09 Αυγούστου, 2009

Τελευταία ημέρα της Επισκέψεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στην Σάμο και την Ικαρία. (9/8/2009)

αθηνων

Αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος ο οποίος, από την Σάμο, διαμήνυσε ότι η Εκκλησία «δεν έχει λόγο στα της διοικήσεως». Ωστόσο επισήμανε ότι η Εκκλησία έχει λόγο σε ζητήματα διακονίας του λαού. Στο μεταξύ επισκεπτόμενος το πρωί του Σαββάτου ένα από τα πλέον ιστορικά μοναστήρια του νησιού δήλωσε με νόημα ότι «ο Ορθόδοξος μοναχισμός, όταν λειτουργεί σωστά, είναι η ελπίδα για το αύριο».

Το βράδυ της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, ο Νομάρχης Σάμου Εμμανουήλ Κάρλας, ο δήμαρχος Σάμου κ.Πετρούσκας και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν στην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στην ομιλία του, μετά την δοξολογία, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πολιτική εξουσία. «Στο χώρο της διοικήσεως εμείς δεν έχουμε λόγο. Ο λαός άλλους έχει εκλέξει στην υπηρεσία αυτή. Στην δεύτερη πλευρά της πολιτικής, στη διακονία, έχουμε ουσιαστικό λόγο, γιατί στα χέρια μας οι άνθρωποι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και ζητούν καθοδήγηση. Από την πλευρά της καθοδήγησης, της ανακούφισης και της συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών ο ρόλος μας ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός» τόνισε. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην σημερινή εποχή και όσα την χαρακτηρίζουν και θέλοντας να υπογραμμίσει την σημασία ύπαρξης καλών σχέσεων ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία επικαλέστηκε δύο παραδείγματα από το παρελθόν.

Το πρώτο αφορούσε στην πρωτοβουλία που πήρε το 1822 ο μινίστρος  επί των Εκκλησιαστικών, Επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ ο οποίος με εγκύκλιο του κάλεσε τις Ιερές Μονές να παραδώσουν τα χρυσά και αργυρά αναθήματα χάριν του αγώνα για την ελευθερία. Το δεύτερο παράδειγμα αφορούσε την τοποθέτηση του Ιωάννη Καποδίστρια για την σχέση της Παιδείας με την Εκκλησία.

«Χωρίζουν τα της Εκκλησίας από την Παιδεία του Έθνους; Εκκλησία και Παιδεία πάνε μαζί» υπενθύμισε ο Μακαριώτατος τους λόγους του Καποδίστρια και συνέχισε πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ειπώθηκε αυτό. «Ό,τι και να έχει γίνει δεν μπορούν τα θρησκευτικά να χωρίσουν από το υπουργείο Παιδείας και να γίνει για παράδειγμα μια γραμματεία Θρησκευμάτων στο υπουργείο Πολιτισμού» είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Το πρωί του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Μονή Τιμίου Σταυρού, όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος Μακάριος και η αδελφότητα του μοναστηριού, και, τέλος, την Μονή Μεγάλης Παναγιάς, από τις παλαιότερες της Σάμου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, μετά την υποδοχή που του επεφύλαξαν ο ηγούμενος Χρυσόστομος και οι αδελφότητα της Μονής, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον Ορθόδοξο μοναχισμό. «Ο Ορθόδοξος μοναχισμός, όταν λειτουργεί σωστά, είναι η ελπίδα για το αύριο» τόνισε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.