06 Απριλίου, 2010

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΡΓΙΟΣ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VETO 3/4/2010 ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΣΕΡΓΙΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος μεταξύ άλλων που είπε στην εφημερίδα VETO 3/4/2010 ομίλησε και για το θέμα των ημερών, δηλαδή τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο μητροπολίτης Γρεβενών ακολουθεί τη γενικότερη γραμμή «να δώσει η Εκκλησία, αλλά να φορολογηθεί δίκαια». και βεβαίως προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα: «Να φέρουν πίσω τα κλεμμένα».

Ως Μητρόπολη Γρεβενών, είπε περιορίζεται στο «πλούσια τα ελέη του Θεού», αφού ακίνητα ή άλλα έσοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη μια γκαρσονιέρα, την οποία νοικιάζει η Μητρόπολη, και ένα κατάστημα 20 τετραγωνικών, το οποίο επίσης νοικιάζει. Τα έσοδα από τα δύο δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ μηνιαίως. «Τι θα μας φορολογήσει από αυτά; Ας τα πάρει, αλλά θα πρέπει η φορολογία να γίνεται με βάση την πραγματική κατάσταση που ζει κάθε Μητρόπολη και τις δυνατότητες που έχει».

Εσοδα

Χωρίς έσοδα από ακίνητα ή από άλλες πηγές, η Μητρόπολη έχει να παρουσιάσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Το πλέον σημαντικό είναι το γηροκομείο, που διαθέτει είκοσι «συμβατικές κλίνες» (κλίνες στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα απ' όλη την Ελλάδα εάν η πολιτεία το ζητήσει) και το οποίο στεγάζεται σ' ένα ανακαινισμένο κτίριο που λειτουργούσε ως ορφανοτροφείο.

Σήμερα είκοσι ηλικιωμένοι από το νομό ζουν εκεί «με όλες τις ανέσεις», αλλά μακριά από τους δικούς τους. Το κράτος καταβάλλει γι' αυτούς επτά ευρώ την ημέρα, μόνο που τους τελευταίους μήνες τα έχει καθυστερήσει: «Εγώ, ό,τι και να γίνει, θα βρω τρόπο να τους συντηρήσω τους γέροντες. Υπάρχουν φιλάνθρωποι που προσφέρουν. Ομως θα πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντική γι' αυτούς τους ανθρώπους αυτή η στέγη».

«Βλέπαμε με το ένα μάτι, τώρα βλέπουμε και από τα δύο» λέει η κυρία Βασιλική. Κάθεται κοντά στο δεσπότη και τον ευχαριστεί κάθε λίγο. Κάπου-κάπου το ρίχνει στο τραγούδι, αλλά μόνο αντάρτικα θυμάται. «Παιδί ακόμη, είχα πάει κι εγώ εξορία στο Τρίκερι, με άλλες 900 γυναίκες».

Το παράπονο του δεσπότη είναι ότι η Μητρόπολη Γρεβενών δεν επιχορηγείται, όπως οι άλλες Μητροπόλεις της Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι επιτελεί σημαντικό έργο. Παρά τη μη ενίσχυση, όμως, ο κ. Σέργιος επιμένει ότι μια Μητρόπολη, ακόμη κι αν δεν έχει χρήματα, μπορεί να προσφέρει πολλά. Να σταθεί δίπλα στους πάσχοντες και τους νέους. «Το ξέρω, το καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί η Εκκλησία και ο ρόλος της, όμως δεν φταίει η Εκκλησία.

Εμείς φταίμε. Εχουμε απομακρυνθεί από τους νέους. Εχουν χαθεί αξίες, αυτό το βλέπω και όταν έρχονται μαθητές εδώ να ζητήσουν χρήματα για σχολικές εκδρομές, για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα. Οταν φεύγουν και λένε "ρε συ, εντάξει είναι αυτός ο παπάς", νιώθω καλύτερα, όμως χρειάζονται πολλά να γίνουν. Κι εμείς έχουμε τη μεγάλη ευθύνη ως κληρικοί».

Μέρες που είναι, στη Μητρόπολη φτάνουν δεκάδες γράμματα από διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως για βοήθεια από φυλακισμένους ή φτωχούς. Το περιεχόμενο συγκλονιστικό, είτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είτε όχι. Οπως για παράδειγμα μιας μητέρας τριών παιδιών, Ελληνίδας από την Ηγουμενίτσα, ο Τούρκος σύζυγος της οποίας βρίσκεται φυλακή με την κατηγορία της χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, που δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή.

Από τις φυλακές της Λάρισας ένας 60χρονος κρατούμενος του ζητάει χρήματα για ξυραφάκια. Ενας Αλβανός κρατούμενος που μπήκε παράνομα στην Ελλάδα ζητά χρήματα για τηλεκάρτα, όπως κι ένας Γεωργιανός. Είναι ο «άλλος» κόσμος, που προσφεύγει στην Εκκλησία και στο μητροπολίτη. Ισως να λένε ψέματα. Ισως, πάλι, να υπερβάλλουν. Το βέβαιο όμως είναι ότι χρειάζονται βοήθεια και δεν πρέπει να απογοητευτούν.

____________________________

Αγαπητέ επισκέπτη του blog τα συμπεράσματα περί των επτά Ευρώ την ημέρα, επιδότηση στο Γηροκομείο από το Κράτος τα αφήνω στην κρίση σου. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !