16 Νοεμβρίου, 2009

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας κυρός Παύλος.

image

Την Πέμπτη η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Παύλου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξαρχεί, σύμφωνα με πληροφορίες, της εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Παύλου

Στον καθεδρικό ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι εκτίθεται από χθες το απόγευμα, η σορός του Πατριάρχη των Σέρβων, Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια. Έξω από το ναό έχει σχηματιστεί ουρά μερικών χιλιομέτρων από πιστούς, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν. Η προσέλευση του κόσμου δεν διακόπηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πατριάρχη Παύλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στη μονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, στο προάστιο Ρακόβιτσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εξοδίου ακολουθίας θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώ θα παραστούν πολλοί προκαθήμενοι Εκκλησιών. Την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Ελασσόνας Βασίλειος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μπορεί να παραστεί διότι την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η ενθρόνηση του νέου Μητροπολίτη Διδυμμοτείχου και Ορεστιάδας Δαμασκηνου.

Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε από σήμερα τριήμερο πένθος
   

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας χαρακτήρισε το θάνατο του πατριάρχη Παύλου μεγάλη απώλεια, ενώ το χαρακτήρα και το έργο του εξήραν και ηγέτες γειτονικών χωρών. Θρησκευτικοί ηγέτες άλλων δογμάτων εξέφρασαν, επίσης, τη θλίψη τους για το θάνατο του Πατριάρχη των Σέρβων, επισημαίνοντας ότι σε στιγμές δοκιμασίας για τις ανθρώπινες αξίες, τη δεκαετία του ΄90, δεν παρασύρθηκε από το μίσος και το φανατισμό, διδάσκοντας πάντα την αγάπη και τη συμβίωση των λαών. 
   

Ο Πατριάρχης Παύλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε χαρακτηριστεί από τον κόσμο ως "ζωντανός άγιος", χάρη της απλοϊκότητας του βίου του και της επιμονής του για την εφαρμογή των διδαχών του Ευαγγελίου στις ανθρώπινες σχέσεις. 
   

Ο Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας - σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών. Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη, με μυστική ψηφοφορία, Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στο καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

Φόρο τιμής στον Πατριάρχη Παύλο απέτισε η βουλή

Ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Πατριάρχη Παύλου, τήρησε, σήμερα Δευτέρα, η σερβική βουλή, αποδίδοντας φόρο τιμής στον σεπτό ποιμένα. Η πρόεδρος του σώματος, Σλάβιτσα Τζούκιτς- Ντεγιάνοβιτς, δήλωσε ότι η εκδημία του Πατριάρχη Παύλου αποτελεί μία ανεπανόρθωτη απώλεια για τη Σερβία και όλους τους πολίτες της και πληροφόρησε τα μέλη της βουλής ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση της Πέμπτης, ημέρα της κηδείας του εκδημήσαντος.

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον μακαριστό Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο

Μετά λύπης ἐπληροφορήθημεν σήμερον εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον τήν ἐν Κυρίῳ κοίμησιν τοῦ ἀδελφοῦ Πατριάρχου τῶν Σέρβων κυροῦ Παύλου. Τελέσαντες τρισάγιον εἰς τό τέλος τοῦ ἑσπερινοῦ τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ Ματθαίου ἐδεήθημεν ὅλῃ ψυχῇ καί καρδίᾳ ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς μακαρίας αὐτοῦ ψυχῆς ἐν χώρᾳ ζώντων, ἤδη δέ συλλυπούμεθα τήν σεβασμίαν Ἱεραρχίαν, τόν εὐαγῆ κλῆρον καί τόν πιστόν λαόν τῆς ἀδελφῆς Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας, οἱ ὁποῖοι ὅλοι κλαίουν διά τήν ἀπώλειαν τοῦ σεπτοῦ Πρωθιεράρχου των. Μόνον ὁ Πατριάρχης Παῦλος χαίρει σήμερον διά τήν μετάβασίν του εἰς τούς οὐρανούς.

Ἐπικαίρως ἐπαναλαμβάνομεν τούς λόγους τοῦ Σέρβου ποιητοῦ Μ. Μπέτσκοβιτς διά τόν ἀοίδιμον Πατριάρχην: «Κανείς εἰς τήν θορυβωδεστάτην ἐποχήν μας δέν ὡμίλει τόσον χαμηλοφώνως καί κανείς δέν ἠκούετο μακρύτερα. Κανείς δέν ὡμίλει ὀλιγώτερον καί ἡ ὁμιλία του νά ἔλεγε περισσότερα. Κανείς εἰς τήν τόσον ἐθελοτυφλοῦσαν ἐποχήν μας δέν ἀντίκρυζε τήν ἀλήθειαν μέ περισσοτέραν ἀταραξίαν».

Αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη!

Εἴθε ὁ Κύριος καί Δομήτωρ τῆς Ἐκκλησίας νά ἀναδείξῃ ἄξιον διάδοχον αὐτοῦ ἐπί κεφαλῆς τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Σερβίας καί πατέρα τοῦ ἐνδόξου Σερβικοῦ Ἔθνους διά νά συνεχίσῃ τήν κατηξιωμένην πρωθιεραρχικήν διακονίαν ἐκείνου καί νά διαφυλάξῃ τάς παραδόσεις καί τά ἰδανικά τοῦ λαοῦ του.

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας
 

Τη λύπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής μεταφέρει σε επιστολή του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ αναφερόμενος στο θάνατο του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου. «Μετ’ αισθημάτων βαθυτάτης θλίψεως και οδύνης επληροφορήθημεν την οσιακήν εν Κυρίω κοίμησιν του προσφιλούς και ηγαπημένου αδελφού, Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου», τονίζεται στην συλλυπητήρια επιστολή. 
   

Αναφερόμενος στο έργο του εκλιπόντος Πατριάρχη Σερβίας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τονίζει στο ίδιο κείμενο ότι «η μακροχρόνιος θυσιαστική προσφορά του εις την διακονία της Σερβικής Εκκλησίας και η αφοσίωσίς του εις το έργον του Θεού υπέρ του λαού του, σε στιγμάς κρισίμους και μαρτυρικάς, η αποστολική δε εκλογή και ανάδειξίς του εις το Πρωθιεραρχικόν και Πατριαρχικόν αξίωμα, κατηξίωσεν αυτόν εις τας καρδίας και τα συνειδήσεις του Σερβικού Λαού ως στοργικόν πατέρα και ποιμένα άξιον του ενδόξου Σερβικού Έθνους».
   

Και η συλλυπητήρια επιστολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου καταλήγει: «Δεόμεθα Κυρίω τω Θεώ υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής και κατατάξεως αυτής εν χώρα ζώντων και εκφράζομεν τα θερμά συλλυπητήρια Ημών εις την Σεβασμίαν Ιεραρχίαν, τον ιερόν κλήρον και τον πιστόν λαόν της πολυπάθου και αδελφής Εκκλησίας της Σερβίας, διά την απώλειαν του σεπτού προκαθημένου αυτής και υπέρ αναδείξεως αξίου διαδόχου Αυτού».

Τρισάγιο τέλεσε και ο Αθηνών

Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Πατριάρχη Παύλου τέλεσε το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε δια τηλεγραφήματος τα θερμά συλλυπητήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήρια μηνύματα για την εκδημία του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη, χθες, σε ηλικία 95 ετών, απέστειλαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς και Γιάντρανκα Κόσορ αντίστοιχα. "Η εκδημία του Πατριάρχη Παύλου είναι μεγάλη απώλεια για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή, με το έργο του, προς όφελος της Εκκλησίας και του λαού, υπήρξε ένας άνδρας που πίστευε με ειλικρίνεια στη δύναμη του θεϊκού καλού ενός ανθρώπου και συνέβαλε με την ποιμαντορική του φροντίδα σε στιγμές που ήταν επίπονες για πολλούς Σέρβους ορθοδόξους, καθώς και στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και την εγκαθίδρυση του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών και των εθνών", αναφέρει- μεταξύ άλλων- στο μήνυμά του ο κ. Μέσιτς. Τα συλλυπητήριά της προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το ποίμνιό της εξέφρασε και η κ. Κόσορ.

_____________________________

Σε κάποια από τις συναντήσεις του με κορυφαίο στέλεχος της Σέρβικης Κυβέρνησης, ο Μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Παύλος είχε πει κάτι που αξίζει να θυμηθούμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του: Ας μείνουμε άνθρωποι για να μην απογοητευτούν οι πρόγονοί μας και ντρέπονται οι απόγονοί μας.