02 Ιουλίου, 2009

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΑΓΓΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ «ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΠΛΟΥΤΗ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ

Κύριε διευθυντά

Με αυτήν την επιστολή μου, θα ήθελα να απαντήσω στην επιστολή που έστειλε ο αναγνώστης σας κ. Αγγελος Οικονομίδης και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο στις 29/5/09, η οποία αναφέρεται σε μια τάξη ανθρώπων και δη στο ιερατείο, Αρχιεπίσκοπο και κληρικούς, όπου εκφράζει τη γνώμη μου ότι δεν προσφέρουν καμιά εργασία στο κράτος και πληρώνονται από το κράτος.

Ισως να μη γνωρίζει ο κ. Οικονομίδης το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, που διά των κληρικών της προσφέρει στον ελληνικό λαό και ιδίως σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Που οι δαπάνες για το σκοπό αυτό είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των κληρικών και δη συνοπτικά σας γνωρίζω ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει: 1) 19 γηροκομεία. 2) Ενα ορφανοτροφείο. 3) Δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς και έχει προγραμματίσει να ανοίξει και άλλους. 4) Σε όλους τους ιερούς ναούς των μητροπόλεων όλης της Ελλάδος λειτουργούν φιλόπτωχα ταμεία, στα οποία σιτίζονται χιλιάδες άποροι άνθρωποι, στα «σπίτια Γαλήνης», όπως λέγονται και αντίστοιχα με εθελόντριες γυναίκες στέλνουν κάθε μέρα φαγητό σε σπίτια όπου ζουν κατάκοιτοι άνθρωποι.

Εχει γιατρούς που εξετάζουν τους απόρους αυτούς. Ολες οι μητροπόλεις βοηθούν με χρηματικά ποσά μεγάλα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη να κάνουν σοβαρή εγχείρηση και ακόμη κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα σε σπίτια φτωχών οικογενειών στέλνονται δέματα σε εκατοντάδες ανθρώπους. 5) Γραφείο εκατοντάδων περιστατικών. 6) Οικοτροφείο αλλοδαπών φοιτητών. 7) Κέντρο Πρώτων Βοηθειών. 8) Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιών με ογκολογικά προβλήματα. 9) Πολλές φορές οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ δεν αναφέρουν όταν γίνονται σεισμοί και φυσικές καταστροφές, εδώ ή σε άλλες χώρες πόσα εκατομμύρια στέλνει η Εκκλησία, αλλά ακόμη σκηνές, ρουχισμό τρόφιμα και φάρμακα.

Η Διεύθυνση Αποστολικής Διακονίας στέλνει εκατοντάδες κληρικούς στέλνει στις χώρες της Αφρικής που είναι οι πιο φτωχές και βοηθούν αυτούς με σκηνές, τρόφιμα, φάρμακα, χτίζουν σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Αυτό το έργο της Εκκλησίας δεν το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Αν ενδιαφέρεται ο κ. Οικονομίδης για να είναι αντικειμενικός ας πάρει από το βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας –πλατεία Κλαυθμώνος– το βιβλίο «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος που κυκλοφορεί κάθε χρόνο, για να γνωρίσει και το έργο των άλλων 80 περίπου Μητροπόλεων της Ελλάδος και τότε ίσως αλλάξει γνώμη.

Τέτοιο βιβλίο στέλνω και στην εφημερίδα σας, αν θέλετε το μελετάτε. Η Εκκλησία της Ελλάδος (δυστυχώς) δεν διαφημίζει το έργο της, ακολουθεί «Να μη γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά».

Δεν θέλω να αναφέρω περισσότερα.

Κωνσταντινος Μαντης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2/7/2009