05 Φεβρουαρίου, 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΑΧΟΣ.

 

image

Αγαπητέ Αναγνώστη του blog

"Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί."

"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."

Ο πρώην Αττικής Παντελεήμων, και σήμερα Μοναχός επί είκοσι σχεδόν χρόνια ποιμενάρχης της πλουσιότερης μητρόπολης της Εκκλησίας της Ελλάδος, θεωρούσε τον εαυτό του έναν από τους ισχυρότερους ιεράρχες, έγραφε το ΒΗΜΑ (07-08-2005). Αυτή η απύθμενη αλαζονεία δεν του έχει φύγει και, παρ’ όλες τις καταδικαστικές εις βάρος του αποφάσεις, συνεχίζει τον αγώνα του ακόμα και σήμερα για να τις ακυρώσει, να βγει στον αφρό και να επανέλθει στο θρόνο της Μητρόπολης Αττικής! Μιλάει για άδικο διωγμό εις βάρος του, και με απίστευτο θράσος επικαλείται το Θεό - στον οποίο με τις πράξεις του δείχνει πως δεν πιστεύει - να έχει τον τελευταίο λόγο!

Επικαλείται μάλιστα και τον κλήρο και το λαό της Μητρόπολης Αττικής, «που εν υπομονή και καρτερία, αδιαμαρτυρήτως, αναμένει επί μίαν σχεδόν πενταετίαν τον Ποιμενάρχην του γνωρίζων τον άδικον διωγμόν του.» Ώ της υποκρισίας και της προκλητικότητας του αμετανόητου αυτού Δεσπότη! Ο σκανδαλίσας μέχρις απιστίας το ποίμνιό του εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν Ποιμενάρχη, αν ήταν ποτέ!

Στις 26 Αυγούστου 2009, κι ενώ η Ελλάδα φλεγόταν κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά λόγω των πολιτικοοικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν το λαό, αυτός απέστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.  Ιερώνυμο, ζητώντας την εύνοιά του. Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα της επιστολής αυτής:

«Μακαριώτατε,
Με άλγος και οδύνην ψυχής έλαβα γνώσιν από το Διαδίκτυον της από 16-8-09 επιστολής του Μητροπολίτου Μεσογαίας Νικολάου, δια της οποίας εκδηλώνει δια μίαν ακόμη φοράν την εμφωλεύουσαν εις την καρδίαν του και ανεπίτρεπτον δια Ιεράρχην κακίαν και εμπάθειαν προς το πρόσωπόν μου, ως γνήσιος μιμητής του Μητροπολίτου Νικοδήμου Γκατζιρούλη, φθάνων μάλιστα εις το σημείον να ζητήση από Υμάς, ούτε ολίγον ούτε πολύ, κατά τρόπον απροσχημάτιστον και αλαζονικόν, να ασκήσετε παρέμβασιν και πίεσιν τόσον προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, όσον και προς την πολιτειακήν και δικαστικήν εξουσίαν δια να παρεμποδίσετε τυχόν ευνοϊκάς υπέρ εμού αποφάσεις και να σφαγιασθή δια μίαν ακόμη φοράν το δίκαιόν μου, καίτοι γνωρίζει καλώς ότι τοιαύτη παρέμβασις είναι όχι μόνον ηθικώς αλλά και νομικώς ανεπίτρεπτος και απαράδεκτος.

Τι επιδιώκει επί τέλους ο Μητροπολίτης Μεσογαίας; Θέλει να διχάση την Ιεραρχίαν; Να αναστατώση τον Κλήρο και τον Λαό της Μητροπόλεως Αττικής, που εν υπομονή και καρτερία, αδιαμαρτυρήτως, αναμένει επί μίαν σχεδόν πενταετίαν τον Ποιμενάρχην του γνωρίζων τον άδικον διωγμόν του; Επιθυμεί να δημιουργήση νέον εκκλησιαστικόν ζήτημα, όπως εκείνο που εταλάνισε την Εκκλησίαν επί τόσα έτη κατά το πρόσφατον παρελθόν; Ας αφήση, επί τέλους, τον Θεόν να έχη τον τελευταίον λόγον και ας αποκρυπτογραφήση τα «σημεία» Του, που καθημερινώς εμφανίζει ενώπιόν μας.

Μακαριώτατε,

Έχω εμπιστοσύνην εις Υμάς και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και πιστεύω ότι δεν θα εισακούσετε την φωνήν της εμπαθείας και της προκαταλήψεως, αλλά θα ακολουθήσετε την οδόν του δικαίου, της φρονήσεως, της υπομονής και της αγάπης, πρωτίστως δε και κυρίως αυτήν της ιεροκανονικής τάξεως, αποφεύγοντες να δημιουργήσετε κακόν προηγούμενον πολιτειοκρατικής αντιλήψεως και παραδοχής, το οποίον θα πληρώση ακριβά η Εκκλησία εις το προσεχές μέλλον. «Ζη Κύριος ο Θεός»!

Μετά βαθυτάτης τιμής και πολλής αδελφικής αγάπης ευλαβώς Σας ασπάζομαι

+ Ο Αττικής ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

Βλέπετε με πόσο θράσος ο Μοναχός σήμερα Παντελεήμων επικαλείται το Θεό για να κουκουλώσει τις αμαρτίες του ώστε να επανέλθει στο θρόνο του και να συνεχίσει να σκανδαλίζει τους πιστούς; Ας θυμηθούμε όμως εν συντομία το οδοιπορικό της "ιεράς" ντροπής του Παντελεήμονα.

----«Οι ασκοί του Αιόλου για τον πρώην Αττικής άνοιξαν το καλοκαίρι του 2002, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας.(…) ο χορός των αποκαλύψεων κρατάει τρία ολόκληρα χρόνια, με τις αλήστου μνήμης εκπομπές του κ. Σπύρου Καρατζαφέρη. Ο ορκισμένος εχθρός του Παντελεήμονα, κ.  Νικόδημος Γκατζιρούλης, ο οποίος είχε απομακρυνθεί το 1974 από τη μητρόπολη Αττικής από τον μακαριστό Σεραφείμ, εξακολουθεί να ζητάει επιμόνως εκδίκηση για την τότε αποπομπή του και αποφασίζει να κάνει την Εκκλησία για μία ακόμα φορά άνω-κάτω.

Στέλνει λοιπόν επί Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου, στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία καταγγέλλει ότι έχει στα χέρια του κασέτες ανήθικου περιεχομένου, στις οποίες φέρεται να ακούγεται η παθιασμένη φωνή του κ. Παντελεήμονος να εξομολογείται μυστικά της κρεβατοκάμαρας σε νεαρό φίλο του. Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις, όταν όμως οι κασέτες παίζουν στον τηλεοπτικό "αέρα" και δημοσιεύονται από εφημερίδες, αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή του προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.»

----Κατά την περίοδο 2002-2003 η Ιερά Σύνοδος τότε «αρχειοθέτησε τις κασέτες με τις ροζ στιχομυθίες όπου ένας από τους συνομιλητές φέρονταν να είναι ο εν λόγω Μητροπολίτης. Το σκεπτικό που επεκράτησε τότε, ήταν πως η Σύνοδος θα έπρεπε να αναθέσει σε ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού τη διερεύνηση της γνησιότητάς τους. Όμως απέφυγαν να το πράξουν με το σκεπτικό ότι οι ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι δεν μπορούν να προσκομίσουν τεκμήρια σε Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Έτσι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε σε χρονική στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στις επίμαχες μαγνητοταινίες και το περιεχόμενό τους ενώ ο σκανδαλισμός των πιστών υπήρξε και τότε μέγας.»

----«Την ίδια εκείνη περίοδο και ενώ είχε αναδειχθεί και νέο σκάνδαλο του κ. Παντελεήμονα, με την ρευστοποίηση ομολόγων πολλών εκατομμυρίων, τα οποία στη συνέχεια σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες τοποθετήθηκαν σε υπεράκτια εταιρεία που φέρεται να διέθετε; η Ιερά Σύνοδος, θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις του και έθεσε την υπόθεση και πάλιν για δεύτερη φορά στο «απύθμενο» Αρχείο. »Την εποχή εκείνη ο Παντελεήμων ερωτηθείς για το ποσόν του 1.500.000 ευρώ που είχε στις καταθέσεις του είπε πως το φύλαγε για τα γεράματά του!

----Στις 4 Φεβρουαρίου του 2005, ο προκλητικός Μητροπολίτης τότε  Αττικής Παντελεήμων, μετά από απολογία του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο όπου, προσπαθώντας ν’ αποδείξει την αθωότητά του, έκανε λόγο για πλαστές κασέτες που αποτελούσαν προϊόν μοντάζ, τότε τέθηκε σε εξάμηνη αργία, υπό την προεδρία του μακαριστού Χριστοδούλου.

---- Στις 6 Αυγούστου του 2005, και παρά την αίτηση για αναβολή της συζήτησης που είχε υποβάλλει ο Παντελεήμων δια του δικηγόρου του, και ενώ ο ίδιος δεν προσήλθε στη συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οριστική απομάκρυνσή του από το μητροπολιτικό “θρόνο” της Αττικής. «Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, αποφασίσθηκε ομόφωνα η οριστική απομάκρυνση του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και “η περιαγωγή του στην κατάσταση του σχολάζοντος, αφού διαπίστωσε η Ιερά Σύνοδος ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι που αφορούν στο πρόσωπό του, στο συμφέρον της Εκκλησίας και στην κοινωνική ειρήνη, ένεκα των οποίων προκλήθηκε βαρύτατος σκανδαλισμός των πιστών”.»

----Μετά από την απόφαση αυτή, ο Παντελεήμων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης, και πως θα ασκήσει έφεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υποστήριξε επίσης ότι «παρεκάμφθη η νόμιμη διαδικασία των αρμόδιων εκκλησιαστικών δικαστηρίων και ισχυρίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος παρανομεί, χρησιμοποιώντας πλαστές μαγνητοταινίες, δηλαδή ένα υλικό το οποίο, όπως σημειώνει, πριν από τρία χρόνια έκρινε ως αναξιόπιστο.»

----Στις 19 Ιουνίου του 2006, ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών «για την κατηγορία της υπεξαίρεσης 66,5 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ την περίοδο 1995-1998». «Σύμφωνα με την κατηγορία, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο μητροπολίτης υπεξαίρεσε από την Ι. Μ. Οσίου Εφραίμ ποσό 90 εκατομμυρίων δραχμών (οι δικαστές έκριναν ότι υπεξαίρεσε 66,5 εκατομμύρια δραχμές) εκμεταλλευόμενος την επιθυμία των μοναχών για αγιοκατάταξη του οσίου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μάλιστα, στις καταθέσεις τους οι μοναχές υποστήριξαν ότι ο πρώην Αττικής εκμεταλλευόταν διάφορες περιστάσεις μυστήρια, γιορτές κ.λπ. προκειμένου να αποσπά χρήματα.» «Κατά τις κατηγορίες που εκρίθησαν από το δικαστήριο βάσιμες, ο Μπεζενίτης κάθε δεκαπέντε μέρες μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών ετών, επιβάλλοντας καθεστώς εκβιασμού και απειλών στην τότε ηγουμένη μακαριστή σήμερα Μακαρία (σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο), πήγαινε στο μοναστήρι και “άρμεγε” το ταμείο σηκώνοντας 500.000 κάθε φορά.

Η ταρίφα τριπλασιαζόταν στις μεγάλες γιορτές και ανερχόταν στο ποσό του 1.500.000 δραχμών.» Παραδόξως το δικαστήριο αναγνώρισε στον Παντελεήμονα το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου (!!!) και έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, αφήνοντάς τον ελεύθερο μέχρις εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με εγγύηση 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

----Αμετανόητος και χωρίς αιδώ, ο ίδιος ο πρώην Αττικής αρνήθηκε συνολικά την κατηγορία και απέδωσε τα όσα του καταλογίζονταν σε πλεκτάνη που έστησαν εις βάρος του οι μοναχές επειδή, όπως υποστήριξε, ήθελε να υπόκειται η μονή σε οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κ. Παντελεήμων είχε πει χαρακτηριστικά ότι οι μοναχές έβλεπαν τους προσκυνητές ως πελάτες και είχαν μετατρέψει τη μονή σε «θρησκευτικό σούπερ μάρκετ», έγραφε η Καθημερινή. Μετά την έκδοση της απόφασης ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής χαρακτήρισε άδικη την καταδίκη του και είπε ότι η αλήθεια θα αποδειχτεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

----Στις 20 Ιουνίου του 2008, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη σε έξι χρόνια κάθειρξης για υπεξαίρεση 66.500.000 δραχμών χωρίς αναστολή, και ο “άγιος” Αττικής οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Η καταδίκη ήταν ομόφωνη. Όμως, παρά τις καταιγιστικές εναντίον του εξελίξεις, ο Μπεζενίτης επέμενε δημόσια στην αθωότητά του και διεκήρυττε ότι είχε πέσει θύμα ορκισμένων εχθρών του, που του έσκαψαν το λάκκο εποφθαλμιώντας την πλούσια μητρόπολη της Κηφισιάς και της Εκάλης.

Στη συνέχεια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο υποβάλλοντας αίτηση αναίρεσης ζητώντας αναψηλάφηση της δίκης που τον οδήγησε στη φυλακή και εξέταση νέων μαρτύρων. Προσέφυγε επίσης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της απόφασης. «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχτηκε την έκκλητο προσφυγή του και κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να τον δικάσει βάσει συγκεκριμένων κατηγοριών, εφόσον υπάρχουν, στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.».

----Το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2009, συνήλθε το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για να εξετάσει τη σωρεία κατηγοριών εναντίον του έγκλειστου Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Η τραγελαφική απόφαση του πρωτοβάθμιου εκκλησιαστικού δικαστηρίου, με ψήφους επτά έναντι πέντε, ήταν να μην παραπεμφθεί ο πρώην "άγιος" Αττικής στα εκκλησιαστικά δικαστήρια, διότι όπως είπαν, δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής! Έχουμε δηλαδή εδώ την απόλυτη ανακολουθία των Ιεραρχών οι οποίοι στις 6 Αυγούστου του 2005 τον είχαν απομακρύνει οριστικά από το θρόνο της Αττικής. Αμέσως μετά την απόφαση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:  Η  απόφαση αυτή αποτελεί «πρόκληση» και μπορεί να αποβεί σε βάρος της Εκκλησίας, και εζήτησε να συσταθεί  άμεσα επιτροπή έμπειρων επιστημόνων για την ταχεία αντιμετώπιση του όλου θέματος ενόψει και της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου.

----Στις 19 Μαρτίου 2009, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση αναίρεσης του μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα. Κατόπιν της απόφασης αυτής η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έπρεπε να προχωρήσει στην καθαίρεσή του εντός 15 ημερών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Ιεραρχία, διότι δέκα μόλις μέρες το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο πριν είχαν αποφασίσει να μην παραπεμφθεί ο ανεκδιήγητος ρασοφόρος στα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια και είχαν θέσει το φάκελο στο αρχείο!

----Στο άκουσμα της απόφασης αυτής ο αμετανόητος Δεσπότης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Κατόπιν όλων αυτών η Εκκλησία της Ελλάδος με τη θέσπιση του Ν.590/1977 "Περί καταστατικού χάρτου" αποδέχθηκε με τη διάταξη του άρθρου 44 παρ.1 την ισχύ του Νόμου 5383/1932 "Περί Εκκλησιαστικών δικαστηρίων" και συνεπώς κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 160 μετά την επιβληθείσα ποινή που κατέστη αμετάκλητη επιβάλλεται η από το αρμόδιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο καθαίρεση του καταδικασθέντος χωρίς άλλη διαδικασία.

Εάν τυχόν οι Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου εμμείνουν στην περί αθωότητας απόφαση του πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου και δεν προχωρήσουν στην καθαίρεση του καταδικασθέντος αμετάκλητα , τότε οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τον νόμο της πολιτείας διαπράττουν το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος.

----Στις 14 Μαΐου 2009, σχεδόν μετά από δίμηνη κωλυσιεργία, το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, μη έχοντας άλλη επιλογή από την εφαρμογή του νόμου 5383/1932, αποφάσισε την καθαίρεση και επαναφορά στην τάξη των Μοναχών, του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα. ( Το Δ.Τ. της Δ.Ι.Σ έχει ως ακολούθως )

ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙ­Α

Η Ι­Ε­ΡΑ ΣΥ­ΝΟ­ΔΟΣ

ΤΗΣ ΕΚ­Κ­ΛΗ­ΣΙ­ΑΣ ΤΗΣ ΕΛ­ΛΑ­ΔΟΣ

Αθήνα 14 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009, σε Συνεδρία το Πρωτοβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, συγκροτούμενο εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών :

Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, ως Προέδρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, Φωκίδος κ. Αθηναγόρου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Άρτης κ. Ιγνατίου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, εις αντικατάσταση του κωλυομένου να παραστεί Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Νικηφόρου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου.

Κατόπιν του υπ’ αριθμ. 1857/6.5.2009 εγγράφου του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δια του οποίου διαβίβασε στην Ιερά Σύνοδο την υπ’ αριθμ. 778/2009 αμετάκλητη απόφαση του Στ´ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, επί της υποθέσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 160 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας».

Το Πρωτοβάθμιο δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, εφαρμόζοντας το ως άνω άρθρο του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», υπέβαλε αυτόν εις Καθαίρεσιν και επαναφορά στην τάξιν των Μοναχών.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

----Στις 11 Ιουνίου 2009, κι ενώ είχε ήδη απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Παντελεήμων προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να αρθεί η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου που αφορά στην καθαίρεσή του από το αρχιερατικό αξίωμα.

----Στις 21 Αυγούστου 2009, Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος απέστειλε επιστολή  στην Ιερά Σύνοδο η οποία έχει ως ακολούθως

«Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,
ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ!

Ήδη συμπληρώθηκαν 54 μήνες (4,5 χρόνια) από της ημέρας που μου ανετέθη η Τοποτηρητεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής. Όλοι γνωρίζουμε τα τραύματα που ιστορικά έχουν σωρευθεί στο σώμα της. Σκανδαλισμός επισκόπων, αφορμές εντάσεων μεταξύ του πληρώματος, εκτροπές κληρικών σημάδεψαν τον ιερό οργανισμό αυτής της Εκκλησίας που συν τοις άλλοις φέρει τα ιδιώματα του πολυπληθούς ποιμνίου της, της μεγάλης έκτασης της, της ποικιλότητας των πιστών της, της διοικητικής δυσκολίας της, της βαρειάς ιστορίας της. Τα όρια αντοχής της έχουν πλέον εξαντληθεί.

Η Μητρόπολη Αττικής αρχίζει εκκλησιολογικά να αποδιοργανώνεται και πνευματικά να αποδομείται. Έχει Επίσκοπο που επαρκώς μνημονεύεται, πλημμελώς διοικεί, αλλά πρακτικώς αδυνατεί να ποιμαίνει. Η υπόθεση του πρ. Μητροπολίτου Παντελεήμονος, που τόσο εταλάνισε το πανελλήνιο και τραυμάτισε την ως Εκκλησίας εικόνα και μαρτυρία μας παγκοσμίως, έχει ήδη τελεσιδικήσει και εκκλησιαστικά και ποινικά.

Οι δικαστικές και ιεροσυνοδικές αποφάσεις προβάλλονται ως αμετάκλητες. Η κοινή λογική αντίληψη, το περί Εκκλησίας αυτονόητο αίσθημα της διοίκησης της από ανεπίληπτους πνευματικούς ηγέτες, δεν μπορούν να βρουν λόγους που να δικαιολογούν την υφισταμένη βραδύτητα στην αποκατάσταση της εκκλησιαστικής πορείας της Μητροπόλεως.

Μακαριώτατε,

Όταν στις 26 παρελθόντος Μαΐου, αμέσως μετά την Διαπιστωτική Πράξη της καθαιρέσεως υπό του Πρωτοβαθμίου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, συναντηθήκαμε στο Γραφείο Σας και Σας εξέθεσα για μια ακόμη φορά την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρώσεως της Μητροπόλεως Αττικής, Εσείς δείξατε διστακτικός μεν στο ενδεχόμενο άμεσης συγκλήσεως Εκτάκτου Ιεραρχίας, μου δώσατε όμως τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στην Τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο και έτσι θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να εμμείνω στην απόφαση παραιτήσεώς μου.

Προ ολίγων ημερών έλαβα το υπ΄ αριθμ. 2817/1421/24.7.2009 έγγραφο της Ιεράς Συνόδου, δια το οποίο συγκαλείται η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, αλλά κατάπληκτος είδα ότι στα θέματα της ημερησίας Διατάξεως δεν περιλαμβάνεται και αυτό της πληρώσεως της κενής πλέον έδρας της Μητροπόλεως Αττικής, σαν να μην έχει κηρυχθεί εν χηρεία.

Διερωτώμαι λοιπόν, πως είναι δυνατόν η Απόφαση του Κοινού Ποινικού Δικαστηρίου να έχει καταστεί αμετάκλητη, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων να έχει επίσημα καθαιρεθεί, να έχει διακοπεί η μισθοδοσία του και η Μητρόπολη να μην τελεί εν χηρεία; Υπάρχει περίπτωση να μετακληθεί το αμετάκλητον, να αρθεί το τελεσίδικον και να επιστρέψει εκ της φυλακής στον Επισκοπικό Θρόνο ο καθηρημένος;»

----Στις 27 Αυγούστου του 2009, συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερωνύμου, για να εξετάσει το θέμα της «πλήρωσης του θρόνου» της Μητρόπολης Αττικής.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά την υποβολή εγγράφων αναφορών του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, σχετικώς με την διαποίμανση αυτής και των αναφυομένων προβλημάτων εξαιτίας της πολυετούς τοποτηρητείας, συζήτησε διεξοδικώς τις προτάσεις του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες του.

Επιθυμεί άμεσα να ρυθμισθεί αυτό το εκκλησιαστικό ζήτημα επ’ ωφελεία του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, σεβόμενη όμως απολύτως την ανεξαρτησία των εμπλεκομένων Εκκλησιαστικών και Πολιτειακών – Δικαστικών Αρχών και τέλος θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να προβεί στην πλήρωση της Μητροπόλεως Αττικής, εν όψει της διατάξεως της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.»

Ας δούμε τώρα τι λέει το άρθρο αυτό του Καταστατικού Χάρτη:

«Περ τν κκλησιαστικν Δικαστηρίων

ρθρον 44.

1. Τ παραπτώματα τν κληρικν κα μοναχν τ σχετικ πρς τ καθήκοντα κα τς παγγελίας τς μολογίας ατν, τ συνεπαγόμενα κανονικς κυρώσεις, κδικάζονται π τν κκλησιαστικν δικαστηρίων. Εδικς νόμος υθμίζει τ τς δρύσεως, συγκροτήσεως, ρμοδιότητος κα λειτουργίας τν δικαστηρίων τούτων, μέχρι τς κδόσεως το ποίου ξακολουθε σχύων Ν. 5388/1932 "περ κκλησιαστικν δικαστηρίων κα τς πρς ατν διαδικασίας".

2. Τ δικαίωμα κκλήτου νώπιον το Οκουμενικο Πατριάρχου κατ τελεσιδίκων ποφάσεων πιβαλλουσν ποινν ργίας, κπτώσεως π το θρόνου καθαιρέσεως, τ ποον παρέχεται δι το ΣΤ ρου τς π 4.9.1928 Πατριαρχικς κα Συνοδικς πράξεως ες τος Μητροπολίτας τν Νέων Χωρν, χουν κα ο Μητροπολται τς Ατοκεφάλου κκλησίας τς λλάδος. Τ κκλητον σκεται ντς προθεσμίας 30 μερν π τς πιδόσεως τς καταδικαστικς ποφάσεως τς καταθέσεως δικογράφου ες τν Γραμματέα το κδόντος τν πόφασιν δικαστηρίου, στις νακοινο αθημερν τοτο ες τν Πρόεδρον τς Δ.Ι.Σ., ποχρεούμενον πως ντς 30 μερν διαβιβάσ τ κατατεθν δικόγραφον μετ τς δικογραφίας πρς τ Οκουμενικν Πατριαρχεον.

προθεσμία πρς σκησιν το κκλήτου κα σκησις ατο δν χουν νασταλτικν ποτέλεσμα, μ πιτρεπομένης μως τς νάρξεως διαδικασίας πληρώσεως το θρόνου πρ τς παρελεύσεως τους φ᾿ ς διεβιβάσθη δικογραφία.»

Αυτό είναι δυστυχώς εν συντομία ένα θλιβερό οδοιπορικό της υπόθεσης του επιλήσμονα πρώην Αττικής και νυν Μοναχού Παντελεήμονα Μπεζενίτη.

Voiotosp.blogspot.com 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 4/2/2010.

image

Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μ.Κ.Ο «Αλληλεγγύης» στην οδό Σοφοκλέους, επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα ο Παναγιώτατος έφτασε στα συσσίτια στις 15:35, όπου έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι αμέσως ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έκαναν βόλτα ανάμεσα στους απόρους και συνομίλησαν μαζί τους. Εκεί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, μίλησε με διάφορους απόρους και αστέγους, ο κ. Βαρθολομαίος τους ρωτούσε από πού είναι και του απαντούσαν από το Πακιστάν, το Ιράν και άλλες χώρες.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μοίρασε ο ίδιος μερίδες φαγητού, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Εκεί ήταν και τα παιδιά του Κολεγίου Αθηνών τα οποία βοήθησαν στο μοίρασμα του φαγητού, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τα ευλόγησε και τα ευχαρίστησε, τονίζοντας ότι «είναι εκπληκτικό νέα παιδιά να βοηθούν σε μια τέτοια πρωτοβουλία και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαι ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος οδήγησε τα βήματα μου και να δω το τεράστιο και άξιο κοινωνικό έργο, που επιτελείτε από την Εκκλησία της  Ελλάδος». «Είδα στα μάτια των ανθρώπων τον πόνο, αλλά και την ανακούφιση από την θαλπωρή της Εκκλησίας. Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου, στον Αρχιεπίσκοπο για αυτήν την Χριστιανική πρωτοβουλία να περιθάλψει τους ενδεείς αδελφούς μας». «Η Εκκλησία συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης δείχνει το σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξιοπρέπεια, με αγάπη και διακριτικότητα χωρίς να ταπεινώνει και να εξευτελίζει τους συνανθρώπους μας. Αποχωρώ συγκλονισμένος, από αυτά που είδα και έζησα».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι διαφορετικό να κάθεσαι από τον καναπέ του σπιτιού σου και τις τηλεοράσεις, και είναι διαφορετικό να έρχεσαι εδώ να ζεις μ΄ αυτούς τους ανθρώπους και να καταλαβαίνεις το πραγματικό νόημα της ζωής και της Εκκλησίας»..

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης, ενημερώθηκε για το φιλανθρωπικό έργο από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, τον κ. Δήμτσα και τον κ. Σκιαδά και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. π. Γαβριήλ Παπανικολάου.

Ο Παναγιώτατος αναχωρώντας από τον χώρο του συσσιτίου εξέφρασε τα συγχαρητήρια του, προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.