01 Φεβρουαρίου, 2010

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ 2 Φεβρουαρίου

image

«Κόλπους Πατρός τυπούσι του σου,Χριστέ μου, του Συμεών αι χείρες, αι φέρουσί σε.»

Τους κόλπους του ουρανίου Πατέρα συμβολίζουν, Χριστέ μου, τα χέρια του Συμεών που Σε κράτησαν στην αγκαλιά του.

Μόλις πέρασαν σαράντα ημέρες από την γέννηση του Θεανθρώπου, προσεφέρθη ο Κύριος στο ιερό υπό Μητρός Παρθένου, και υπεδέχθη Αυτόν ο πρεσβύτης Συμεών. Κατά τη διάταξη του Μωσαϊκού νόμου «παν άρσεν πρωτότοκον έσται αφιερωμένον τω Θεώ, και την εις τούτον νενομισμένην θυσίαν προσενέγκη, ζεύγος τρυγόνων, ή δύο νεοσσούς περιστερών». Δηλαδή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί ήταν αφιερωμένο στο Θεό, και προς τούτο γινόταν μία συγκεκριμένη τελετή στο ναό, περιλαμβάνουσα και προσφορά δύο τρυγόνων ή περιστεριών.

Λαβών δε ο πρεσβύτης Συμεών τον Κύριο της δόξης στα χέρια του είπε το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…». Τώρα, δηλαδή, Κύριε, ας πεθάνω, αφού είδα το Σωτήρα του κόσμου. Διότι αυτό περίμενε χρόνια ο δίκαιος Συμεών˙ να δει με τους οφθαλμούς του τον Κύριο και Θεό του. Και πλέον ευτυχισμένος μπορούσε να υπάγει εις τα αγκάλας του Θεού.

Έπειτα από αυτή τη γενική αναφορά, γίνεται κατανοητό ότι ο σαραντισμός έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μωυσή (καθώς αυτό το στοιχείο το αντλούμε μέσα από τον Μωσαϊκό νόμο). Λέγοντας «σαραντισμό», εννοούμε ότι η μητέρα προσφέρει το νεογέννητο στο ναό και αυτό προς δόξαν του τριαδικού Θεού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ” 30/1/2010

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να κάνουμε την κριτική μας και να επιστρέψουμε στο δρόμο του Θεού. Όλοι μιλάμε για την κρίση, αλλά αν σηκώσουμε την κουρτίνα θα δούμε τα ίδια πρόσωπα.

«Ντρεπόμαστε να πούμε ότι έχουμε κρίση της εποχής μας και μιλάμε για οικονομική» υπάρχουν πολλές κρίσεις, αλλά όλες ξεκινάνε από την πνευματική.

«Εμείς δεν φέραμε τους ξένους, αλλά δεν είναι και ο ρόλος μας να τους διώξουμε. Όταν όμως μας χτυπήσουν την πόρτα μας πρέπει να τους δώσουμε ένα πιάτο φαγητό γιατί αυτό είπε ο Χριστός», αφορμή για την κρίση που βιώνουμε είναι η απομάκρυνσή μας από το Θεό.

«Είμαι βέβαιος, ότι όταν το καταλάβουμε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση».

 

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Π. Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 31/1/2010.

image

ΟΜΙΛΙΑ

ΤΗΣ Α.Θ.Π. του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ  Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,

Ιερώτατε Μητροπολίτα Μεσσηνίας κύριε Χρυσόστομε,

Ιερώτατοι αδελφοί Αρχιερείς,

Εξοχώτατε κ. εκπρόσωπε της Κυβερνήσεως,

Εντιμότατε κύριε Δήμαρχε Καλαμάτας,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Αρχών, Ευλογημένε λαέ της Καλαμάτας,

Χαίρετε την χαράν του Χριστού!

Με πολλήν συγκίνησιν ευρισκόμεθα δια πρώτην φοράν εις την ιστορικήν και θεοσκέπαστον πόλιν σας, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του αξίου Ιερωτάτου Μητροπολίτου σας κ. Χρυσοστόμου και του Εντιμοτάτου κυρίου Δημάρχου.

Καθώς ερχόμεθα μεσ  ἀπὸ του Βοσπόρου τ  ἁγιονέρια, σας φέρομεν την στοργήν και την ευλογίαν της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της πνευματικής Μητρός και Τροφού του ευσεβούς ημών Γένους! Σας φέρομεν τον χαιρετισμόν της βασιλίδος των πόλεων, η οποία, ως καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξακολουθεί να είναι πάντοτε η Βασιλεύουσα εις τας καρδίας των Ορθοδόξων!

Εξ όσων γνωρίζομεν, η επίσκεψίς μας είναι η πρώτη επίσκεψις εν ενεργεία Οικουμενικού Πατριάρχου εις την Καλαμάταν. Την εχρεωστούσαμεν αυτήν την επίσκεψιν, διότι και ο ευσεβής Μεσσηνιακός λαός είναι κατά πάντα άξιός της, αλλά και διότι η Μεσσηνία έδωκεν εις την Κωνσταντινούπολιν δύο Οικουμενικούς Πατριάρχας, τον εξ Αλαγονίας αοίδιμον προκάτοχον ημών Προκόπιον τον Πελεκάσην, και τον εξ Ανδρούσης Αθανάσιον τον Α , ο οποίος και τιμάται ως Άγιος.

Η αγομένη επέτειος εκατόν πεντήκοντα ετών από της θεμελιώσεως του Μητροπολιτικού σας Ναού της Υπαπαντής, μας έδωκε την ευλογημένην αφορμήν δια να έλθωμεν, να μείνωμεν ένα τριήμερον κοντά σας, να τιμήσωμεν την πατρίδα των αοιδίμων προκατόχων μας, να ίδωμεν εκ του πλησίον τα προσφιλή πρόσωπά σας, να καμαρώσωμεν τας προόδους και τα επιτεύγματά σας εις τον πνευματικόν, τον κοινωνικόν και τον πολιτιστικόν τομέα, «να σας χαρούμε», κατά το δη λεγόμενον, αλλά και να συμπανηγυρίσωμεν την μεγάλην εορτήν της Υπαπαντής, την εορτήν της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας!

Ευχαριστούμεν από καρδίας όλους σας δια την θερμήν υποδοχήν και τας εκδηλώσεις σεβασμού προς την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και ημάς. Ευχαριστούμεν τον αγαπητόν Δήμαρχον Καλαμάτας Εντιμότατον κ. Παναγιώτην Νίκαν δια την ωραίαν και ευλαβή προσφώνησίν του.

Μετ’ αυτού και το Δημοτικόν Συμβούλιον, όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και πάντας τους παρισταμένους Εντιμοτάτους εκπροσώπους των επί μέρους Αρχών!

Ευχόμεθα και προσευχόμεθα ο Θεός να προστατεύη την πόλιν και τον Νομόν σας «από οργής, λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας», και από κάθε φυσικόν, ηθικόν η άλλο κακόν, να χαρίζηται δε εις τον ευσεβή μεσσηνιακόν λαόν ειρήνην, φωτισμόν, υγιείαν, χαράν, όσα εύφημα, όσα άγια, όσα σωτήρια!

Καλώς σας ηύραμεν, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά! Ο Χριστός εν τω μέσω ημών!

_________________________________

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ

ΤΗΣ Α.Θ.Π. του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,

Ιερώτατε Μητροπολίτα Μεσσηνίας κύριε Χρυσόστομε και λοιποί Ιερώτατοι αδελφοί,

Εξοχώτατοι και Εντιμότατοι εκπρόσωποι των Αρχών,

Ευλαβέστατοι Ιερείς και Διάκονοι,

Ευλογημένε λαέ της Εκκλησίας του Θεού της ούσης εν Καλαμάτα και πάση τη Μεσσηνία,

Αίνον και ευχαριστίαν πολλήν αναπέμπομεν προς τον Θεόν, ο Οποίος δια της χάριτός Του μας συνήγαγεν επί το αυτό, εις την Καλαμάταν και τον ιερόν Μητροπολιτικόν της Ναόν, τον αφιερωμένον εις την Υπαπαντήν του Υιού Του και την Υπεραγίαν Θεοτόκον, η εφέστιος εικών της οποίας προσωνυμείται επίσης «Παναγία Υπαπαντή», δια να συμπροσευχηθώμεν, να συμπνευματισθώμεν, να συνεορτάσωμεν και να συμπανηγυρίσωμεν την μεγάλην Δεσποτικο-Θεομητορικήν εορτήν, η οποία συνεγείρει τας καρδίας όλων ασφαλώς των πιστών, εξαιρέτως όμως των Μεσσηνίων, όπου και αν ζουν, όπου και αν ευρίσκωνται!

Δοξάζοντες τον Θεόν και την Υπεραγίαν Θεοτόκον, αποτίομεν τιμήν εις την πόλιν η οποία εγέννησε την Αγίαν Μεγαλομάρτυρα Ξενίαν την Θαυματουργόν, τον Οσιομάρτυρα Ηλίαν τον Αρδούνην και τον Όσιον Ιερόθεον τον Ιβηρίτην, αλλά και εις τον νομόν, ο οποίος εχάρισεν εις την Εκκλησίαν τον αοίδιμον προκάτοχον ημών Άγιον Αθανάσιον τον Α , Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως, τον Άγιον Αθανάσιον, Επίσκοπον Μεθώνης και τον εκ Κορώνης Όσιον Θεόδωρον τον εν Κυθήροις. Πάντων τούτων τας θεοπειθείς ευχάς, καθώς και εκείνας του φωτιστού της Μεσσηνίας Αγίου Αποστόλου Ονησιφόρου, επικαλούμεθα δι’ άπαντας τους παρισταμένους, δια το όλον ευσεβές ημών Γένος και δια τα ανά τον κόσμον τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Είμεθα ευτυχείς ευρίσκοντες επί του ιερού Συνθρόνου της θεοσώστου Μητροπόλεως Μεσσηνίας ποιμενάρχην νέον την ηλικίαν, πολιόν την φρόνησιν, άξιον, πλούσιον την Θεολογικήν και την θύραθεν σοφίαν, φερέλπιδα κατά πάντα, αντάξιον των διαπρεπών προκατόχων του! Εις την Μεγάλην Εκκλησίαν ο Ιερώτατος Μητροπολίτης σας είναι παλαιόθεν ευφήμως γνωστός και ως κληρικός, και ως πανεπιστημιακός καθηγητής, και ως εκπρόσωπος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος εις διαφόρους διαλόγους και διεκκλησιαστικάς συναντήσεις.

Τον αγαπώμεν και τον τιμώμεν και ευχόμεθα η ποιμαντορία του να είναι μακρά, θεοφιλής, πλουσία εις καρπούς πνευματικής, ποιμαντικής, κοινωνικής και επιστημονικής εργασίας, κατ’ αναλογίαν των πολλών ταλάντων, με τα οποία τον έχει προικίσει ο Θεός!

Είμεθα επίσης ευτυχείς συναντώντες ενταύθα τον σεβάσμιον και  λίαν αγαπητόν φίλον και επιπόθητον αδελφόν ημών Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριον Ιερώνυμον, ο οποίος, όπως πάντοτε ευγενώς συνηθίζει, προσέτρεξε φιλαδέλφως εις υπάντησιν ημών, μη υπολογίζων κόπον η ταλαιπωρίαν η δυσκολίας καιρικών συνθηκών.

Μακαριώτατε, δεχθήτε, παρακαλούμεν, την ολοκάρδιον αδελφικήν ημών ευχαριστίαν δια την υπερβάλλουσαν φιλαδελφίαν, ευγένειαν και αγάπην Σας.

Αποδώη Υμίν Κύριος αγαθά υπερεκπερισσού! Ανάλογον ευχαριστίαν απευθύνομεν και εις τους λοιπούς ευγενώς προσελθόντας λίαν αγαπητούς αγίους αδελφούς Αρχιερείς, η παρουσία των οποίων υπογραμμίζει την αρραγή ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης, ήτις χαρακτηρίζει τας σχέσεις της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος μετά της εν Κωνσταντινουπόλει ποτνίας Μητρός Εκκλησίας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, αδελφοί, και έστι, και έσται εις αιώνας αιώνων! Εις τον Καθεδρικόν της Καλαμάτας Ναόν ευρισκόμενοι, πρέπον θεωρούμεν να μνημονεύσωμεν τιμητικώς των σεβασμίων ονομάτων τριών εντεύθεν νεωτέρων εκκλησιαστικών αναστημάτων εκτάκτου ακτινοβολίας.

Των μακαριστών Αρχιμανδριτών Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου, πρωτοπόρου Ιεραποστόλου και φωτιστού της Ουγκάντας, Ιωήλ Γιαννακοπούλου, σοφού εκκλησιαστικού διδασκάλου και συγγραφέως, και Επιφανίου Θεοδωροπούλου, σοφού διδασκάλου και χαρισματικού πνευματικού πατρός. Ως αστέρες διάττοντες ελάμπρυναν σύντρεις τον εκκλησιαστικόν ορίζοντα του παρελθόντος εικοστού αιώνος. Είμεθα βέβαιοι ότι αι μακάριαι ψυχαί των αγάλλονται μαζί μας απόψε και εύχονται υπέρ ημών!

Πριν η κατακλείσωμεν επιθυμούμεν να ευχαριστήσωμεν θερμώς τον Ιερώτατον άγιον Μεσσηνίας δια την ευγενή πρόσκλησίν του προς την ημετέραν Μετριότητα όπως έλθωμεν και ευλογήσωμεν την Μητρόπολίν του και το χριστεπώνυμον αυτής πλήρωμα, με την ευκαιρίαν της συμπληρώσεως εκατονπεντηκονταετίας από της θεμελιώσεως του μεγαλοπρεπούς και καλλιμαρμάρου Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής.

Επίσης, δια την ενταύθα υποδοχήν και την εμπνευσμένην και πλήρη ευλαβών αισθημάτων προσφώνησίν του

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

«Χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε· και ο Θεός της αγάπης και ειρήνης έσται μεθ’ υμών»! (Β  Κορ. 13: 11).