15 Δεκεμβρίου, 2009

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την Έκτακτη Σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

EVC2_IERA-SYNODOS_2009_2010.jpg

Έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, με θέμα : «Ενημέρωση επί τρεχούσης φύσεως θεμάτων, αφορώντων εις την Εκκλησίαν και συγκρότησις Προπαρασκευαστικών Επιτροπών Διαλόγου μετά της Πολιτείας».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την Σύγκληση της Ιεραρχίας με το ως άνω θέμα, την προσεχή Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η σύσταση έξι Επιτροπών για την μελέτη και την προετοιμασία των θεμάτων. Τα μέλη των Επιτροπών θα καθορισθούν από την Ιεραρχία, αλλά τοποθετείται σε κάθε Επιτροπή ένας Συνοδικός Μητροπολίτης, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Επιτροπών με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Οι Επιτροπές που θα συσταθούν και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Επιτροπών αυτών είναι οι εξής :

- Επιτροπή Προσδιορισμού ρόλων Εκκλησίας – Κράτους. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

- Επιτροπή για το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

- Επιτροπή για την Παιδεία και την Νεότητα. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

- Επιτροπή επί των Οικονομικών και της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος.

- Επιτροπή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τον Κλήρο. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

- Επιτροπή για τον Πολιτισμό και τις Νέες Τεχνολογίες. Σύνδεσμος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

Επίσης ορίσθηκε Επιτροπή για την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην πρόσληψη Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων μέσω Α.Σ.Ε.Π. υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, με την συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιερωνύμου Νικολοπούλου, και Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας.

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου επεσκέφθη εχθες (14/12/2009) ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.Κ. Ιερώνυμος με κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

image

Μια συμβολική επίσκεψη επραγματοποίησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου ο Αρχιεπίσκοπος και  μοίρασε ευχές,  κούτες με παιχνίδια, ρούχα και δώρα σε όλους τους μαθητές.  Υπογράμμισε δε  στους δασκάλους του σχολείου ο Μακαριώτατος, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία, λέγοντας ότι:

Το σχολείο και η παιδεία είναι ο μοναδικός δρόμος για τη συνύπαρξη των κοινωνιών. Εμείς κάναμε ένα άνοιγμα σήμερα», πρόσθεσε στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ένα ξεκίνημα, απ’ αυτό το σχολείο και πιστεύω ότι θα έχουμε και συνέχεια μεγαλύτερης συνεργασίας, σε ουσιαστικότερα θέματα, ώστε να δώσουμε κίνητρα σε πολλά από τα παιδιά που θέλουνε να καλλιεργήσουνε τα γράμματα. Διότι εδώ είναι η βάσις του θέματος, το πρόβλημα αυτής της ομάδος των συνανθρώπων μας, αντιμετωπίζεται κυρίως με την αγωγή, την παιδεία, τη μόρφωση, και όχι μόνο βέβαια, αλλά αυτό είναι βασικό.

Στους μικρούς μαθητάς που τον υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές ο Μακαριώτατος τους είπε:

«Εγώ μολονότι είμαι πολύ μεγάλος, πολύ μακρυά από σας στην ηλικία, θέλω να γίνουμε φίλοι. Συμφωνείτε;», τόνισε ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος, για να λάβει ένα ''ναι'' σε ...ομοβροντία φωνών! Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε στη συνέχεια τους μαθητές να ''κάνουμε ένα συμβόλαιο. Από εμάς τους μεγαλυτέρους, θα μας ζητάτε τα δικαιώματά σας, και από σας τους μικρότερους εμείς θα ζητούμε να είστε εν τάξει στις υποχρεώσεις σας'', με τα παιδιά να απαντούν εκ νέου καταφατικά.

Τον Μακαριώτατο τέλος, συνόδευε ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» κ. Κώστας Δήμτσας.