07 Ιανουαρίου, 2010

Επιστολή του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν για το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 6/1/2010

image

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ.

Η Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών και Επιτίμων Μελών του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ολυμπιάδος 35β – Φ. Δραγούμη, Τ.Κ. 54633, Θεσσαλονίκη), κατά την Χριστουγεννιάτικη Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου (αριθμ. συνεδρ. 89/22-12-2009) ασχολήθηκε με την συνέντευξη του Πατριάρχου ΚΠόλεως Βαρθολομαίου στο CBS και με τον σχολιασμό της από τον Υπουργό Σας επί των Εξωτερικών Καθηγητή Πανεπιστημίου Αξιότιμο κ. A. Davutoglu.
Με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης έναντι του πανανθρωπίνου Ζητήματος «του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων», ιδίως στα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως και στα υποψήφια για ένταξή τους σ’ αυτήν, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ, κατά το Καταστατικό του, διά των εξής:

1) Ο μεν Πατριάρχης διαμαρτύρεται ότι: α) το Πατριαρχείο των Ρωμιών στην ΚΠολη – Istanbul (έδρα της Τοπικής Εκκλησίας ΚΠόλεως και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας) και β) η πέριξ Του μικρή Μειονότητα των Ρωμιών στην ΚΠολη και στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία της Τουρκίας ως β΄ κατηγορίας, είτε ως Ιδρύματα, είτε ως πολίτες, καίτοι νομοταγείς, φιλήσυχοι και προοδευτικοί. Ως εκ τούτων, αισθάνονται «εσταυρωμένοι», κατά την συνήθη χριστιανική έκφραση. Δηλ. υποφέρουν ως προσωπικότητες, αφού στερούνται των αυτοδικαίων θρησκευτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων τους.

2) Ο δε κ. Davutoglu, οπαδός της θεωρίας του νεοοθωμανισμού, ως γνωστό, απάντησε στον Πατριάρχη ότι α) «στην δική μας ιστορία και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει» και β) ότι «η Τουρκική Δημοκρατία είναι κοσμικό δημοκρατικό Κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της, βάσει της θρησκευτικής ταυτότητος. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι».

3) Κατόπιν των ανωτέρω, τα ιστορικά και σημερινά ερωτήματα στον κ. Καθηγητή – Υπουργό Σας είναι τα εξής:

α) Πράγματι, «στην ιστορία και στα έθιμά» του δεν υπήρξαν ποτέ σταυρώσεις. Συνέβησαν όμως χειρότερα ̇ απαγχονισμοί, π.χ. 13 Ρωμιών Πατριαρχών από το 1453 ως το 1821 κ.ε., στην τότε Οθωμανική Επικράτεια, για τους οποίους ασφαλώς η σημερινή Πολιτεία δεν ευθύνεται. Διάδοχος των μαρτύρων εκείνων, όπως και των προηγουμένων και επομένων Πατριαρχών, σήμερα είναι ο Ρωμιός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  326ος από την ίδρυση της Τοπικής Εκκλησίας Του, το 38 μ.Χ., και 300ος από την ίδρυση της ΚΠόλεως, στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ.

β) Διακηρύσσει ο κ. Καθηγητής ότι στην Τουρκία «όλοι οι πολίτες είναι ίσοι». Το πόσο «ίσοι» είναι, αν δεν είναι τουρκογενείς μουσουλμάνοι – σουνίτες, καλόν είναι να αναδιφήσει τις σχετικές των τελευταίων χρόνων Εκθέσεις – αξιολογήσεις των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κρατών είναι Χώρες σε άλλο πλανήτη. Είναι εδώ στον πλανήτη Γη, δίπλα μας. Δεν συνιστά, επομένως, πρόοδο η παρερμηνεία και παραπληροφόρηση από τον Υπουργό Σας για την δεδομένη στάση στην Τουρκία έναντι νομοταγών πολιτών της, άλλου όμως Θρησκεύματος και Γένους. Όταν, μάλιστα, αυτοί είναι αυτόχθονες και όχι μετανάστες εδώ.

4) Ο Πατριάρχης ζητά τα αυτονόητα: α) Νομικό, ιδιοκτησιακό και εκπαιδευτικό καθεστώς για το Πατριαρχείο και το λιγοστό ποίμνιό του, προβλεπόμενο από τις διεθνείς συνθήκες, και δη της Λωζάνης, στην οποία και Σεις αναφέρεσθε, και β) Το άμεσο ελάχιστο, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Απαγορεύτηκε το 1971 η λειτουργία της, με υπαιτιότητα αποκλειστική της τότε Πολιτείας. Αυτή έχει χρέος, επομένως, σήμερα να την επαναλειτουργήσει, χωρίς προαπαιτούμενα. Δικό της εσωτερικό πρόβλημα είναι το Ζήτημα. Κάθε Κράτος έχει το ίδιο την ευθύνη για την επίλυση των δικών του προβλημάτων. Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ, ουδείς καλής θελήσεως άνθρωπος αρνείται ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός της Τουρκίας πασχίζει κατά το δυνατό για την ρύθμιση του Ζητήματος των μειονοτικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Χώρα Του. Το αποδεικνύει τώρα η γενναία πολιτική έναντι της Κουρδικής Κοινότητος στην Χώρα Του.

Ευελπιστούμε ότι θα δώσετε λύσεις υπέρ των δικαίων του Πατριαρχείου και της μειονότητας των Ρωμιών εκεί, που από 200.000 περίπου το 1922 σήμερα αριθμεί μόνο 2.500, φυσικά υπαιτιότητι και πάλιν των τότε ατυχών πολιτικών εθνοκαθάρσεως στην Χώρα Σας. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα φέρει κλίμα εύκρατο και ούριο άνεμο, αφού αυτή είναι το άμεσης προτεραιότητας δίκαιο εκπαιδευτικό αίτημα του Πατριαρχείου.

Με την ευκαιρία των μεγάλων γιορτών των Χριστουγέννων ημών των Ελλήνων Ορθοδόξων στην Ελλάδα και των Ρωμιών στην Τουρκία και του νέου έτους 2010, δεχθείτε τις καλύτερες ευχές για προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία και υπέρ της ευημερίας και φιλίας των λαών και Κρατών μας. Το Ίδρυμα γι’ αυτούς τους ωραίους σκοπούς εργάζεται, στη βάση της διπλωματίας των πολιτών. Ένεκα τούτου τιμήθηκε το 1997 στην ΚΠολη με το βραβείο A. Ipekçi.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

              Ο Δ/ντής     Δημήτριος Κουτρούλας              

              Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Αγγελόπουλος           

      Ο Γεν. Γραμματέας Θεοχάρης Μωυσίδης

Το ψήφισμα του ιδρύματος εκοινοποιήθη προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τον Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά, τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. B. Obama, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. M. Barozo, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Τo φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος - Ιανουάριος 2010

IMG_3247

20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί.

• 84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων.

• 13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.

• 30 Διάφορα Ιδρύματα.

• 8 Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες

• 54 Κατασκηνωτικά Κέντρα.

• 33 Ιδρύματα Νεότητος.

• 10 Νοσοκομεία - Ιατρεία - 6 Ξενώνες.

• 36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία.

• 195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης.

• 44 Σχολές Αγιογραφίας.

• 136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

• 47 Διάφορες Σχολές.

• 35 Τράπεζες Αίματος.

• 1 Οίκος Τυφλών.

• 13 Φοιτητικές Εστίες.

• 7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

- Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για την ενίσχυση απόρων, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της και τα Ενοριακά Ταμεία, για τη σίτιση αστέγων και για τη λειτουργία των ιδρυμάτων της, δηλαδή για όλο το φιλανθρωπικό και προνοιακό της έργο, εδαπάνησε το ποσό των 10.914.844,56 ευρώ.

Συγκεκριμένα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μεριμνά καθημερινά για τις κάτωθι ανάγκες των συνανθρώπων μας:

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΣΥΣΣΙΤΙΟ

74 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης, τα οποία σιτίζουν ημερησίως με 3.000 μερίδες φαγητού αδελφούς μας, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και θρησκεύματος

Το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους», διανέμοντας επιπλέον 1.500 μερίδες φαγητού σε αστέγους της Αθήνας

16 Ενοριακές Στέγες Γερόντων, στις οποίες βρίσκουν θαλπωρή και φροντίδα άτομα τρίτης ηλικίας

•  4 Στέγες Φιλοξενίας Απόρων και Αστέγων

•  Το Κέντρο Αποκατάστασης «Δάμαρις» και το ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη»,τα οποία μεριμνούν για κορίτσια με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down

•  2 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

•  2 Ενοριακούς Ξενώνες και ένα συμβεβλημένο ξενοδοχείο ολιγοήμερης φιλοξενίας, όπου παρέχεται προσωρινή στέγη.

•  Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βουλιαγμένης, το οποίο μεριμνά και υποστηρίζει αγόρια σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα.

•  Το πρόγραμμα «Ταβιθά», το οποίο παρέχει είδη ιματισμού σε όσους έχουν ανάγκη.

•  Την κινητή μονάδα «Κιβωτός Αγάπης», η οποία διανέμει σε περιοχές της Αθήνας φαγητό σε αστέγους.

•  Τη διοργάνωση Ενοριακών Προγραμμάτων Αιμοδοσίας, τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 5.000 μονάδες αίματος ετησίως.

•  Την οικονομική ενίσχυση απόρων φυλακισμένων σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των σωφρονιστικών καταστημάτων.

•  Το πρόγραμμα θερινών διακοπών υπερηλίκων

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ 001

Οι ως άνω τρεις μακέτες, είναι έργα που βρισκονται σε εξέλιξη, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, οι οποίες απεικονίζουν κατά σειρά:

Μακέτα (α) επάνω: Κέντρο Απεξάρτησης σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.ΕΑ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας).

Μακέτα (β) μέσον: Μονάδα Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων εις Βαρνάβα Αττικής.

Μακέτα (γ) κάτω: Κατασκηνώσεις για νέους στην περιοχή της Πάρνηθας.