21 Απριλίου, 2010

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 18/4/1819

image

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

Η ενίσχυση του κύρους της εκκλησίας είναι η βάση για την αναγέννηση του Έθνους. Αυτό τονίζει σε βαρυσήμαντη Εγκύκλιο επιστολή που απέστειλε προς τους Έλληνες στις 18 Απριλίου 1819 ο Ιωάννης Καποδίστριας. Προφητικός ο λόγος του κυβερνήτη της Ελλάδας που γράφεται δύο χρόνια, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση της παλιγγενεσίας και εννιά χρόνια προτού κληθεί να κυβερνήσει το μικρό αλλά ελεύθερο Ελληνικό κράτος.

Ο Καποδίστριας απευθύνεται στους «αδελφούς του» Έλληνες, ως σε παιδιά της «Αγίας μας Μητέρας Εκκλησίας». Τους συνιστά να αγαπούν μόνο το καλό και να μην κοιτάζουν μόνο το προσωπικό συμφέρον. Τους λέει να βελτιώσουν ζωή τους και να ετοιμασθούν για τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένας ηθικός και χριστιανικός πολιτισμός.

Τους συνιστά ακόμη να καλλιεργήσουν τα γράμματα διότι έτσι θα γίνουν οι πολίτες άξιοι του σεβασμού και της εμπιστοσύνης της Πολιτείας και βαθμιαίως η Πολιτεία θα μάθει να σέβεται και να ακούει και να εμπιστεύεται τους πολίτες της. Οι Έλληνες πρέπει να ασχοληθούν αποκλειστικά με την ηθική και ανθρωπιστική εκπαίδευση γιατί χωρίς αυτήν κάθε άλλο αντικείμενο μόρφωσης είναι μάταιο και κάθε εργασία επικίνδυνη.

Και ηθική εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινήσει, κατά τον Καποδίστρια, από την κατάρτιση του κλήρου. Κατά την άποψη του, το τεράστιο κύρος της Εκκλησίας ενισχυμένο με την κατάρτιση και το ήθος των κληρικών της θα αποτελεί την εγγύηση της συνέχειας του Έθνους.Έτσι έβλεπε ο κυβερνήτης την Ελλάδα μέσα από την παράδοση και την κληρονομιά της.

Και παρακάτω γράφει πως το Έθνος οφείλει ολοκληρωτική αφοσίωση στην Εκκλησία γιατί έτσι θα προοδεύσει.Το δεύτερο που ο Καποδίστριας συνιστά είναι η κατάρτιση των νέων σε θέματα επιχειρήσεων και στο ελεύθερο επάγγελμα και εμπόριο. Και συνιστά οι νέοι για την ηθική ζωή να μεταβαίνουν στη Ρωσία όπου η Εκκλησία συμβάλλει αποφασιστικά στην ευημερία της χώρας και στην πρόοδο του πολιτισμού της.

Αλλά όσον αφορά τις επιστήμες, τις τέχνες και την ελευθερία στο επιχειρείν και την ανάπτυξη των ικανοτήτων στο εμπόριο και την παραγωγή, συνιστά οι νέοι να πάνε σε χώρες που διακρίνονταν για τις επιδόσεις τους στους τομείς αυτούς όπως ήταν και είναι οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ελβετία.

Ο Καποδίστριας θεωρούσε ότι οι Έλληνες έχουν μεγάλες ικανότητες στο εμπόριο και τους συμβούλευσε να αναπτυχθεί σε κάθε μικρή κοινότητα μια μαγιά από χρήματα και να επιλεγούν άνθρωποι με ευαισθησίες, με ήθος κι ικανότητες για να διαχειριστούν την περιουσία αυτή και να την αυξήσουν.

Την ελευθερία λοιπόν στις επιχειρήσεις ο Καποδίστριας την έβλεπε ως παράλληλη με την αφοσίωση στην Εκκλησία και με την απόκτηση δι' αυτής εντίμου και υγιούς φρονήματος.Τέλος, ο Ιωάννης Καποδίστριας προειδοποιεί ότι αν οι Έλληνες δεν ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή, της αφοσίωσης στην Εκκλησία και της επίδοσης στην εκπαίδευση, στις επιστήμες, τις τέχνες και το εμπόριο, τότε οι θυσίες τους θα πάνε χαμένες και δυστυχία θα προστεθεί στην Ελλάδα.

Γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία, κατά τη γνώμη του, έρχεται με το να απαλλαγεί ο Έλληνας από μάταιες φιλοδοξίες και από ιδιοτελή συμφέροντα και να αφιερωθεί στα συμφέροντα μόνο της γενέθλιας γης του. Και ολοκληρώνει την εγκύκλιο επιστολή του τονίζοντας ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξει ο κίνδυνος να έχει και άλλα δεινά η πατρίδα, διότι «οι συνέπειες των λαθών των προηγουμένων γενεών μετρούν ακόμη στις κεφαλές του Ελληνικού Έθνους».

Την απαραίτητη συμβολή της Εκκλησίας στην ανάπτυξη και ευημερία της Ελλάδος την παραδέχονται και Τούρκοι ειδικοί επιστήμονες, αλλά την αρνούνται οι δικοί μας «διανοούμενοι»... Αναφέρει ο καθηγητής Αντνάν Εκσιγκίλ ότι σε αντίθεση με το Ισλάμ, του οποίου ο ρόλος ήταν αρνητικός στην ανάπτυξη του τουρκικού έθνους-κράτους, στην Ελλάδα «η θρησκεία έπαιξε ένα ρόλο μάλλον θετικό και καθοριστικό στην ανάπτυξή της».

Και συμπληρώνει: «Αναλογισθείτε τους πολυάριθμους Έλληνες ήρωες που ήταν ιερείς και άνθρωποι της θρησκείας. Οι Τούρκοι δεν έχουν καμία ανάλογη θρησκευτική μορφή στην ιστορία τους.»

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας επίσκοπος Ιανουάριος και οι μαζί μ' αυτόν μαρτυρήσαντες Πρόκουλος, Σώσσος, Φαύστος, Δισιδέριος, Ακούντιος και Ευτύχιος.

Ο άγιος ήταν επίσκοπος Βενεβετίου και έδρασε χριστιανικά, δια τούτο του έ­κοψαν τα νεύρα και εξεδήμησεν προς Κύριον. Η εικών του αγ. Ιανουαρίου είναι Θαυματουργός (ανέστησε τον υιόν της Μαξιμίνας).

2) Ο άγιος Μαξιμιανός πατριάρχης Κων/πόλεως. Καταγόταν από την πα­λαιά Ρώμη. Πήγε στην Κων/πολιν, όπου χειροτονήθηκε δια τις πολλές του αρε­τές πρεσβύτερος υπό του πατριαρχεύοντος Σινέσιου. Στην αίρεσιν του Νεστορίου αντέδρασε πολύ και ο Νεστόριος εξωρίσθη και έγινε πατριάρχης ο Μαξιμιανός δια της ψήφου του βασιλέως και του λαού. Επί της εποχής του η εκκλη­σία του Χριστού είχεν ειρήνην. Εξεδήμησε προς Κύριον ειρηνικά.

3) Η αγία Αλεξάνδρα ή Αλεξάνδια. Ήταν σύζυγος του βασιλέως Διοκλητια-νού. Παρακολουθήσασα το μεγαλομάρτυρα Γεώργιον μα μένη απρόσβλητος των τιμωριών του βασιλέως, επίστευσε εις τον αληθινόν Θεόν καθώς και οι θεράποντες αυτής Απολλώς, Ισσαάκιος και Κοδράτος.

4) Ο άγιος Αναστάσιος. Έγινε μοναχός και μετέβη μετά την προσκύνησιν των Αγίων Τόπων εις το όρος Σίναιον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1897 οι ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα της Ηπείρου μάχονται εναντίον των Τούρκων. (Το σώμα των αστυφυλάκων προ­στατεύει το πλαγιοβληθέν 6ον σύνταγμα). Η προέλαση των Τούρκων στη Θεσ­σαλία συνεχίζεται.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μ. Ασίας εκδιώκει Τούρκους άτακτους από το έδαφος που διοικεί.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία ετοιμάζεται δια νέας επιθέσεις και δρα με περιπόλους.

Το 1922 η ελληνική στρατιά δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1941 οι γερμανικές προφυλακές έρχονται σε επαφή με τις βρεττανοελ-ληνικές δυνάμεις στις Θερμοπύλες.

Το 1967 ο ελληνικός στρατός αναλαμβάνει την διακυβέρνησιν της Ελλάδας (κατάργησε τη νόμιμη κυβέρνηση).