09 Οκτωβρίου, 2009

Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από 12 εως 16 Οκτωβρίου 2009.

ierarxia

Συνέρχεται από την Δευτέρα 12 ως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στην τακτική της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1). Το πρωί της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, (6:30-8:30) θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ι­ε­ράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ι­ε­ρά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ι­ε­ράς Συνόδου της Ι­ε­ραρ­χί­ας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου με θέμα: α) «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος. Πρότασις., β) Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων. Μετά το τέλος των Εισηγήσεων θα γίνει η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων Κληρικών.

Την επομένη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: «Αποτέφρωση νεκρών. Πρόκληση Ποιμαντικής ευθύνης και μαρτυρίας». β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου με θέμα: «Τρόποι κατηχήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με θέμα: «Εκκλησιαστική Περιουσία. Ιστορική Αναδρομή. Νέα πρόταση», β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου με θέμα: «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου με θέμα: «Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στην σημερινή Κοινωνία». β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου με θέμα: «Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού με θέμα: «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Ν. 1951/ 1991», β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Περί της άρσεως του επιτιμίου ακοινωνησίας εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Νικόδημον Γκατζιρούλην».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.