17 Σεπτεμβρίου, 2009

Μάχη για την Αγια-Σοφιά

Αγια Σοφια Πολη 2

Με επιστολή προς τον Ερντογάν ζητείται η επαναλειτουργία της ως ναού με τέλεση Θείας Λειτουργίας εντός του 2010 στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πόλης.

Με επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνονται οι ενέργειες του «Παγκοσμίου Κινήματος για την αποκατάσταση της Αγια-Σοφιάς». Επιδίωξη του Κινήματος, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Κρις Σπύρου, πρώην γερουσιαστής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, είναι η επαναλειτουργία της Αγια-Σοφιάς ως ναού, με την τέλεση της πρώτης Θείας Λειτουργίας εντός του 2010. Βασικός στόχος και αίτημα του Κινήματος είναι να ενταχθούν η πρώτη Θεία Λειτουργία και το προσκύνημα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κωνσταντινούπολη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από Ελληνες ομογενείς στις ΗΠΑ με στόχο να ξαναγίνει η Αγια-Σοφιά χώρος λατρείας και κέντρο της Ορθοδοξίας.

«Οπως είναι η Μέκκα, όπου κάθε χρόνο πηγαίνουν για προσκύνημα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, όπως είναι το Τείχος των Δακρύων για τους Εβραίους και ο Αγιος Πέτρος για τους καθολικούς, έτσι πρέπει να αποκατασταθεί και η Αγια-Σοφιά για τους ορθόδοξους χριστιανούς», είναι η βασική τοποθέτηση του κ. Σπύρου, ο οποίος έχει κάνει και σχετική αναφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Το όλο εγχείρημα έχει περισσότερο χαρακτήρα κινήσεων προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δευτερευόντως θρησκευτική χροιά, σύμφωνα με τους πρωτεργάτες του. Μάλιστα υπάρχουν δύο Συμβούλια, ένα στην Αμερική και ένα στην Ευρώπη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να απευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται στη χώρα τους.

Συνέντευξη

Τις εξελίξεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Κινήματος θα παρουσιάσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σπύρου. Η μέρα είναι συμβολική, καθώς σήμερα η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη της μάρτυρος Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη έχει κληθεί και ο νομικός κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος χειρίστηκε τη υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κάλεσε το τουρκικό κράτος να αποζημιώσει την ενάγουσα για απαλλοτρίωση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κυρήνεια. Μάλιστα, ο κ. Σπύρου σήμερα για σημειολογικούς λόγους σκοπεύει να παραστεί στο χωριό Φρατζή Φθιώτιδος, όπου στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ 17/9/2009 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

 

† Αγία Σοφία, Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα (17 Σεπτεμβριου)

image

Έζησαν όταν ο αυτοκράτορας των ρωμαίων ήταν ο Ανδριανός. Όταν η τίμια και ενάρετη Σοφία χήρεψε πήγε μαζί με τις κόρες της στη Ρώμη. Εκεί ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν. Αφού χώρισε τη μητέρα από τα παιδιά της, ζήτησε να παρουσιασθεί μπροστά του η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τότε ο σκληρός ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Το ίδιο σθένος με την Πίστη επέδειξαν και οι αδελφές της, η δεκάχρονη ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη. Ο σκληρός Ανδριανός δε δίστασε να διατάξει τους δήμιους Του να αποκεφαλίσουν και τα άλλα δύο κορίτσια. Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.