03 Αυγούστου, 2009

Φέσια 14,6 εκατ. ευρώ

image

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισέπραττε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία, ωστόσο, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Αυτό προκύπτει από το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής της Εκκλησίας υπό τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και το οποίο ολοκληρώθηκε προχθές.

1 Στις 323 σελίδες του κειμένου περιγράφεται αναλυτικά η πορεία των κονδυλίων που οδήγησαν σε έλλειμμα 14.600.000 ευρώ! Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα 7.400.000 ευρώ που εισπράχθησαν, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, η οποία ποτέ δεν έγινε καθώς διαπιστώθηκε πως τα κοτόπουλα που θα πήγαιναν στη χώρα είχαν αλλοιωθεί.

*Σε 800.000 ευρώ ανέρχονται οι προκαταβολές που εισέπραξε η «Αλληλεγγύη» για έργα που δεν ολοκλήρωσε, ενώ εμφανίζεται να χρωστά επίσης 4.000.000 ευρώ σε τράπεζες και 2.000.000 σε ιδιώτες. Παθητικό ύψους 770.000 ευρώ εμφανίζει, τέλος, και η εφημερίδα «Πολίτης» που εξέδιδε η οργάνωση.

2 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.» τα μέλη της επιτροπής κάνουν λόγο για «ηθική ευθύνη» των επισκόπων Βελεστίνου Δαμασκηνού και Θερμοπυλών Ιωάννη, που μετείχαν στη διοίκηση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», εκτελώντας εντολές του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

image

Αντιθέτως, ο διευθύνων σύνβουλος της «Αλληλεγγύης», Δ. Φουρλεμάδης, βαρύνεται για την υπόθεση με τα αλλοιωμένα κοτόπουλα, για τις προκαταβολές που εισέπραττε χωρίς να εκτελείται το έργο, για αγορές ακινήτων σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, αλλά και για προμήθειες που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς της οργάνωσης, όπως εγκόλπια, ποιμαντορικές ράβδοι και άλλα δώρα.

3 Μυστήριο καλύπτει και τα αυθαίρετα σπίτια της Μονής Πεντέλης και τα 450.000 ευρώ τα οποία έχει εισπράξει ο εργολάβος Β. Πανακάκης.

*Ο μεν ηγούμενος της Μονής επίσκοπος Θερμοπυλών δηλώνει άγνοια, ενώ ο εργολάβος υποστηρίζει ότι εισέπραξε χρήματα από τον ταμία της Μονής όσο και από τον Δ. Φουρλεμάδη.

4 Στο πόρισμα αναφέρεται και το όνομα της διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου της «Αλληλεγγύης», Γεωργίας Λυμπέρη (συνταξιούχου υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), η οποία συνεργαζόταν χωρίς αμοιβή με την «Αλληλεγγύη».

*Η κυρία Λυμπέρη είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει έλεγχο νομιμότητας στα ποσά που διοχετεύονταν προς την ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το συγκεκριμένο πρόσωπο επέτρεπε με την υπογραφή του πληρωμές, καθώς ήλεγχε όλες τις επιταγές που αφορούσαν συναλλαγές ακόμη και με τρίτους όπως για παράδειγμα οι δωρεές του ιδρύματος Νιάρχου προς την οργάνωση.

5 «Η λειτουργία της βασιζόταν στη χρησιμοποίηση προκαταβολών συγκεκριμένων προγραμμάτων για άλλες δαπάνες, χωρίς να εκτελούνται οι σκοποί για τους οποίους εισπράττονταν τα κονδύλια», σημειώνει μέλος της Επιτροπής, αναφερόμενος στο πώς δρούσε επί χρόνια η «Αλληλεγγύη».

*Ως παράδειγμα η ίδια πηγή υπενθυμίζει το πρόγραμμα ανέγερσης δύο σχολείων στο Χαλέπι της Συρίας. Τελικά ολοκληρώθηκε μόνο το ένα, χωρίς το υπουργείο Εξωτερικών να γνωρίζει τίποτα απολύτως.

6 Τα προβλήματα, όμως, με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» δεν σταματούν εδώ. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για το εργοστάσιο κηροπλαστικής και ξυλογλυπτικής με την ονομασία «Εύρος Αλληλεγγύης» στην Τραϊανούπολη, το οποίο κατέχει μαζί με την οργάνωση.

*Ο ιεράρχης ζητά να πουλήσει το μερίδιο της μητρόπολής του στην οργάνωση κι αν η «Αλληλεγγύη» δεν έχει το ποσό των 350.000 (που δεν το έχει), να του επιτραπεί να πουλήσει το εργοστάσιο. Κατά πάσα πιθανότητα στο Πατριαρχείο Ρουμανίας που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να το αγοράσει.

*Το πόρισμα μόλις καθαρογραφεί θα παραδοθεί στους δύο μετόχους της «Αλληλεγγύης», δηλαδή στο Διορθόδοξο Κέντρο (άρα στην Ιερά Σύνοδο) και στην Αρχιεπισκοπή, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιερώνυμος θα το παρουσιάσει ακολούθως στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα σταλεί και στον εισαγγελέα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/8/2009