21 Μαρτίου, 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS 21/3/2010

Realnews

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ λύνει τη σιωπή του και απαντά μέσω της «R» για πρώτη φορά, με ιδιαιτέρως σκλη­ρή γλώσσα στην κυβέρνηση για τη φορολόγηση της Εκκλησίας. «Είναι αντισυνταγματική και ανήθικη, θα το πολεμήσου­με στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια». Αποκαλύπτει ό­τι πρότεινε στον Γ. Παπακωνσταντίνου να φορολογηθούν μό­νο τα καθαρά έσοδα και ζητεί νέα συνάντηση με τον πρω­θυπουργό.

Ο κ. Ιερώνυμος εξαπολύει βολές και εναντίον υ­πουργών, λέγοντας ότι «καθένας κάνει ό,τι θέλει» και τονίζει χαρακτηριστικά πως η «υπομονή του εξαντλήθηκε». Απαντά όμως και στους Ιεράρχες που διαφοροποιήθηκαν, τονίζοντας πως «άλλο η διαφορετική άποψη και άλλο ο λαϊκισμός».

- Μακαριότατε, γιατί αντιδρά η Εκ­κλησία στη φορολόγηση της;

Κατ' αρχάς θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα. Η Εκκλησία έχει κάτω από τη σκέπη της περίπου δέκα χιλιά­δες ΝΠΔΔ. Δηλαδή, κάθε ναός ή κάθε μοναστήρι είναι ένα νομικό πρόσω­πο. Καθένα από αυτά είναι αυτόνο­μο, έχει δική του διαχείριση, έχει δι­κά του λογιστικά βιβλία και δική του Ευθύνη. Επομένως αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ώστε όλοι να γνω­ρίζουν ότι η Εκκλησία δεν είναι ένας κεντρικός οργανισμός. Πρώτα, όμως θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μέ­σα στο μυαλό μας.

- Εσείς τι ακριβώς προτείνετε; Και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να αντιδράσετε;

Καθένα από τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να συμπεριφέρεται και να φορολογείται όπως τα άλλα ΝΠΔΔ. Με βάση την ισονομία, προτείνω να ισχύσει αυτό που λέγεται στην οικο­νομία «λογιστικός προσδιορισμός». Εχω τα βιβλία μου, έχω τα έσοδα, έχω τα έξοδα με τα τιμολόγια θεωρημέ­να και έχω το υπόλοιπο, το καθαρό. Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία αντίρρη­ση αυτό το υπόλοιπο, το καθαρό, να το φορολογήσει, όπως έχει πει η κυ­βέρνηση, με 20%.

Ερχεται, τώρα, το κράτος και λέει: «Δεν ξέρω τι έσοδα έχεις εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις». Αυ­τό είναι αντισυνταγματικό. Και πολε­μιέται τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο. Πώς θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20%, όταν μπορεί να μη βγάζει τα έξοδα του;

Εχει δημιουργηθεί ένα παραμύθι από ορισμένους που λένε ότι η Εκ­κλησία έχει 25 εκατ. ευρώ. Ελάτε να μας τα δείξετε και να μας πείτε πού τα βρίσκετε όλα αυτά. Ελάτε να τα με­τρήσουμε. Μιλούν για 840 χιλιάδες οικόπεδα και ψάχνω να βρω ένα οι­κόπεδο για γηροκομείο και δεν βρί­σκω. Ενα κτίριο για την απεξάρτη­ση των ναρκομανών θέλω να κάνω σε δικό μας οικόπεδο και ξεσηκώθη­καν οι κάτοικοι, γιατί δεν θέλουν στη γειτονιά τους τοξικομανείς. Ε, τότε τι να κάνουμε; Είναι κράτος ευνομού­μενο αυτό;

- Θα ζητήσετε νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό;

Εγώ περιμένω να επιστρέψει ο πρωθυπουργός. Θέλω να τον συ­ναντήσω και να του πω πως είχαμε αποφασίσει να δημιουργηθούν επι­τροπές ώστε μετά τις συζητήσεις να υπάρξει ένα αποτέλεσμα. Εμείς τις επιτροπές τις ετοιμάσαμε. Πού εί­ναι η επιτροπή από την άλλη πλευ­ρά; Κάθε υπουργός βγαίνει και λέ­ει τις απόψεις του. Θα ήθελα να τον δω και να του πω πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Ή ισχύει η συμ­φωνία που είχαμε κάνει για τις επι­τροπές ή ο κάθε υπουργός θα κά­νει ό,τι θέλει.

- Θα συγκαλέσετε Εκτακτη Σύνο­δο της Ιεραρχίας;

Θα συγκληθείη ΔΙΣ και θα αποφα­σίσει αν θα πρέπει το θέμα να πάει στην Ιεραρχία.

- Ωστόσο, στο εσωτερικό της Εκ­κλησίας σχεδόν καθημερινά έχουμε διαφοροποιήσεις μητροπολι­τών. Σας κατηγορούν ότι κρατάτε χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, άλλοι δωρίζουν τους μισθούς τους...

Θα μου επιτρέψετε να μη μιλήσω γι' αυτό το θέμα. Καθένας πρέπει να έχει και την άποψή του, ωστόσο υπάρ­χει διαφορά μεταξύ της άποψης και του λαϊκισμού.

- Σήμερα, σε όλες τις εκκλησίες θα διαβαστεί η εγκύκλιος της Ιε­ράς Συνόδου για την οικονομική κρίση. Γιατί προχωρήσατε τώρα σε αυτή την κίνηση;

Αυτή η εγκύκλιος θέλει να δώσει κουράγιο σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι προστρέχουν κάθε μέρα κο­ντά μας. Πολλοί λένε πολλά για την Εκκλησία. Ας έρθουν να δουν τι γίνε­ται. Ας ξεκινήσει κι ένας άλλος φορέ­ας να δίνει στην Αθήνα 7.000 μερίδες φαγητό σε άπορους ανθρώπους να τους ντύνει, να τους φροντίζει, κι ας μας κατηγορήσουν τότε. Ας έκανε το φιλανθρωπικό έργο η πολιτεία. Εμείς δεν είμαστε ανταγωνιστές ούτε τα κά­νουμε για ακτιβισμό. Ερχόμαστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να συμπαρασταθούμε στην πολιτεία.

Αλλά, απ' ό,τι βλέπω, τιμωρούμαστε γι' αυτό το πράγμα. Να φανταστείτε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 750 ιδρύ­ματα, στα οποία απασχολούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας. Το τραγικό είναι ότι δεν κουβεντιάζουμε.

- Πιστεύετε ότι έχει στοχοποιηθεί η Εκκλησία;

Δεν θα ήθελα να υποστηρίξω αυτά που λένε ορισμένοι κύκλοι που δαιμονοποιούν τα πάντα. Αλλά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ελευθερία στη συζή­τηση και καθένας ξεκινά από τις προσωπικές του αντιλήψεις θέλοντας να τις κάνει πράξη. Είτε διότι πρόκειται για ιδεολογικές διαφορές είτε διό­τι θέλει με αυτήν τη σημαία να κρα­τήσει οπαδούς και να έχει συνθήμα­τα. Αλλά αυτό είναι καταστροφικό για τον τόπο.

- Πώς είναι οι σχέσεις σας με το Οικουμε­νικό Πατριαρχείο μετά τα όσα έγιναν με τον πρώην Αττικής;

Οι σχέσεις συνεχίζουν να είναι ομαλές. Ηταν ένα περιστατικό που μας δημιούργησε μια ψυ­χρότητα. Ηταν άστοχες ορισμένες ενέργειες· δεν λέω τώρα ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Το Πατριαρχείο το σεβόμαστε και τον Πατριάρ­χη τον αγαπάμε. Δεν έχουμε συγκρούσεις αλλά έχουμε ορισμένες διαφορές σε μερικά θέματα. Το Πατριαρχείο έχει τη δική του άποψη, τη σεβό­μαστε, αλλά κι εμείς έχουμε τις δικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος το Σύνταγμα και τη Δικαι­οσύνη και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν αλλάξει ο καταστατικός χάρτης.

Ωστόσο, ο κ. Παντελεήμων προσέφυγε εκ νέου στο Φανάρι...

Εκανε αίτηση για πρόσθετους λόγους, ώστε το Πατριαρχείο να εξαντλήσει τις θέσεις του και τη δική του τοποθέτηση. Αλλά και εμείς ως Εκκλη­σία, πρέπει να κάνουμε αυτό που νομίζουμε ότι ωφελεί τον λαό μας. Κατά τη δική μου άποψη, το θέμα του πρώην Αττικής έχει κλείσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ