ήδη δύο νέων Ι. Μητροπόλεων Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Ταπεινώς φρονούμεν όμως, ότι η δια του Ανακοινωθέντος του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου γνωστοποιηθείσα Απόφασις της Αγίας και Ι. Συνόδου της 29/4/2010, είναι προδήλως ατυχής, ανεφάρμοστος και αλυσιτελής και τούτο διότι εκλαμβάνει εσφαλμένως το εκ των διατάξεων του άρθρου 160 του Νόμου «Περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» ως τίθενται και ισχύουν κατά τα σαφώς οριζόμενα υπό της παραγρ. 1 του άρθρου 44, του Νόμου 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» έννομον αποτέλεσμα και δεσμίαν νομικήν ενέργειαν εκ της αμεκτακλήτου καταδίκης εις εγκληματικήν ποινήν καθείρξεως του μοναχού Παντελεήμονος Μπεζενίτου επιβληθείσαν καθαίρεσιν υπό του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, ως ποινήν προϋποθέτουσαν επιβολήν δια κανονικής διαδικασίας.

Επιπροσθέτως διότι διέλαθε της προσοχής της Αγίας και Ι. Συνόδου της 29ης Απριλίου 2010 ότι η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ελλάδος ενήργησεν νομίμως και κανονικώς κατόπιν της ανακοινώσεως εις Αυτήν υπό του αρμοδίου Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, λαβούσα υπ’ όψιν Αυτής ότι την σχετικήν νομικήν ρύθμισιν του ισχύοντος ειδικού περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμου την είχεν συναποδεχθεί και κυρώσει τόσον η ιδία Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ελλάδος όσον και το Σεπτόν Οικουμενικόν Πατριαρχείον κατά την ψήφισιν του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν. 590/1977).

Ωσαύτως διέλαθε της προσοχής της Αγίας και Ι. Συνόδου ότι δια της γνωστής ανεπερείστου Αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου της Εκκλησίας της Ελλάδος της ληφθείσης κατά πλειονοψηφίαν υπό την προεδρίαν του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, εκρίθη οριστικώς και τελεσιδίκως επί της κανονικής διαδικασίας εις βάρος του εν θέματι ότι δεν υφίσταται αφορμή προς κατηγορίαν και ανεστάλη πάσα περαιτέρω καταδίωξις.

Συνεπώς λαμβανομένης υπ’ όψιν της παγίας αρχής του δεδικασμένου που και κανονικώς προβλέπεται υπό του 25ου Κανόνος των Αγίων Αποστόλων δια της φράσεως: «Λέγει γαρ η Γραφή, ουκ εκδικήσεις δις επί το αυτό», επικυρωθέντος υπό της εν Τρούλλω Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου είναι κανονικώς και νομικώς αδύνατος η δια τα αυτά πραγματικά περιστατικά της ποινικής και κανονικής διαδικασίας νέα τυχόν εκδίκασις.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[1]

2 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Αρχιεπι­σκόπου Αλεξανδρείας.

2) Οι άγιοι Έσπερος και Ζωή. Έζησαν κατά το έτος 125 και ήσαν δούλοι ειδωλολατρών. Τα δύο τέκνα των ο Κυριάκος και ο Θεόδουλος συνεβούλευσαν τους γονείς των να φύγωσι από τους ειδωολάτρες κυρίους. Η μητέρα των συνε-φώνησε την πίστιν της εις τον Χριστόν. Τότε ο ειδωλολάτρης κύριος της οργίσθηκε τους βασάνισε με διάφορα βασανιστήρια και παρέδωκεν τις ψυχές των προς τον Κύριον.

3) Ο άγιος Ιορδάνης ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: 1) Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι κυριεύουν την πόλιν Γαλάζιον της Μολδοβλαχίας και κατακαίουν αυτή. 2) Εις το χωρίον Λαντζόι Η­λείας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Κατά την μάχη επικρατούν οι Τούρκοι και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Σαρινίτης. 3) Οι Ψαριανοί ήρπασαν 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στο νησί τους.

Το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρχων στον τομέα της Ηπείρου δια την κατάληψιν του Γριμπόβου. Κατόπιν υπεράνθρωπων προ­σπαθειών οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Γρίμποβον αλλά έχουν 7 αξιωματι­κούς νεκρούς και 52 άνδρες εκτός μάχης. Στη Θεσσαλία συνεχίζεται η άμυνα των Ελλήνων.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται εις Σμύρνην. Η απόβαση στη Σμύρνη έγινε με ενολή των συμμάχων της Αντάτ (Ιταλία-Γαλλία-Αγγλία).

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες προ­φυλακών.

Το 1921 η στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχονται μάχες προφυλακών. Το 1941 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κεφαλληνία.