18 Αυγούστου, 2009

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τον Εορτασμό της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Όρος Βέρμιο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ (15/8/2009)

image

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά του Όρους Βερμίου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης και οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμονας, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Τριπόλεως και Πάσης Λιβύης κ. Θεοφύλακτο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, την Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων. Στο κήρυγμα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Όλοι μας, σήμερα θα ασπαστούμε ευλαβικά το σεπτό εικόνισμα της Παναγίας και θα τις ψελλίσουμε και πάλι: Χαίρε εσύ των δακρύων του γένους μας η λύτρωσις».

«Η ιστορία του Ποντιακού λαού είναι ένδοξη, αλλά ποτισμένη με δάκρυα. Και τα πιο πολύτιμα, τα πιο ευαίσθητα, τα πιο πικρά μα και τα πιο παρήγορα και ελπιδοφόρα ήταν πάντα τα δάκρυα της Παναγίας. Από τότε που η Ρομφαία διήλθε την καρδιά της Παρθένου, της οποίας μέχρι σήμερα ο πόνος για τον υιό της και τον υιό του Θεού γίνεται συνεχώς πόνος, για όλους εμάς τους ελάχιστους αδελφούς του Χριστού. Έτσι η Παναγία, είναι η αληθινή μητέρα του Θεού και αληθινή μητέρα όλων των ανθρώπων», συνέχισε ο Μακαριώτατος.

«Οι ξεριζωμένοι έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι απλά ένας λαός που δοκιμάζεται, μια μάζα ανθρώπων που της έτυχε μια δυστυχία, αλλά είναι καταρχήν ο λαός του Θεού. Ο λαός ο αγαπημένος, που για χάρη του ο Χριστός σταυρώθηκε. Όμως μόνο ο Σταυρός του Χριστού καταργεί τον Σταυρό των ανθρώπων και μόνο αυτοί που κλαίνε ενώπιον του σταυρού μπορούνε να σηκώνουνε με ευθύνη τον σταυρό εκείνον των πόνων και των ελπίδων». Ο Μακαριώτατος έκλεισε το κήρυγμα του με την κάτωθι προσευχή: «Εσένα την αγαθή ελπίδα του ανθρώπου και του κόσμου, γιατί δέχθηκες να γρηγορήσεις μαζί μας και εμείς να γρηγορήσουμε μαζί σου τον ευπρόσδεκτο και χαριτωμένο καιρό, τον ευλογημένο και ευφρόσυνο 15αύγουστο. Ο κόσμος δεν θα χαθεί όχι μόνο γιατί ο υιός σου θα βρίσκεται σε βάσανα ως την τελική σωτηρία του, αλλά και εσύ θα βρίσκεσαι σε οδύνες ως την οριστική επιστροφή του κόσμου στον Χριστό. Σε παρακαλούμε Παναγία Θεοτόκε να πρεσβεύεις στον υιό και Θεό σου, να δεχθεί την πενιχρή δέηση μας, όπως δέχθηκε το δίλεπτο της πτωχής γυναίκας. Εσύ ξέρεις να ταπεινώνεσαι και μπορείς να καταλάβεις όλους και όλα. Ποίος αγνοεί ότι αυτή η ώρα του κόσμου, η παρούσα περιπέτεια των ανθρώπων είναι μια άλλη Ρομφαία που ανοίγει πληγή στην καρδιά σου, για να μπορούμε μέσα από αυτήν την πληγή να παίρνουμε την κατερχόμενη αγάπη του Θεού και την ανερχόμενη αγάπη του ανθρώπου».

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά, ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επίτιμο Πρόεδρο του Ιδρύματος, απονέμοντας τον Μέγα Σταυρό των Κομνηνών της Τραπεζούντος.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την τιμή που του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά τόνισε ότι: «τέτοια γεγονότα συγκινούν τις ψυχές των ανθρώπων, όταν δεν μείνουν μόνο σε αυτήν την ώρα σ΄ αυτά τα γεγονότα και να τα μετρήσουν με τις ανθρώπινες διαστάσεις. Όταν όμως αυτά τα γεγονότα τα απλά, προσπαθήσει κανείς και τα συνδέσει με το παρελθόν αλλά και συγχρόνως με ότι περιμένει να δει στην ζωή του παίρνουνε μια ιδιαίτερη διάσταση.»

«Θα μου επιτρέψετε συνέχισε ο Μακαριώτατος σε δύο σημεία να επικεντρώσω τις απλές μου σκέψεις. Η λειτουργία κατά την ορθόδοξη πίστη όπου και αν τελείται δεν περιορίζεται σ΄ αυτόν τον χώρο που είμαστε, διότι η εκκλησία είναι μια και η λειτουργία είναι μια. Γι΄ αυτό  η σημερινή μέρα είναι ιστορική, διότι ενώ τελείται η Θεία Λειτουργία στο Όρος Βέρμιο, την ίδια ώρα τελείται για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λειτουργία στο πραγματικό μοναστήρι της Παναγία Σουμελά στο Πόντο».

«Ένας Έλληνας, από αυτούς τους καταδιωγμένους και κατατρεγμένους από τον Πόντο, που καταξιώνετε να είναι βουλευτής στην Δούμα της Ρωσίας δεν ξέρει καλά τα ελληνικά, θυμάται μόνο την Ποντιακή διάλεκτο. Όμως μέσα του μένει η ίδια η καρδιά, γι΄ αυτό έχει έναν αγώνα ο αγώνας του χθες σ΄ αυτό τον χώρο περιγράφηκε. Ήρθε να πάρει την εικόνα ευλογημένη από τον τοπικό Μητροπολίτη, το αντίγραφο της Παναγίας της Σουμελά και να φύγει σήμερα πολύ πρωί (05:00) με το αεροπλάνο, για να πάει εκεί στην Παναγία του Σουμελά και να λειτουργήσει με δύο επισκόπους από την Ρωσία και την Κωνσταντινούπολη, αλλά και με δύο χιλιάδες πιστούς από τα διάφορα μέρη τα ορθόδοξα», ανέφερε ο Μακαριώτατος. «Η δεύτερη σκέψη μου, είναι να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή αυτού εδώ του παρασήμου. Αν μέναμε όμως σε εξωτερικά πράγματα δεν θα ωφελούσε, καθώς ακούμε την δυναστεία των Κομνηνών το μυαλό μας γυρίζει πίσω και παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα της ιστορίας αυτού του γένους, αυτού του λαού. Είχε περάσει μια ένδοξη δυναστεία, δυναστεία των Μακεδόνων η οποία στο τέλος καταρρακώθηκε, εξέπεσε, γιατί εξέπεσαν οι άνθρωποι και είναι φυσικό οι θεσμοί όσο και καλοί αν είναι, όταν ξεπέφτουν οι άνθρωποι και αρρωσταίνουν τότε ξεπέφτουν οι θεσμοί και οι σπουδαίες θέσεις».

«Έτσι λοιπόν αυτοί που διαβάζουν ιστορία το τέλος των Μακεδόνων, θα δουν διάχυτη την διαπλοκή τις υπονομέψεις και να θυμούνται το κείμενο του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου που γράφει:

Έγινε η εποχή τέτοια, που τα αξιώματα πωλούνται στο παζάρι όπως τα μαρούλια. Μια τέτοια εποχή λοιπόν έβενε προς το τέλος και έλεγαν ότι όλα τελειώνουν, όμως να ανατέλλει η δυναστεία των Κομνηνών και γίνεται ανάχωμα σ΄ αυτήν την εποχή και είναι μια από τις περιόδους που αναγεννιόνται τα γράμματα και ξανά αυτό το γένος αρχίζει από την αρχή. Ολοκληρώνοντας λοιπόν την ομιλία του ο Μακαριώτατος είπε: Θα ήθελα να πω βλέποντας αυτό το παράσημο που μου απονείματε, τις δυσκολίες που πέρασε και περνάει αυτός ο τόπος, αλλά και την ρεαλιστικότητα ότι πάντοτε δεν είναι καλά τα πράγματα έρχονται και δυσκολίες.

Να επιβεβαιώνουμε και να υπογραμμίζουμε όταν μιλάμε για κρίση, ότι πρώτα έρχεται η πνευματική κρίση και μετά έρχεται η άλλη κρίση και η κρίση σαν αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσεως. Όμως υπάρχει και ανάκαμψη, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε γιατί γι΄ αυτό είναι η Παναγία και ο Χριστός μας».