12 Σεπτεμβρίου, 2009

† Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου)

ΥΨΩΣΙΣ ΣΤΑΥΡΟΥ 2

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας και Ισαπόστολος, πρώτος μεταξύ των βασιλέων της Ρώμης ‘εδέξατο’, γράφει ο Συναξαριστής του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, τον χριστιανισμό. Έχοντας πόλεμο κατά του Μαγνεντίου όπως λένε κάποιοι, ή στον ποταμό Δούναβη κατά των Σκυθών όπως λένε κάποιοι άλλοι και βλέποντας τα στρατεύματα των εχθρών που ήταν περισσότερα από τα δικά του βρέθηκε σε κατάσταση απορίας και φόβου.

Βρισκόμενος σ’ αυτήν την κατάσταση είδε το μεσημέρι στον ουρανό σχηματιζόμενο από αστέρια τον τύπο του Σταυρού και τριγύρω από τον Σταυρό τυπωμένα κι αυτά από άστρα λαμπερά γράμματα με λατινικά στοιχεία τα οποία έλεγαν: ‘Εν τούτω νίκα’.

Αμέσως κατασκεύασε σταυρό όμοιο μ’ αυτόν που είχε φανεί στον ουρανό και έδωσε πρόσταγμα να προπορεύεται μπροστά από το στράτευμά του και πράγματι νίκησε τους εχθρούς. Πολλοί θανατώθηκαν και πολλοί έφυγαν από τον φόβο τους. Από αυτό το θαύμα ο Μέγας Κωνσταντίνος κατανόησε την δύναμη του σταυρωθέντος και αφού πίστεψε ότι αυτός είναι ο μόνος αληθινός Θεός βαπτίστηκε με την μητέρα του.

Έστειλε τότε την μητέρα του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει και λαμπρότατα να τιμήσει τον ζωοποιό τάφο του Κυρίου και τους αγίους τόπους, καθώς και για να ψάξει να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Η μητέρα του βρήκε τους τρεις σταυρούς, του Κυρίου και των δύο ληστών, καθώς και τα καρφιά τους. Καθώς βρισκόταν σε απορία ποιος από τους τρεις είναι ο σταυρός του Κυρίου, έφεραν το πτώμα μιας χήρας γυναίκας η οποία αναστήθηκε μόλις την ακούμπησαν στον σταυρό του Κυρίου, πράγμα που δεν συνέβη με τους άλλους δύο.

Τότε η βασίλισσα με μεγάλη ευλάβεια και πίστη ασπάστηκε και προσκύνησε τον σταυρό και την προσκύνηση ακολούθησε η Σύγκλητος των Αρχόντων. Το ίδιο όμως ζητούσε διακαώς να κάνει και όλος ο λαός, ή τουλάχιστον να τον δει από μακριά να ευχαριστηθεί ο μεγάλος του πόθος. Τότε ο μακαριώτατος Πατριάρχης Μακάριος ανέβηκε πάνω στον άμβωνα και σήκωσε με τα δυο του χέρια τον τίμιο Σταυρό φανερώνοντάς τον σε όλους τους χριστιανούς οι οποίοι μ’ ένα στόμα φώναξαν το «Κύριε ελέησον».

Από τότε πρόσταξαν οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας να γιορτάζεται σήμερα η τίμια και παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού για να δοξάζεται ο Χριστός που σταυρώθηκε σ’ αυτόν.

"Νηστεία εις πάντα"