13 Δεκεμβρίου, 2009

Επραγματοποιήθη με λαμπρότητα σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου Ιερό Συλλείτουργο των δυο Προκαθημένων του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

image

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, στο Ιερό Συλλείτουργο μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα γύρω από την Αγία Τράπεζα συμπροσευχόμεθα, υπέρ καταστάσεως και ειρήνης του σύμπαντος κόσμου». «Μακαριώτατε, εσείς και οι Ιεραπόστολοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, επιτελείται μεγάλο έργο από άκρο εις άκρο της Αφρικανικής Ηπείρου για τους πεινασμένους, φτωχούς και περιφρονημένους αδελφούς μας, ανεξάρτητα εάν ανήκουν η όχι στην ορθόδοξη Εκκλησία». «Σε όλες τις Μητροπόλεις, αλλά και εσείς προσωπικά κατά τας πολλάς περιοδείας σας σε αυτές, βρίσκεται τρόπο και από το υστέρημα Σας ακόμη να προσφέρεται χαμόγελο, ελπίδα και κουράγιο σε αυτούς τους ελαχίστους αδελφούς μας».

«Σας βεβαιώνουμε Μακαριώτατε, ότι και εδώ στην πατρίδα μας η Εκκλησία της Ελλάδος, προσφέρει μέσω των κατά τόπους Μητροπόλεων όσα δύναται γι΄ αυτούς τους ελαχίστους αδελφούς μας, χωρίς να εξετάζει το χρώμα η την φυλή τους. Ανακουφίζει τις ανάγκες δισχιλίων συνανθρώπων μας, κυρίως μεταναστών που περιφέρονται στους δρόμους της πόλεως μας, ζητώντας ψιχία από την αγάπη και την στοργή μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Μακαριώτατε, η σημερινή κοινή μας λειτουργία έρχεται με τον καλύτερο τρόπο να διατρανώσει ότι και οι δύο Εκκλησίες μας, έχουν ένα κοινό στόχο» κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Στην αντιφώνησή του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος είπε:

«Μακαριώτατε, εις αυτόν τον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, αξιωνόμεθα να προσφέρουμε την αναίμακτο ιερουργία του μυστηρίου της ζωής, προκειμένου να αιτήσουμε πάντα εν τη προσευχή. Μακαριώτατε, γράφει ο μεγάλος θεολόγος και σύγχρονος ιστορικός Σμέμαν: «Ο Απόστολος Παύλος ήρθε στον Άρειο Πάγο εδώ στην Αθήνα όπου έλαμπαν όλα τα λαμπρά φώτα της δημοσιότητας, της επιστήμης και της φιλοσοφίας και εδώ στην καρδιά του αρχαίου κόσμου κήρυξε στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό».

«Μακαριώτατε, επισκεπτόμαστε επίσημα την ημετέραν αδελφοπόθητον και Αποστολοίδρυτον Εκκλησία της Ελλάδος. Οι αρχιερείς οι οποίοι με συνοδεύουν στην επίσκεψη αυτή, συμβολικά απαρτίζουν την πολλαπλή εθνοφυλετική σύνθεση των Ορθοδόξων Χριστιανών της αχανούς Αφρικής». «Σήμερα λειτουργούν μαζί μας, ένας Μητροπολίτης Αφρικανός εκ της μακρινής Ουγκάντας, όπου σας πληροφορούμε ανθεί η Ορθοδοξία με ένα μεγάλο έργο και προσφορά προς τον άνθρωπο. Ένας Μητροπολίτης ο Άγιος Ερμουπόλεως εκ του Αραβοφώνου ποιμνίου της Αιγύπτου, Πατριαρχικός Επίτροπος της πολυπληθούς Ορθοδόξου Κοινότητος Καϊρου και Αλεξανδρείας.

Ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος από την όμορφη χώρα του Ζιμπάμπουε, όπου και εγώ διακόνησα προ της χάριτος Θεού εκλογής μου, ως Αλεξανδρινού Προκαθημένου. Όλοι εμπνεόμενοι από ζήλο και ιεραποστολική φλόγα. Επίσης, κοντά μας ο σεπτός γέροντας Λεοντουπόλεως, ο σεπτός γέροντας Αξώμης και εκ το νεωτέρων ο Άγιος Νειλουπόλεως», συνέχισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, φανερά συγκινημένος τόνισε: «Ερχόμεθα, σεμνέ Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε κ. Ιερώνυμε ως αδελφοί εν Χριστώ, δια να σας μεταφέρουμε χαιρετισμό αγάπης, ειρήνης, χριστιανικής αλληλεγγύης, ελπίδας και αισιοδοξίας, διότι στις 54 χώρες της Αφρικανικής ηπείρου ζει Κύριος ο Θεός. Με ένα ποίμνιο εκατομμυρίων ορθοδόξων πιστών, το οποίο ολοένα και αυξάνεται. Ερχόμεθα ως φίλος γνήσιος, της ημετέρας εγνωσμένης αγάπης, από τα παλαιά ως γνώριμος και οικείος. Ερχόμεθα, Μακαριώτατε ως άλλος πλησίον».

«Μας στηρίζετε πολλαπλώς ώστε να συνεχίσουμε τη ταπεινή μας διακονία, και τον σταυροαναστάσιμο δρόμο δια της προσευχής και της έμπρακτης παροχής υλικών αγαθών. Σας, ευχαριστούμε για την συμπαράσταση, την Αβραμιαία φιλοξενία, την φιλάδελφον στήριξη ώστε το όλο πρόγραμμα να εξελιχθεί επιτυχώς». Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ειρηνική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τονίζοντας: «Λίγους μήνες πριν είχαμε την ιδιαίτερη χαρά και υψίστη τιμή να σας υποδεχτούμε με την τιμία συνοδεία Σας, εις την Αποστολική Καθέδρα του Αγίου Μάρκου στην Μεγάλη πόλη του Αλεξάνδρου και του ποιητού Καβάφη ο οποίος αγωνιούσε δια την διάσωση της Ελληνικής λαλιάς».

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε:

«Σας, ευγνωμονούμε μακαριώτατε και αδελφοπόθητε αδελφέ, και δι΄ημών ευχαριστούμε την Εκκλησία της Ελλάδος για τη συνεχιζόμενη παροχή εμπράκτου αγάπης των οικονομικών εισφορών προς τις Ιερέας Μητροπόλεις και Επισκοπές. Η Αποστολική Διακονία με τις ευλογίες Σας, ανακουφίζει τις υπαρκτές ανάγκες που υπάρχουν. Ευχαριστώ όλους, γνωστούς και αγνώστους που από το υστέρημα η το περίσσευμά τους, μας βοηθούνε στο δύσκολο έργο που επιτελούμε». Στο τέλος, ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο μια ποιμαντορική ράβδο την οποία φιλοτέχνησαν οι πατέρες της ερήμου της Νιτρίας.