26 Φεβρουαρίου, 2010

ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2002 - 2007

image

Καταπέλτης τα πορίσματα για τα χρέη της Οργάνωσης

Παραποιούσαν τα παραστατικά, διαγράφοντας τους αποδέκτες των δωρεών!

Το πόρισμα που συνέταξε επιτροπή της Εκκλησίας υπό τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό την άνοιξη του 2008 και αριθμεί 323 σελίδες είναι καταπέλτης για τα έργα και τις ημέρες της «Αλληλεγγύης». Αναφέρει ότι η ΜΚΟ παρουσιάζει έλλειμμα 14.600.000 ευρώ! Σ' αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και τα 7.400.000 ευρώ που εισέπραξε για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, η οποία βεβαία δεν έγινε ποτέ, αφού τα κοτόπουλα που θα έφταναν στη χώρα ήταν αλλοιωμένα.

Εκτός αυτού, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας εισέπραξε χρήματα (συνολικά 800.000ευρώ) για έργα που έμειναν στη μέση! Ετσι, χρωστά 4.000.000 ευρώ σε τράπεζες και 2.000.000 σε ιδιώτες. Με ζημίες όμως εμφανίζεται και η εφημερίδα «Πολίτης» που εξέδιδε, αφού έχει παθητικό ύψους 770.000 ευρώ. Τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το υπόμνημα κάνουν λόγο για «ηθική ευθύνη» των επίσκοπων Βελεστίνου Δαμασκηνού και Θερμοπυλών Ιωάννη, οι οποίοι συμμετείχαν στη διοίκηση της «Αλληλεγγύης», εκτελώντας τις εντολές του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ανολοκλήρωτα έργα

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ Δημήτρης Φουρλεμάδης βαρύνεται για την υπόθεση με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα, τις επιταγές που εισέπραττε τη στιγμή που τα έργα δεν ολοκληρώνονταν ποτέ, για αγορές ακινήτων που κόστιζαν αμύθητα ποσά, καθώς και για προμήθειες που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς της οργάνωσης, όπως εγκόλπια, ποιμαντορικές ράβδους και άλλα παρόμοια δώρα. Στο στόχαστρο μπήκαν και τα σπίτια της Μονής Πεντέλης που χαρακτηρίστηκαν «διαμερίσματα πολυτελείας».

Το καλοκαίρι του 2008 ακολούθησε μία πολυσέλιδη έκθεση του μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου, που συντάχθηκε κατόπιν σχετικής εντολής της Συνόδου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από δύο οικονομικούς ελεγκτές της Συνόδου οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στη ΜΚΟ, καθώς επίσης και ανεξάρτητος ειδικός έλεγχος από ορκωτό λογιστή στα οικονομικά της θυγατρικής εκδοτικής εταιρίας της «Αλληλεγγύης».

«Ελέγξαμε τη νομιμότητα και ακρίβεια των λογιστικών εγγράφων καθώς και την ύπαρξη των απαραίτητων δικαιολογητικών. Δεν διαπιστώσαμε την ύπαρξη κανονισμού Εσωτερικού Ελέγχου από συστάσεως της εταιρείας στις 23 Μαρτίου 2002.

Επιπρόσθετα, σης 27 Σεπτεμβρίου 2004, με την τροποποίηση του καταστατικού μεταβιβάζονται όλες Οι εξουσίες διαχείρισης και εκπροσώπησης της εταιρείας σε τρίτο πρόσωπο (Φουρλεμάδη Δημήτριο) με μοναδικό περιορισμό τη δέσμευση της εταιρείας με την υπογραφή του για πληρωμές έως και το ποσό των 10.000 ευρώ» αναφέρουν για την «Αλληλεγγύη» Οι ελεγκτές, Δημήτριος Τίκας, διευθυντής διευθύνσεων Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και Ιωάννης Τσομπανάκης, προϊστάμενος γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου ΕΚΥΟ.

Στην έκθεση τους, που φέρει το χαρακτηρισμό «εμπιστευτική», οι δύο ελεγκτές σημειώνουν πως οι περισσότερες δαπάνες πραγματοποιούνταν με απευθείας ανάθεση. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτέρω έλλειψης είναι η χρήση υπηρεσιών μεταφορών από την ομόρρυθμη εταιρεία "Κατσαμπέκης Κ. & Φίλη Ε. & Σία Ο.Ε." και η καταβολή σ' αυτήν υπέρογκων αμοιβών, χωρίς σε ορισμένες περιπτώσεις να προκύπτει άν έχει προηγηθεί η λήψη προσφορών από άλλους προμηθευτές». Οι αμοιβές που καταβλήθηκαν στον ανωτέρω προμηθευτή για τις χρήσεις 2003 έως και 2007 ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ!

Αλλοίωση

Σε άλλο σημείο της απόρρητης έκθεσης τους, οι δύο ελεγκτές υπογραμμίζουν: «Δεν διαπιστώσαμε να τηρούνται οι διαδικασίες δωρεών στην πλειονότητα των περιπτώσεων π.χ. Δωρεά της Ιεράς Συνόδου ποσού 155.000 ευρώ &190.000 ευρώ στις 25/8/2006 & στις 5/10/2006 αντίστοιχα, προς την Αλληλεγγύη" για συγκεκριμένο σκοπό (βοήθεια για τα θύματα του Λιβάνου), η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς, παρατύπως, με παραποίηση του παραστατικού είσπραξης των επιταγών, ειδικότερα:

1)Απόδείξη είσπραξης μετρητών-επιταγών Αλληλεγγύη" Νο 4850 5/10/2006 ποσού 190.000 ευρώ με αιτιολογία "Οικονομική ενίσχυση των θυμάτων του Λίβάνου", διεγράφη η φράση "των θυμάτων του Λιβάνου" 2) Απόδείξη είσπραξης μετρητών-επιταγών Νο 4798 Αλληλεγγύη" 25/8/2006 ποσού 155.000 ευρώ με αιτιολογία "Οικονομική ενίσχυση από το λογαριασμό για τον Λίβανο", διεγράφη η φράση "για τον Λίβανο". Και οι δύο εισπράξεις των επιταγών έγιναν στον λογαριασμό όψεως της εταιρίας στην Τράπεζα Πειραιώς Νο 504...».

ΦΟΥΡΛΕΜΑΔΗ “ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ” ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

image

Ευθύνες για ελλειματικές πράξεις γράφουν στο Πόρισμά τους οι κ.κ. Τίκας και Τσομπανάκης θα πρέπει να καταλογιστούν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Δημήτριο Φουρλεμάδη ο οποίος κατά τις ενδείξεις τους θα πρέπει να ήταν ο “ιθύνων νους”.