31 Ιανουαρίου, 2010

Το πρόγραμμα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σε Καλαμάτα και Αθήνα από 31 Ιανουαρίου έως 7 Φεβρουαρίου 2010

bartholomaios34

Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί την Κυριακή 31-1-2010, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με αφορμή τους εορτασμούς της Υπαπαντής, όπου θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Την Α.Θ.Π. θα συνοδεύει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Κυριακή 31-1-2010

17:30 μ.μ.  Άφιξις στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας.

18:00 μ.μ.  Δοξολογία στον Μητροπολιτικό  Ναό Υπαπαντής .

19:00 μ.μ.  Υποδοχή του Παναγιωτάτου στον  Μητροπολιτικόν Οίκον.

20:00 μ.μ.  Υποδοχή του Παναγιωτάτου στο  Δημαρχείο Καλαμάτας και ανακήρυξις  Αυτού ως Επιτίμου  Δημότου.

20:30 μ.μ.  Υποδοχή του Παναγιωτάτου στη  Νομαρχία Μεσσηνίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1-2-2010

10:00 π.μ.  Έναρξις Διεθνούς Περιβαλλοντικού  Συνεδρίου στα Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και ανακήρυξις  του Παναγιωτάτου ως Επιτίμου Καθηγητού.

18:00 μ.μ.  Χοροστασία του Παναγιωτάτου  Οικουμενικού Πατριάρχου κατά  τον Μέγαν Πανηγυρικόν Εσπερινόν  της Υπαπαντής.

ΤΡΙΤΗ 2-2-2010

7:00 π.μ.  Όρθρος

7:30 π.μ.  Χοροστασία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου

κατά  τον Όρθρον και εν συνεχεία Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία.

  • Προσφώνησις του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
  • Αντιφώνησις του Οικουμενικού πατριάρχου

κ.κ. Βαρθολομαίου.

11:00 π.μ.  Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Υπαπαντής».

19:00 μ.μ.  Παρουσίασις , στο Πνευματικό  Κέντρο Δήμου Καλαμάτας, των  εκδοθέντων Λευκωμάτων:

1. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

2. «ΟΙ  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/2/2010

09:00π.μ. Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προφήτη Ιωήλ Καλαμάτας

10:00 π.μ. Περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης

14:00 μ.μ.Αναχώρηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου Α’ για την Αθήνα.

Το πρόγραμμα του Παναγιωτάτου στην Αθήνα έχει ως ακολούθως:

Κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα από την Καλαμάτα, στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών με πτήση της ΑEGEAN, αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου και θα διαμένει.

Στις 17:30 θα παραστεί στα εγκαίνια της Εκθέσεως Βυζαντινής Εικονουργίας και Τέχνης του Καθηγητού και Άρχοντος Πρωτομαϊστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Ευσταθίου Γιάννη, εις Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι). Στη συνέχεια και ώρα 19:30, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα: «Ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την αντιμετώπισιν της Παγκοσμίου Οικολογικής Κρίσεως».

Τέλος, στις 21:00 θα παρατεθεί Δείπνο προς Τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη εκ μέρους του Προέδρου και των Μελών της Ακαδημίας Αθηνών, στην Αθηναϊκή Λέσχη Αθηνών. Η  Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος Βαρθολομαίος, θα παραμείνει στην Αθήνα από 3.2.2010 έως το μεσημέρι 7.2.2010, προκειμένου να επισκεφθεί τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος και να δεχθεί Πολιτειακούς Παράγοντες προς επίλυση θεμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά τη παραμονή του στην Αθήνα, θα εκφωνήσει Βαρυσήμαντη ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών περί του ρόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την αντιμετώπιση της Παγκοσμίου Οικολογικής Κρίσεως, αλλά και στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με παρόμοιο θέμα.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Στις 11:00, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Γεώργιο Παπανδρέου.

Στις 11:30 θα επιστρέψει στη «Μεγάλη Βρετανία», και στις 13:00 θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στις 20:30 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρακολουθήσει συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Αθηνών, και Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αφιερωμένη στην Βυζαντινή Μουσική Τέχνη και το Φυσικό Περιβάλλον.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Στις 13:00 θα παρατεθεί γεύμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προς Τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Πεντέλη, επί τη ευκαιρία και της Εορτής του Ιερού Φωτίου.

Εν συνεχεία και ώρα 17:30 ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρευρεθεί στη παρουσίαση του Βιβλίου του Καθηγητού κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, Ειδικού Επιστημονικού Συμβούλου επί Θεμάτων Επικοινωνίας και Ενημερώσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και Διευθυντού του Ρ/Σ της Εκκλησίας, με τίτλο «Όταν ο Θεός πεθαίνη», στην Αίθουσα Τελετών του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Στις 20:00 θα μεταβεί στην εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλητή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η Κρίσις των Πνευματικών και Οικονομικών Αξιών εις τα ημέρας μας».

Τέλος, στις 20:30 μετά την εκδήλωση θα παρατεθεί Δείπνο προς Τιμήν του Παναγιωτάτου.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ιδιωτικό γεύμα προς Τιμήν του στις 13:00, καθώς επίσης και το βράδυ.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

08:00  - Τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αθηνών επί τη ευκαιρία της Εορτής του Αγίου Φωτίου, πρωστάτου των Μελών της Εστίας των Αποφοίτων της Ιεράς Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί Εκκλησιαζόμενος από το Ιερό Βήμα του ναού.

11:00 Κοπή Βασιλόπιττας των Μελών της ως άνω Εστίας εν τη Αιθούση Τελετών αυτής.

Τέλος, στις 13:40 θα γίνει η Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Κωνσταντινούπολη.