07 Δεκεμβρίου, 2009

ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΓΑΝ «ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ»

clip_image002

Κουκουλώνουν το σκάνδαλο

με τη ΜΚΟ της Εκκλησίας

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει την έκθεση πεπραγμένων για την «Αλληλεγγύη», που μιλά για ατασθαλίες και εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά.

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ που συντάχθηκε για το σκάνδαλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» φέρ­νει σήμερα στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ», στην οποία αποκαλύπτονται διαχρονικές σπατάλες και ατασθαλίες στο όνομα της φιλανθρωπίας.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΛΕΓΡΗ

Η έκθεση καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και περιγράφει αναλυτικά τη δράση τους, όπως την εντόπισαν οι συντάκτες της. Τα συμπεράσματα έχουν σταλεί εδώ και περίπου έξι μήνες στον Άρειο Πάγο. Παρότι όμως η έκθεση αναφέρει διασταυρωμένα στοιχεία, δεν έχει ξεκινήσει έρευνα από πλευράς Δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η «Αλληλεγγύη» είναι ο οργανισμός που αναλαμβάνει τις μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και γι' αυτόν τον σκοπό τα μέλη του Δ.Σ. διαχειρίζονται πολλές φορές υπέρογκα ποσά, τα οποία κατά το παρελθόν, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, πολλές φορές αντί να φτάσουν στον προορισμό τους εξαφανίζονταν από τα ταμεία, χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι σήμερα πού ακριβώς έχουν καταλήξει.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι τα 5.600.000 ευρώ που εκταμιεύτηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την «Αλληλεγγύη» για τους φιλανθρωπικούς της σκοπούς. Το ποσό αυτό κατατέθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2006 στην Τράπεζα Πειραιώς και τρεις ημέρες μετά έγινε ανάληψη ολόκληρου του ποσού, «χωρίς να φαίνεται πού εδαπανήθη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ευθύνη για τη «διαχείριση» των 5.600.000 ευρώ βαρύνει, σύμφωνα με την έκθεση, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κ. Δημήτριο Φουρλεμάδη. Οι συντάκτες της εικάζουν ότι το ποσό αυτό ο κ. Φουρλεμάδης το έδωσε σε εφοπλιστή, ο οποίος είχε δανείσει την οργάνωση με το ίδιο ποσό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει αποδειχτεί με αδιάσειστα στοιχεία, ούτε βέβαια έχουν δοθεί εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο δεν ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φουρλεμάδη καταλογίζονται ευθύνες και για άλλα προγράμματα. Συγκεκριμένα, «ευθύνεται ότι ενώ παρέλαβε και άλλας προκαταβολάς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ΥΠΕΞ δια διάφορα άλλα προγράμματα, δεν εξτελέσθησαν τα έργα, τα δε χρήματα δεν επεστράφησαν εκ το ΥΠΕΞ, ούτε ευρέθησαν στους λογαριασμούς της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.Εδαπανήθησαν δια ανοικείους δαπάνας».

Αλλα παραδείγματα: τα 345.000 ευρώ που είχαν εκταμιευτεί για τα θύματα στον πόλεμο του Λιβάνου και τα 308.000 ευρώ από τα 1.600.000 ευρώ που προορίζονταν για τα θύματα του τσουνάμι.Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Φουρλεμάδης προέβαινε συχνά σε σκανδαλώδεις αγορές, κατασκευές και μισθώσεις ακινήτων, για τις οποίες αρνείται επίμονα να δώσει εξηγήσεις μέχρι σήμερα.

Ο Χριστόδουλος είχε διατάξει έρευνα, αλλά...

Όταν άρχισαν οι ψίθυροι για την ασυνήθιστη και πολυσχιδή δράση της «Αλληλεγγύης», πριν από περίπου τρία χρόνια, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα.

Πράγματι, μετά το αίτημά του συστάθηκε επιτροπή από επιθεωρητές. Οι επιθεωρητές της επιτροπής, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, «ευθύνονται βαρέως και κατ' εξακολούθησην διότι ενώ (...) έλαβαν εντολή να διενεργήσουν οικονομικό και διαχειριστικόν έλεγχον (...) αυτοί διενέργησαν μεν τούτον από 7 έως 11 Μαΐου 2007, αλλ' όχι δια να φανερώσουν την αλήθεια, αλλά δια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης δεν τους καταλογίζουν μόνο αμέλεια, αλλά και δόλο. Στόχος των συντακτών της έκθεσης πεπραγμένων είναι και η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Γεωργία Λυμπέρη, η οποία προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στην «Αλληλεγγύη» (σήμερα έχει τοποθετηθεί ως σύμβουλος στο γραφείου του νέου υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου).

Με άδεια που έδινε η κυρία Λυμπέρη πραγματοποιούνταν παράνομες εκταμιεύσεις χρηματικών ποσών, εφόσον είχε αναλάβει καθήκοντα διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου. Η επιτροπή τής καταλογίζει βαριές ευθύνες, διότι, παρότι γνώριζε τη νομοθεσία, έδινε εγκρίσεις για «ανοίκειες πληρωμές». Τέλος, ως συμμετέχοντες στις ατασθαλίες η έκθεση κατονομάζει δημοσιογράφο και υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής, τον οικονομικό διευθυντή της οργάνωσης, καθώς και λοιπούς άλλους υπαλλήλους (συνολικά κλήθηκαν προς ακρόαση 15 άτομα).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» αποτελεί μια πρωτοβουλία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ο οποίος την ίδρυσε το 2002 με στόχο να προσφέρει υποστήριξη σε κοινωνικά αδύναμους σε όλο τον κόσμο - γι' αυτό και πολλές φορές χρηματοδοτούνταν από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει προσφέρει φιλανθρωπικές υπηρεσίες σε Ιράκ, Αιθιοπία, Κόσοβο, Οσετία και Λίβανο. Σήμερα πρόεδρος του Δ.Σ είναι ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος Φιλοθέου και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 6/12/2009