24 Αυγούστου, 2009

Άμεση παροχή περίθαλψης σε παιδιά και ηλικιωμένους στους Ξενώνες της ΜΚΟ Αλληλεγγύη (24/8/2009)

image

Από το Σάββατο το βράδυ οι Ξενώνες «ΜΕΡΙΜΝΑ 1» και «ΜΕΡΙΜΝΑ 2» της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος ''Αλληλεγγύη'' έχουν διατεθεί στις ανάγκες των συνανθρώπων μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα που για τρίτη συνεχή ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Συγκεκριμένα στη «ΜΕΡΙΜΝΑ 1» φιλοξενούνται από προχθές το βράδυ, 22- Αυγούστου, 28 παιδιά με τους συνοδούς τους, από το Αναρρωτήριο Πεντέλης (ΝΠΔΔ υπαγόμενο στην εποπτεία της 1ης ΔΥΠΕ).

Τα παιδιά με τη συνοδεία τους, υποδέχτηκαν στελέχη της ''Αλληλεγγύης'' και στη συνέχεια μόλις τακτοποιήθηκαν τα επισκέφτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' κ. Κωστής Δήμτσας, ο οποίος συνομίλησε με το προσωπικό που τα συνόδευε για να λάβει ενημέρωση των αναγκών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Χθες, 23-Αυγούστου, σε ανταπόκριση αιτήματος από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΙ) στον ξενώνα «ΜΕΡΙΜΝΑ 2», μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 6 κατάκοιτοι ηλικιωμένοι με 1 συνοδό από το Γηροκομείο ΒΙΛΑΣ Πεντέλης.

Στη διάθεση όσων έχουν ανάγκη τέθηκε το Συνεδριακό Κέντρο στην Αλίαρτο της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας με διαθεσιμότητα 100 κλινών και το Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Αγία Βαρβάρα, με δυνατότητα 70 κλινών.

† Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (24 Aυγούστου)

image

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε στο Μονοδένδρι της Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς ευσεβείς, πού του έμαθαν τα πάντα γύρω από τον Χριστιανισμό. Σε ηλικία 20 χρονών πήγε στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο σχολείο της Μονής Βατοπεδίου. Στην συνέχεια πήγε στη Μονή του Φιλοθέου, όπου εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε και ιερέας.

Ο Κοσμάς όμως, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε να διδάξει όλους τούς σκλαβωμένους Έλληνες για τον Χριστό. Θεωρούσε όμως τον εαυτό του αδύνατο για να το κάνει. Με Θεία όμως φώτιση πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τον αδελφό του, Χρύσανθο, ο οποίος ήταν δάσκαλος. Αυτός τον βοήθησε στην ρητορική, ώστε να μπορεί να διδάξει. Στην συνέχεια, αφού πήρε την άδεια του πατριάρχη, γύρισε στην Ελλάδα και κυριολεκτικά την όργωσε από άκρη σε άκρη. Απ' όπου πέρναγε πλήθος πιστών «ραγιάδων», τον άκουγε με πολλή προσοχή. Είναι χαρακτηριστικό αυτό πού είπε κάποτε στην ομιλία του σ' ένα χωριό : « Ήρθα στο χωριό σας να σας κηρύξω τον λόγο του Θεού. Δίκαιο λοιπόν είναι να με πληρώσετε για τον κόπο μου.

Όχι όμως με χρήματα, γιατί τι να τα κάνω; Η πληρωμή μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας για να κερδίσετε την αιώνια ζωή». Απ' όπου πέρασε εκτός από τις διδασκαλίες πού έκανε, έκτιζε σχολεία, βοηθούσε τούς απόρους και γενικώς έκανε πολλά καλά. Τελικά επειδή έκανε κακό στους Τούρκους, συνελήφθη και απαγχονίστηκε το 1779.