20 Αυγούστου, 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

image

 

Σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας

Ο κ. Ιερώνυμος εξέθεσε στον κ. Σουφλιά το όραμά του για τη δημιουργία οκτώ κοινωφελών ιδρυμάτων και ευχήθηκε να θεμελιώσουν μαζί τα νέα έργα

Την αρωγή της πολιτείας προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικοί «σκόπελοι» και η Εκκλησία να αξιοποιήσει εκτάσεις της ζήτησε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά. Στη συνάντηση που είχαν χθες. στο γραφείο του υπουργού, ο κ. Ιερώνυμος εξέθεσε στον κ. Σουφλιά το όραμα του για τη δημιουργία οκτώ κοινωφελών ιδρυμάτων και ευχήθηκε να θεμελιώσουν μαζί τα νέα έργα.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στις δυο το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλο αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου, το γενικό διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Αντώνη Ζαμπέλη και το νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου Θοδωρή Παπαγεωργίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά «και η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα» βρέθηκαν τα «δεσμευμένα» (σ.σ. απαιτούνται διοικητικές αποφάσεις, αλλαγές χρήσεων για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος τα οποία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί και οι προοπτικές που υπάρχουν.

Όπως και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με τον κ. Σουφλιά να δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει την ικανοποίηση του για τη βούληση του υπουργού. Είχαμε μία μακρά συζήτηση με τον Μακαριώτατο πολύ σημαντική η οποία με ικανοποίησε ιδιαίτερα, τόνισε εξερχόμενος του γραφείου του ο υπουργός. -Έχει φλόγα για προσφορά σε κοινωνικό έργο αλλά η παραγωγή κοινωνικού έργου απαιτεί και πόρους και απαιτεί, επίσης, τη συμπαράσταση προς την Εκκλησία. Αυτά συζητήσαμε προσέθεσε ο κ. Σουφλιάς και συνέχισε: Δήλωσα στον Μακαριώτατο ότι εμείς είμαστε στη διάθεσή του να τον βοηθήσουμε σ΄ αυτό το μεγάλο έργο που σκέφτεται να κάνει και να προσφέρει κοινωνικό έργο σε διάφορες αναξιοπαθούσες ομάδες του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως είναι «πολύ ενθουσιασμένος από τη συνεργασία που είχαμε με τον κύριο υπουργό. Του εξέθεσα μία σειρά από έργα τα οποία ήδη έχουμε ξεκινήσει, αλλά μερικά από αυτά αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες ως προς τη χρήση της γης και θέλουμε μία βοήθεια από την πολιτεία. Βρήκα άμεση κατανόηση από τον υπουργό και τον ευχαριστώ πάρα πολύ-, είπε στη συνέχεια και καταλήγοντας προσέθεσε: -Δώσαμε ραντεβού να ξανασυναντηθούμε όταν θα έχουμε κάνει μερικό βήματα και πιστεύω και στα θεμέλια κάποιου από τα έργα αυτά-.

Οκτώ ιδρύματα κατασκηνώσεις και νέο Συνοδικό Μέγαρο

στο σχεδιασμό για τα μελλοντικά έργα

Ιδρύματα, κατασκηνώσεις για νέους και νέο Συνοδικό Μέγαρο σχεδιάζει η Εκκλησία στις εκτάσεις που θα ξεκλειδώσουν με τη βοήθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οσον αφορά τα ιδρύματα για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εκκλησίας έχουν ήδη εκπονήσει μελέτες, όπως υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος χθες πρόκειται για -τρία κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ένα κέντρο για ασθενείς από καρκίνο, δύο κέντρα φροντίδας παιδιών με νοητική υστέρηση, και άλλο ένα κέντρο στο Μοσχάτο για τα παιδιά που έχουν αυτισμό-.

Παράλληλα προγραμματίζεται να δημιουργηθούν -κατασκηνώσεις και ξενώνες νέων στην Πάρνηθα και ένα κέντρο επανένταξης στην κοινωνία για νέους που έχουν σταματήσει την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες-. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε παράλληλα πως προσανατολιζόμαστε η Εκκλησία να χτίσει την Ανωτάτη Ακαδημία στη Βάρη σε ένα δικό της κτίριο. Είναι έργα που έχουν πάρει την πορεία τους και προσπαθούμε να ξεπεράσουν ορισμένες δυσκολίες διευκρίνισε ενώπιον του κ. Σουφλιά. Οσον αφορά την Ανωτάτη Ακαδημία στην οποία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται για την Εκκλησιαστική Σχολή που σήμερα λειτουργεί στην Κηφισιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η μετεγκατάσταση της Σχολής αποτελεί περίπλοκο εγχείρημα, καθώς η συγκεκριμένη έκταση στη Βάρη περιήλθε στην Εκκλησία από ιδιωτική διαθήκη και υπάρχουν δεσμεύσεις αναφορικό με τον τρόπο αξιοποιήσεως. Από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζεται ικανοποίηση για τις επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο και το επιτελείο Ιεράς Συνόδου Αρχιεπισκοπής που επισκέφθηκε το υπουργείο.

Τα αιτήματα που προέβαλε ο κ. Ιερώνυμος είναι λογικά και πραγματοποιήσιμα, σχολίασαν χθες παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά ότι η Εκκλησία αναζητεί τρόπους για να παρακαμφθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την Πάρνηθα, που απαγορεύει ρητά τη δόμηση σε δασική έκταση.

-Η μόνη συζήτηση που έγινε για την Πάρνηθα αφορά σας κατασκηνώσεις-, διευκρίνισαν και εκ της Αρχιεπισκοπής. Το θέμα πάντως, που φαίνεται να ανακινείται είναι αυτό της ανέγερσης νέου Συνοδικού Μεγάρου. Πέραν των αντιδράσεων από κατοίκους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Εκκλησία φαίνεται πως εμμένει στο αίτημα της να χωροθετηθεί το Μέγαρο στην επίμαχη περιοχή του Καρέα. Δεν συζητήθηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό, αλλά θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τον Καρέα. Είναι έκταση της Εκκλησίας, περιφραγμένη μάλιστα.

Έχουμε κάνει μελέτες, αλλά όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε-, έλεγε χθες το απόγευμα υψηλόβαθμος κληρικός της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία φέρεται, πάντως, να ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει παράλληλα το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Λύκειο στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι (σ.σ. παλαιότερα υπήρχε πρόταση στη Σύνοδο, ώστε να ανεγερθεί ξενοδοχείο) και το πάρκιγκ που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ συζητήσεις γίνονται και για οικόπεδα στην Βουλιαγμένη.

Τι έργα έχουν ήδη εξαγγελθεί

Από τις 22 Οκτωβρίου 2008 η ιερά Σύνοδος είχε εξαγγείλει την κατασκευή τεσσάρων κοινωφελών ιδρυμάτων. Στο δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί αναφέρονταν: Κέντρο Φροντίδας Παίδων με Κινητική υστέρηση (κόστος, 1,5 εκατ. ευρώ). Κέντρο Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών (κόστος 1,5 εκατ. ευρώ). Κέντρο Επανένταξης Νέων που αντιμετώπιζαν τη μάστιγα της τοξικοεξάρτησης (κόστος 1,5 εκατ. ευρώ) και Κέντρο Φροντίδος Κατάκοιτων και Εγκαταλελειμμένων Συνανθρώπων μας (διάθεση 3.5 εκατ. ευρώ). Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, τα εν λόγω έργα θα πραγματοποιούνταν με τη χρήση του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προ ετών διαθέσει η πολιτεία στην Εκκλησία και το οποίο βρισκόταν σε τράπεζες.

Σε νεότερο ανακοινωθέν της - 4 Φεβρουαρίου 2009 - η Ιερά Σύνοδος έκανε λόγο για επικείμενη ανέγερση και άλλων ιδρυμάτων: Επταώροφο κτίριο δυναμικότητος είκοσι διαμερισμάτων, πλησίον του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη για φιλοξενία των συγγενών και των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό. Κέντρο για Παιδιά με νοητική υστέρηση στην περιοχή Άνοιξη Αττικής, "Στέγη Κατάκοιτων", δυναμικότητας 80 κλινών, στο Βαρνάβα Αττικής και το Σπίτι του Πόνου-Ηοpspice για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.

Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 20/8/2009