31 Οκτωβρίου, 2009

† ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΟΣΜΑΣ & ΔΑΜΙΑΝΟΣ οι Ανάργυροι εξ΄ Ασίας 1η Νοεμβρίου

image

Οι Άγιοι αυτοί κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δυο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι΄ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες.

Ιδιαίτερα, όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι΄ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί δεν δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Η ευλογία και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμις και η ισχύς τω Θεώ ημών εις τους αιώνας των αιώνων».

Δηλαδή όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας στους αιώνες των αιώνων. Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, κοιμήθηκαν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Δήλωση του Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος του κ. Αντωνίου Ζαμπέλη προς την Οικονομική Εφημερίδα Αξία 31/10/2009

11-07-07_196761_21

Η Εκκλησία απαντά στα προβλήματα που ταλανίζουν

την ελληνική κοινωνία

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, έχει δημόσια δηλώσει ότι έχει ένα όραμα, το οποίο πιστεύω ότι συμμεριζόμεθα όλοι, την ανακούφιση της κοινωνίας που δοκιμάζεται. Ο λόγος της Εκκλησίας είναι μεν παρηγορητικός αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα με έργα ουσίας.

Η Εκκλησία, λοιπόν, πρέπει να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως τα απροστάτευτα γηρατειά, τα αυτιστικά και νοηματικώς καθυστερημένα παιδιά, τα ναρκωτικά, τα άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου κ.λπ. Πρέπει, λοιπόν, για να μπορούν να εκτελεσθούν όλα αυτά τα έργα ανακουφίσεως του ανθρώπινου πόνου, να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Η Πολιτεία, κάτω από τα τεράστια δημοσιονομικά της προβλήματα και μη έχοντας να διαθέσει πόρους για την εκτέλεση τέτοιων έργων, πρέπει να δώσει την δυνατότητα στην Εκκλησία να προχωρήσει στην εκτέλεση και λειτουργία αυτών των κοινωφελών ιδρυμάτων μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας της.

Άλλωστε, η Εκκλησία έχει αποδείξει με έργα (σχεδόν κάθε Μητρόπολις διαθέτει από τουλάχιστον ένα γηροκομείο, πνευματικά κέντρα και παιδικούς σταθμούς) ότι μπορεί να παράξει κοινωνικό έργο και να το συντηρήσει.

Δ.Α.