27 Αυγούστου, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (27/8/2009)

1253613

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά την υποβολή εγγράφων αναφορών του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, σχετικώς με την διαποίμανση αυτής και των αναφυομένων προβλημάτων εξαιτίας της πολυετούς τοποτηρητείας, συζήτησε διεξοδικώς τις προτάσεις του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες του. Επιθυμεί άμεσα να ρυθμισθεί αυτό το εκκλησιαστικό ζήτημα επ’ ωφελεία του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, σεβόμενη όμως απολύτως την ανεξαρτησία των εμπλεκομένων Εκκλησιαστικών και Πολιτειακών – Δικαστικών Αρχών και τέλος θεωρεί ότι δεν μπορεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να προβεί στην πλήρωση της Μητροπόλεως Αττικής, εν όψει της διατάξεως της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε:

- Την σύσταση και λειτουργία Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, με την επωνυμία «Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης».

- Τον κατάλογο των δικαιούχων του επιδόματος για το τρίτο τέκνο στη Θράκη, για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2009. Οι οικογένειες που θα λάβουν το επίδομα είναι 896 και το ποσό ανέρχεται στα 190.284,00 ₠.

- Το αίτημα της Δασικής Υπηρεσίας για να ορισθεί ο Άγιος Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός ως Προστάτης των υπαλλήλων αυτής.

Εξ αφορμής της αποφάσεως της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής να απονείμει στην Εκκλησία της Ελλάδος, το «Ομήρειο Βραβείο» και της προσκλήσεως στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για να παραστεί στην τιμητική εκδήλωση και να παραλάβει το Βραβείο, τόσον ο Μακαριώτατος Πρόεδρος όσον και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την γενομένη τιμή, όμως οι πολλές υποχρεώσεις και το αυξημένο πρόγραμμα του Μακαριωτάτου δεν επιτρέπουν την παρουσία του στην Αμερική για την τιμητική αυτή εκδήλωση. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παράλληλα εκφράζει την λύπη της γιατί, ανακριβή δημοσιεύματα μετέτρεψαν το απλό αυτό θέμα σε υποτιθέμενη διένεξη των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ομοφώνως διαβεβαιώνει ότι οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι τόσο καλές, όσο ποτέ άλλοτε.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.