10 Σεπτεμβρίου, 2009

Η «Αλληλεγγύη» παραμένει θέμα ακανθώδες...

Ενας από τους φακέλους που θα βρει επάνω στο γραφείο του, στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας, ο υπουργός Εξωτερικών της επόμενης κυβέρνησης, θα αφορά τη γνωστή υπόθεση με τα αλλοιωμένα πουλερικά, τα οποία, το 2005, είχε αναλάβει να διοχετεύσει, ανεπιτυχώς, σε τρίτες χώρες η εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Το υπουργείο με καταλογισμούς που έκανε στις αρχές του 2008 εις βάρος του Οργανισμού διεκδικεί την επιστροφή των χρημάτων που διέθεσε για την υλοποίηση του προγράμματος, εντόκως, με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Εκκλησία της Ελλάδος, αμέσως μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, επιχείρησε να αποτυπώσει την οικονομική και διαχειριστική κατάσταση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», η οποία φέρεται σε έξι χρόνια λειτουργίας να διαχειρίστηκε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ.

Ετσι από τον Μάιο του 2008 μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο συντάχθηκαν τέσσερα πορίσματα, διαδοχικά, από τους μητροπολίτες Ηλείας Γερμανό και Φιλίππων Προκόπιο, τους οικονομικούς επιθεωρητές που όρισε η Ιερά Σύνοδος και την ειδική Επιτροπή Ακροάσεως που συνεστήθη από τους εταίρους της εκκλησιαστικής ΜΚΟ. Στις πολυσέλιδες αυτές εκθέσεις είναι σαφές ότι επιχειρείται η προσωποποίηση των ευθυνών για τις διαχειριστικές και οικονομικές πράξεις από ιδρύσεως της εταιρείας, το 2002, μέχρι την αλλαγή του Δ.Σ., τον Μάιο του 2008, και την απομάκρυνση του διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημητρίου Φουρλεμάδη.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη πορισματική έκθεση που παρουσιάστηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ο κ. Φουρλεμάδης «βαρύνεται προσωπικώς και εξ ολοκλήρου διά την παρουσιαζομένην οικονομικήν και διαχειριστικήν ακαταστασίαν της “Αλληλεγγύης” και των θυγατρικών αυτής εταιρειών». Ειδικότερα, για την υπόθεση που καλείται να τοποθετηθεί το ΥΠΕΞ, σημειώνεται ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εκκλησιαστικής ΜΚΟ «ευθύνεται, διά τον καταλογισμόν από το ΥΠΕΞ των 6.431.751,54 και 258.708,49 ευρώ εις βάρος της “Αλληλεγγύης” από το Πρόγραμμα των Κοτόπουλων στο ΙΡΑΚ (καταλογιστικές αποφάσεις ΑΠΦ 3210/ΑΣ 699/ 8/1/2008 και ΑΠΦ 3210/ΑΣ 127/12.3.2008 του υφυπουργού Εξωτερικών)». Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων που του αποδίδονται, «ευθύνεται, διότι αγόρασε την 12/12/2006 371.093 κιλά πουλερικά αξίας 742.186 ευρώ με ημερομηνία καταναλώσεως εντός 2 μηνών(...). Η “Αλληλεγγύη” δαπάνησε, επιπλέον της αγοράς, και ποσόν 100.000 ευρώ περίπου διά την καταστροφή τους(...). Δυστυχώς το ίδιο συνέβη και με την αποστολή 70 τόνων ζυμαρικών εις την Συρία, απ’ όπου επεστράφησαν, διότι ευρέθησαν ακατάλληλα, το δε Τελωνείο Πειραιώς διέταξε την καταστροφή τους, βλ. ΕΚΘΕΣΙΝ Σεβ. Μητρ/του Φιλίππων, σελίς 89».

Η σημερινή διοίκηση της «Αλληλεγγύης», αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος περιμένουν από το υπουργείο Εξωτερικών να καταλογίσει ευθύνες και σε φυσικά πρόσωπα. «Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα πρέπει να αξιολογήσει τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα πορίσματα και κατά την εκτίμησή μας να διεκδικήσει τα χρήματα και από φυσικά πρόσωπα που φέρουν ευθύνες», υποστηρίζουν στελέχη της Ιεράς Συνόδου. Βέβαια δεν είναι μόνο η υπόθεση με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα, αλλά και μια σειρά άλλων διαχειριστικών πράξεων που κατά τους συντάκτες των πορισμάτων ζημίωσαν τη ΜΚΟ, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος της στα 15 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο φάκελος της υπόθεσης μαζί με τις πορισματικές εκθέσεις θα σταλούν και στην Εισαγγελία. Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών της Συνόδου από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση ενδεχομένως να προκύπτουν ενδείξεις για «κακουργηματικές απιστίες» για ποσά άνω των 150 χιλιάδων ευρώ.

Ταυτόχρονα η «Αλληλεγγύη» φέρεται αποφασισμένη να διεκδικήσει από τα φυσικά πρόσωπα, που είχαν την ευθύνη της διαχειρίσεως των οικονομικών της, το χρηματικό ποσό που εμφανίζεται ως έλλειμμα ή ζημία της οργάνωσης. Να σημειωθεί πως τα μέλη της ειδικής Επιτροπής Ακροάσεως αποδίδουν μεγαλύτερες ή μικρότερες ευθύνες -και ηθικές- σε 11 άτομα που συνδέθηκαν με τη ΜΚΟ. «Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις είναι έωλα», υποστηρίζουν πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΜΚΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «οι κατηγορίες θα καταρρεύσουν μία προς μία για όλους τους κατηγορούμενους». Διαμηνύουν, δε, προς κάθε κατεύθυνση, πως θα μιλήσουν εφόσον κληθούν από τις Αρχές.

«Είναι προφανές ότι η σημερινή εκκλησιαστική ηγεσία, και όσοι την περιβάλλουν, κινήθηκαν σε μια λογική ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και απαξίωσης πολύχρονων προσπαθειών δημιουργίας ενός φορέα κοινωνικής προσφοράς».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (9/9/2009)