16 Δεκεμβρίου, 2009

† Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης (17 Δεκεμβρίου)

image

Ο Άγιος Διονύσιος ήταν γόνος ευσεβέστατης και αρχοντικής οικογένειας της Ζακύνθου (πατρός Μωκίου Σηκούρου και Παυλίνας), ανατράφηκε απ’ αυτή με τα διδάγματα του Ευαγγελίου. Έτσι γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή. Νωρίς, μόλις ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών.

Κατόπιν έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή των Στροφάδων, όπου ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών. Έπειτα πήγε στην Αθήνα, για να βρει καράβι προκειμένου να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Αλλ’ ο τότε αρχιερέας των Αθηνών, άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα και μετά από πολλές παρακλήσεις τον έκανε επίσκοπο Αιγίνης, με την επίσημη κατόπιν έγκριση της Εκκλησίας Κων/πολης.

Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επετέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχθηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός του ποιμνίου του. Η φήμη του είχε διαδοθεί παντού, αλλ’ αυτός παρέμενε απλός και ταπεινός.

Ασθένησε όμως από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε. Γύρισε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 ήταν προσωρινός επίσκοπος. Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε, βοηθούσε ακόμη και θαυματουργικά τους συνανθρώπους του, και με αγάπη κήρυττε στους κατοίκους του νησιού. Ήταν τόση η αγάπη που είχε, ώστε προστάτεψε ακόμα και τον φονιά του αδελφού του, όταν καταδιωκόταν από τις αρχές του τόπου για τα νόμιμα.

Ο Άγιος Διονύσιος εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα, 17 Δεκεμβρίου 1624. Ετάφη στη Μονή Στροφάδων, ενώ κατά την εκταφή, το λείψανό του βρέθηκε ευωδιάζον και αδιάφθορο. Ετσι παραμένει από τότε μέχρι σήμερα, και η Ζάκυνθος τιμά και πανηγυρίζει τον Άγιο, ως προστάτη και πολιούχο της.

Επίσκεψη κλιμακίου της Μ.Κ.Ο. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών με το Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο (15/12/2009).

image

Το Κατάστημα  Κράτησης Γυναικών στον Ελαιώνα Θηβών  επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός  Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως  τους ο  Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας είχαν συνάντηση με τη Δ/νση του σωφρονιστικού καταστήματος όπου ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των κρατουμένων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος στην ομιλία του  αναφέρθηκε στο συμβολισμό της σημερινής ημέρας και παρότρυνε τις κρατούμενες να δημιουργήσουν στόχους, να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του σωφρονιστικού κέντρου προκειμένου με νέα δύναμη και εφόδια να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Στη συνέχεια μαζί με  τον Γενικό Διευθυντή  της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα επισκέφθηκαν τον ειδικό χώρο κράτησης γυναικών με παιδιά και μοίρασαν δώρα σε όλους.

«Στόχος μας» τόνισε ο κ. Δήμτσας, «είναι η επόμενη μέρα μετά την κράτηση. Να γνωρίζετε ότι στην Εκκλησία θα βρείτε πάντα μια ανοικτή αγκαλιά"

Η «Αλληλεγγύη», η μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, γυρίζει σελίδα αλλάζοντας τίτλο και καταστατικό.

ml_cover 

Η «Αλληλεγγύη», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλάζει σελίδα. Μετά τις καταγγελίες για σκανδαλώδη και αδιαφανή διαχείριση κατά την περίοδο Αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου η Ιερά Σύνοδος προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «εξαγνισμό» της με αλλαγές στον τίτλο, το καταστατικό και το σήμα της οργάνωσης. Ακόμη συγχωνεύεται με τη «ΣΥΜΕΑΝ», την αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας, η οποία επίσης συνέδεσε το όνομά της με σοβαρά προβλήματα στη διαχείρισή της.

«Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Φιλανθρωπίας Αλληλεγγύης και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΑΦΦΕΣ) θα είναι η ονομασία της «Αλληλεγγύης» και της «ΣΥΜΕΑΝ» και το λογότυπό της θα φέρει «το επιστέγασμα ενός ναού, δηλαδή έναν τρούλο με τον σταυρό του».

Οπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής κ. Αντ. Ζαμπέλης στα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου στόχος των αλλαγών «είναι η οργανωτική αναδιάταξη και με την αλλαγή του προσανατολισμού και της αποστολής». «Ετσι» τονίζει, «αφενός αντιμετωπίζονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα σωρευμένα οικονομικά προβλήματα και η αρνητική εικόνα των δύο αυτών οργανισμών και αφετέρου ορίζεται η νέα αφετηρία οργάνωσης της προσφοράς κοινωνικού έργου από την Εκκλησία της Ελλάδος».

Στην οικονομοτεχνική μελέτη που κατέθεσε ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών δηλώνει ότι σκοπός του νέου οργανισμού θα είναι «η αποτελεσματική υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από ευρωπαϊκούς (π.χ. ΕΣΠΑ), από εθνικούς (π.χ. ΥΔΑΣ), από εκκλησιαστικούς (π.χ. μητροπόλεις) και από ιδιωτικούς (π.χ. χορηγίες) πόρους».

Ακόμη προτείνει να υπογραφούν προγραμματικές συμφωνίες με τις 81 μητροπόλεις, τις 491 μονές, τους 7.790 ναούς και τα περίπου 4.500 ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα και σχολεία που υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου κ. Ζαμπέλης αναφέρει: «Ο ΑΦΦΕΣ υπολογίζεται να αρχίσει τη λειτουργία του με μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ από τους μετόχους (Διαρκή Ιερά Σύνοδο).

Υπολογίζεται επίσης ετήσια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά δύο εκατομμύρια ευρώ». Και προσθέτει: «Με εύστοχες παρεμβάσεις μας τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουν την κατά 50% τουλάχιστον χρηματοδότηση της λειτουργίας της εταιρείας από ευρωπαϊκούς και από εθνικούς πόρους, ως ποσοστό διαχείρισης των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που θα αναλάβει να υλοποιήσει, υπολογιζόμενο στο 4% του συνολικού προϋπολογισμού τους, ήτοι σε εισροή ποσού της τάξεως τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια της πενταετίας».