28 Νοεμβρίου, 2009

Η Μ.Κ.Ο.Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος κόντα στους πρόσφυγες της Λέσβου.

news_photos_solidarity_logo

Κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστή Δήμτσα, παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια  στις 27/11/2009 για τους πρόσφυγες, αποτελούμενη από τρόφιμα και είδη ένδυσης στην Αγιάσο και στην Καλλονή της Λέσβου. Αρχικώς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου «η Θεομήτωρ», όπου φιλοξενούνται ανήλικοι πρόσφυγες έως 18 ετών και παρεδόθη ποσότητα ρουχισμού.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ''Αλληλεγγύης'' κ. Κωστής Δήμτσας συνοδευόμενος από τον Ιερέα της Ι.Μ. Μηθύμνης, π. Ευστράτιο Δήμου, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Απόστολο Αθηναίο και παρουσία του προσωπικού, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί όλους τους χώρους του Ιδρύματος (ιατρείο, εργαστήριο, αίθουσα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας κ.α.) και να λάβει γνώση όλων των δραστηριοτήτων των ανηλίκων προσφύγων που φιλοξενούνται.

Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο ότι θα υπάρξουν άμεσα κοινές δράσεις της Εκκλησίας και της Πολιτείας για την ανακούφιση των παιδιών που προσπαθούν να βρουν μία νέα ζωή. Στη συνέχεια ο κ. Δήμτσας επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο, δηλώνοντας την στήριξη και την αρωγή της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη», όπου κι αν αυτή απαιτείται.

Αμέσως μετά παρεδόθη ποσότητα τροφίμων στα γραφεία της Μ.Κ.Ο «ΑΓΚΑΛΙΑ», στην Καλλονή Λέσβου. Μετέπειτα ο κ. Δήμτσας πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κεραμίου, όπου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Μ.Κ.Ο «ΑΓΚΑΛΙΑ».

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κωστής Δήμτσας, όσο και ο Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «ΑΓΚΑΛΙΑ», Ιερέας Ευστράτιος Δήμου, οριοθέτησαν το πλαίσιο συνεργασίας με ορόσημο την συνεχή αρωγή και υποστήριξη αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, φυλής και πατρίδας και τον προγραμματισμό από κοινού εκστρατειών με γνώμονα την υλοποίηση ουσιαστικού κοινωνικού έργου.

Ερώτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Ραγκούση (25/11/2009).

image

ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ!

ΕΡΩΤΩ ΤΟΝ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

______Λέγεται και γράφεται συνεχώς, ότι η οικονομία πάσχει καί ότι η Κυβέρνηση αγωνιωδώς ψάχνει να βρή τρόπους σωτηρίας της. Λάδι στη φωτιά έβαλε χθες με δηλώσεις του ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος.

______Κάθε φορά που η Χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι Κυβερνήσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, στρέφονται στην Εκκλησία. Άλλοτε πλήττουν τήν Μητέρα Εκκλησία με τά πραγματικά ή υποθετικά σκάνδαλα αναξίων της αποστολής των κληρικών, τα οποία πάντοτε θα υπάρχουν, εφ όσον την Εκκλησία υπηρετούν άνθρωποι καί όχι άγγελοι. Ας μη λησμονούμε, ότι καί στην Ομάδα των μαθητών του Κυρίου μας ο ένας ήταν προδότης! Επομένως τό 1/12 των κληρικών δικαιολογείται. Παρά ταύτα οι Κυβερνήσεις ανοίγουν φακέλλους ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, αλλά μόνο και μόνο για να ξεχνάει ο Λαός τά καθημερινά προβλήματα και έτσι να διευκολύνωνται στο έργο τους, ή στα σκληρά μέτρα, που λαμβάνουν.

_______Άλλοτε πάλιν, όπως συμβαίνει τώρα, ασχολούνται με την εκκλησιαστική περιουσία! Η Εκκλησία είναι ο εύκολος στόχος! Βλέπετε οι Ιερείς καί οι Αρχιερείς δεν κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο, δεν πραγματοποιούν συλλαλητήρια, δεν ανεβάζουν πλακάτ, δεν χρησιμοποιούν "ντουντούκες¨! Γίνονται λοιπόν εύκολα θύματα στην βουλιμία ή στην μοχθηρία των κατα καιρούς Κυβερνώντων.

Δείτε τον κ. Σηφουνάκη: μάχεται ακόμη τόν μακαριστό Χριστόδουλο κι ας είναι τώρα νεκρός! Αναφερόμενος στις διαφορές του με τον κ. Βγενόπουλο είπε τα εξής α-π-α-ρ-ά-δ-ε-κ-τ-α-α-α-α-α-α! "Ο επιχειρηματίας που για εταιρικά ή προσωπικά του συμφέροντα μέσω τηλεόρασης απευθύνεται στο λαό, παραπέμπει στο μακαρίτη προκαθήμενο με κοσμική πλέον περιβολή". " Αν όμως ήταν να μιλήσουμε, κύριε Σηφουνάκη, για νεκρούς δημαγωγούς και λαοπλάνους σε αυτή τη χώρα μπορούμε να σας δώσουμε πολλά παραδείγματα και νεκρών και ζωντανών¨ έγραψε εύστοχα κάποιος στο μπλόκ του.

______Μεταξύ των άλλων μέτρων, τα οποία σκέπτεται να λάβει η Κυβέρνησις είναι και ο περιορισμός του κυβισμού των οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούν οι Μητροπολίτες. Ο Υπουργός κ. Ραγκούσης εισηγείται: οι Μητροπολίτες να κινούνται με υβριδικά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, μέχρι 1.600 κυβικά.

______Έτσι ανακύπτουν μερικά προβλήματα, τα οποία επιθυμώ να θέσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και παρακαλω τον Υπουργό κ. Ραγκούση να μας δώσει μια πειστική απάντηση.

1.Θέλω να δηλώσω εξ αρχής, ότι ο αγώνας μας ΔΕΝ αφορά τα αυτοκίνητα των Μητροπολιτών. Προσωπικά μπορώ να μεταφέρωμαι ακόμη και με ένα μηχανάκι! Στα χρόνια που ήμουνα πρεσβύτερος στην περιοχή του Αμυνταίου, Ροδώνος καί Ξινού Νερού μετακινούμην ακόμη και με τρακτέρ, κι ας ήταν όλα χιονισμένα και παγωμένα. Ο αγώνας μας, οι σκέψεις μας δηλ., θέλουν να καταδείξουν την ρηχότητα και την επιπολαιότητα με την οποία μερικοί Δημόσιοι Λειτουργοί χειρίζονται τις υποθέσεις, διαχειριζονται τα Κοινά καί μεταχειρίζονται την Εκκλησία! Θα διαβάσετε παρακάτω την απορία μου: Διχάζομαι! Δεν ξεύρω τι να κάμω: νά κλαύσω για το κατάντημα της Πατρίδος μου; Ή να γελάσω μέ τις γκάφες των Διοικούντων; Χάθηκε άραγε "ο κοινός νούς"; Ας έλθουμε λοιπόν στο θέμα μας: τα αυτοκίνητα των Αρχιερέων, περί των οποίων ωμίλησε ο κ. Ραγκούσης.

2. Τα έξοδα κινήσεως των οχημάτων των Μητροπολιτών ΔΕΝ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επομένως το Υπουργείο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ επ αυτών. Η Εκκλησία της Ελλάδος εντάσσεται μεν νομικώς στα Ν.Π.Δ.Δ. αλλά δεν είναι Νομικό Πρόσωπο! Είναι θεο-ίδρυτο Καθίδρυμα. Είναι ιερός θεσμός! ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και επομένως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΗ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, όσα προβλέπονται ή προτείνονται για περιορισμό των δαπανών της Κρατικής μηχανής . Ας ασχοληθήτε, λοιπόν, με τα κρατικά αυτοκίνητα.

3. Οι Μητροπολίτες μοχθούν για την Κοινωνία και αναπτύσσουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο με την ίδρυση, διαχείριση καί διοίκηση των διαφόρων ευαγών εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων. Δουλεύουν ακαταπαύστως χωρίς να λαμβάνουν πρόσθετα επιδόματα, έξοδα παραστάσεως, υπερωρίες κλπ. ενώ οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, οι Διοικητές των ΔΕΚΟ κλπ. εισπράττουν χρυσά λεπτά από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εκεί λοιπόν ας στρέψει την προσοχή της η Κυβέρνηση.

4. Σήμερα είχαμε Συνεδρίαση του Δ.Σ. του εκκλησιαστικού Γηροκομείου μας στο Αίγιο, που εμείς ιδρύσαμε, ανεγείραμε και διοικούμε, με τίτλο Οίκος Ευγηρίας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ¨ Μέσα σ αυτό φιλοξενούνται και προστατεύονται τριάντα πέντε (35) περίπου αυτοεξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, και δέκα πέντε (15) κατάκοιτοι, ήτοι συνολικά πενήντα (50) άτομα. Το Κράτος δέν επιβαρύνεται με τα έξοδα λειτουργίας αυτού του Ιδρύματος! Ούτε ένα € δεν λαμβάνουμε από το Κράτος! Το Ίδρυμα είναι αυτοχρηματοοδοτούμενο και αυτοσυντηρούμενο! Στή σημερινή Συνεδρίασή του λοιπόν το Δ.Σ. ενέκρινε τις λειτουργικές δαπάνες του μηνός Οκτωβρίου 2009, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των ΕΞΗΝΤΑ ΕΞ ΧΙΛΙΑΔΩΝ, ΕΚΑΤΟΝ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΕΝΝΕΑ € ΚΑΙ 24 λεπτών (66.199,24) €. Εάν λοιπόν τό Ιδρυμα αυτό ήταν υπό κρατική διοίκηση και χρηματοδότηση, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα δαπανούσε όχι μόνο το ισόποσο, αλλά ένα διπλάσιο χρηματικό ποσό για την λειτουργία του! Να λοιπόν η έμμεση συμμετοχή της Εκκλησίας στα έξοδα του Κράτους!

Σκεφθήτε το λίγο, παρακαλώ. Δουλεύουμε λοιπόν σαν ραγιάδες, οπωσδήποτε για τη δόξα του Θεού, αλλά και για το καλό της Κοινωνίας. Δουλεύουμε, επαναλαμβάνω, σαν ραγιάδες χωρίς ωράριο, χωρίς διακοπές, χωρίς υπερωρίες! Προσφέρουμε ένα τεράστιο έργο και ως αμοιβή λαμβάνουμε μηνιαίως ένα χρηματικό ποσό μόλις δύο χιλιάδων και εκατό τριάντα πέντε (2.135) €: Αυτή είναι η αμοιβή μας έπειτα από προϋπηρεσία σαράντα οκτώ (48) ετών! Το Ιδρυμα αυτό είναι ένα από τά πολλά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, από την οποίαν ζούν και μισθοδοτούνται περίπου εκατόν τριάντα (130) εργαζόμενοι!

5. Ώστε λοιπόν το αυτοκίνητο του Μητροπολίτου σας μάρανε, Κύριε Υπουργέ; Έτσι αποτιμάτε την προσφορά μας; Αυτή την τιμή περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία;

6. Ας έλθουμε τώρα στο αυτοκίνητο του Μητροπολίτου. Μέ τη Χάρι του Κυρίου μας, συμπληρώσαμε ήδη τριάντα δύο (32) χρόνια Ποιμενάρχης σ΄αυτή την μαρτυρική, ιστορική και ορεινή κυρίως Επαρχία. Η Δάφνη Καλαβρύτων, που είναι μία από τίς ακραίες ορεινές ενορίες της Επαρχίας και της δικαιοδοσίας μας, απέχει από τό Αίγιο, όπου είναι η έδρα μας, τρείς περίπου ώρες! Για να τελέσω εκεί τη θεία λειτουργία πρέπει να ξεκινήσω στις πέντε το πρωί καί να φθάσω στίς οκτώ. Δεν πρέπει δε να είμαι κατάκοπος, σωματικό ερείπιο, διότι εκεί φθάνοντας χωρίς ένα καφέ, χωρίς πρωϊνό, χωρίς νερό, θα χοροστατήσω και θα λειτουργήσω από τις 8.00 η ώρα μέχρι τίς 10.30 πμ.

Έπειτα θα ασχοληθώ με τούς πιστούς για 3-4 ώρες και κατά τις 3 μμ το απόγευμα θα πάρω το δρόμο της επιστροφής για το Αίγιο, ταξιδεύοντας άλλες τρείς ώρες. Θα εργασθώ λοιπόν για 12-13 ώρες συνεχώς (από τις 5 το πρωΐ μέχρι τις 6 τό απόγευμα, χωρίς διακοπή!). Καί έπειτα, φθάνοντας στο Αίγιο, όλο και κάτι θα έχω! Δηλ. κάποια ακόμη απογευματινή υποχρέωση, όπως μια ομιλία, ενα γάμο, μια κάποια κοινωνική υποχρέωση! Για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε λοιπόν ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο τόσο για την ασφάλειά μας, όσο καί για τήν κατά το δυνατόν πιό άνετη μετακίνησή μας. Το σκεφθήκατε αυτό κ. Ραγκούση;

7. 'Ασφαλώς, όχι! Όπως επίσης ΔΕΝ ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ, ότι το προσωπικό της Εκκλησίας ΔΕΝ μπορεί να προσλαμβάνεται μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ!

8. Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στο αυτοκίνητο. Επί είκοσι έξη (26) χρόνια χρησιμοποιούσαμε αυτοκίνητα παρμένα από το ΟΔΙΣΥ ή τον ΟΔΔΥ, όπως αργότερα μετονομάσθηκε η Υπηρεσία. Ήσαν συνήθως αυτοκίνητα πολυχρησιμοποιημένα, κοινώς "σαραβαλάκια". Πρό έξη (6) ετών ο εξ Αιγίου ομογενής κάτοικος Νέας Υόρκης κ. ΜΑΡΙΝΟΣ ΒΟΥΡΔΕΡΗΣ λυπήθηκε τον Μητροπολίτη του τόπου του και, χωρίς να μας ερωτήσει, προέβη στην αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου MERCEDES 200, το οποίο και προσέφερε ως δώρο στην Ιερά Μητρόπολη για να το χρησιμοποιή ο εκάστοτε Μητροπολίτης.

Πως λοιπόν θα μας στερήσετε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε αυτό το αυτοκίνητο; Τι θα πούμε στο Δωρητή μας; Και το αυτοκίνητο αυτό, τo Mercedes 200, που τώρα χρησιμοποιούμε, τι θα γίνει; Θα το κάμετε παληοσίδερα: Θα το χρησιμοποιήσει ένας τρίτος, ένας πολίτης; Αν συμβή το δεύτερο, τότε το αυτοκίνητο θα εξακολουθήσει να κινήται, να χρειάζεται βενζίνη κλπ. Άρα το πρόβλημα δεν λύνεται! Βλέπετε, λοιπόν, κ΄. Υπουργέ, ότι είσθε σε λάθος δρόμο; Σκεφθήτε λίγο περισσότερο την Εκκλησία και τους λειτουργούς της! Ας μη εξαντλείτε όλο το μένος σας σε εμάς! Κάτι προσφέρουμε στην Κοινωνία!

Το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη θα λύσει, λοιπόν, το πρόβλημα της οικονομίας; Διχάζομαι! Δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάμω: να κλαύσω για το κατάντημα του τόπου μας ή να γελάσω με την προχειρότητα/ρηχότητα της σκέψεως των αρμοδίων παραγόντων; Χάθηκε άραγε "ο κοινός νούς";

9. Και τώρα ας βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα μας: Άκουσα, λοιπόν, ότι η Κυρία Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, κάλεσε τους μαθητές να καταγγέλλουν τους Καθηγητές των κάθε φορά που αισθάνονται, ότι καταπιέζονται για να συμμετάσχουν στην πρωϊνή ποροσευχή!

Πρώτη φορά ακούω, ότι τα ελληνικά σχολεία μετατρέπονται σε εργαστήρια, που θα φτιάχνουν και θα παραδίδουν στην Κοινωνία "ρουφιάνους¨!

10. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ

11. Σήμερα το βραδάκι, γύρω στίς εννηά, έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ένα χαμόσπιτο στο Αίγιο. Ζούσε εκεί μόνος ένας ηλικιωμένος άνθρωπος 70-75 ετών, ο οποίος έμεινε κυριολεκτικά στό δρόμο! Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, δηλ το Ελληνικό Κράτος, η Κρατική Υπηρεσία, προκειμένου να στεγάσει τόν άτυχο καί άστεγο πιά γέροντα ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΧΑΪΑΣ, ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΟΥ, οι οποίοι εκφράζουν και ενσαρκώνουν το Κράτος καί την Κρατική Πρόνοια! Απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη, από τόν οποίο εζήτησε στέγη για τον άστεγο!

Όλοι χρειάζονται την Εκκλησία και παρά ταύτα όλοι βάλλουν κατά της Εκκλησίας! Η Εκκλησία ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ! Πλήν όμως ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ καταποντίσθηκαν! Με ακούτε Σείς εκεί ψηλά στην Κυβέρνηση; Κατεβάστε, παρακαλώ, τους τόνους.

Η αντιπαράθεση με την Εκκλησία θα σας ζημιώσει! Η Ελληνική Οικονομίας ΔΕΝ θα σωθή ούτε από την υπερ-φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ούτε καί από την αλλαγή των αυτοκινήτων των Μητροπολιτών! Τι θα κάμετε, εάν αύριο το πρωΐ κλείσουμε τά Ιδρύματα της Εκκλησίας; Πόσο θα σας κοστίσει η λειτουργία τους και η συντήρησή τους με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού; Η Πυροσβεστική του Αιγίου απευθύνθηκε στο Μητροπολίτη Αιγίου, προκειμένου να δοθή στέγη σε ένα ανήμπορο και άστεγο αδελφό μας! Σεις, εκεί ψηλά στην Κυβέρνηση, με ακούτε;

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ