24 Ιουνίου, 2009

Γενέσιον του ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου 24 Ιουνίου

Γενέσιο Προδρόμου

Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη.

Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει. και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλ. Ζαχαρία. Oμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία.

Ο Ιωάννης δε διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και τη μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ' όλη του τη ζωή.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΦΑΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009


Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής επεσκέφθη μετά της Ιεράς Συνοδείας Του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ. Εις την εκεί Επίσκεψή του ο Μακαριώτατος ακολούθησε το κάτωθι πρόγραμμα:


19/6/2009


Ημέρα Παρασκευή, αφίχθη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.


Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτες Ιερισσού Νικόδημο και Άρτης Ιγνάτιο, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ στον Πατριαρχικό γραφείο, όπου εκεί τους εξέφρασε την μεγάλη χαρά που επισκέπτονται την Αλεξανδρινή Εκκλησία.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του Πατριαρχικού Μεγάρου, τονίζοντας «συνεχίζω Μακαριώτατε το έργο του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου».


Αμέσως μετά ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του στους χώρους του Πατριαρχείου, ξεκινώντας από την αίθουσα του Θρόνου και την αίθουσα της Ιεράς Συνόδου.


Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος μετέβηκαν στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, εκεί ο Πατριάρχης έδειξε στον Αρχιεπίσκοπο σπάνια παλαίτυπα, σημαντικότατα πολυαιώνια χειρόγραφα τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα και εντεύθεν καθώς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξέφρασε προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον θαυμασμό και ενθουσιασμό του, για το σημαντικό αυτό έργο που επιτελείται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.


Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος και συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, όπου την Κυριακή ετελέσθη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.


Ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη αργότερα στο Κάιρο όπου εκεί τον υπεδέχθη η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Ο Αρχιεπίσκοπος επεσκέφθη την ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο. Ενώ την Κυριακή, επραγματοποιήθη η πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Κοινοτικό Ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια, από τον Πατριάρχη Θεόδωρο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Τέλος, το βράδυ της ίδιας ημέρας, τον κ. Ιερώνυμο υπεδέχθη η παροικία της Αλεξάνδρειας.


Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο Κάϊρο στην Πατριαρχική Επιτροπεία, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχικού Θρόνου Αρχιμ. Ισίδωρος Σαλάκος καθώς και ο Ιερομόναχος π. Αρκάδιος Ράζνυ.


Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εντός της Πατριαρχικής Επιτροπείας, όπου εκεί ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων τόνισε «Μακαριώτατε, ο ναός αυτός έχει εκατοντάδες χρόνια ιστορίας, λόγω ότι εδώ έδρευαν σειρά Πατριαρχών, οι οποίοι έχουν ενταφιαστεί κιόλας εδώ». Ακόμη συνέχισε «Επίσης Μακαριώτατε σ΄ αυτήν εδώ την Αγία Τράπεζα, χειροτονήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως».


Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε «Μας εξέπληξε Μακαριώτατε, τόσο εμένα όσο και τους Άγιους Αρχιερείς, η περιποίηση όλων αυτών των κειμηλίων, τα οποία μαρτυρούν την δόξα του παρελθόντος». «Πιστεύω πως αυτό είναι ένα μήνυμα στην σύγχρονη εποχή μας, όπου επικρατεί ο ατομισμός και το προσωπικό συμφέρον, όμως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγωνίζονται» συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος. Ακόμη ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, τόνισε «Μακαριώτατε, για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσουμε, μάλλον να μας επιτρέψετε να σας συγχαρούμε για όσα έχετε καταφέρει. Ταπεινά να ευχηθούμε ο Θεός να σας ενισχύει με πλούσιες ευλογίες, διότι δεν ξέρουμε τελικά πια θα είναι η τύχη και η πορεία αυτών των ανθρώπων».


«Αλλά όπως είπε και ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος , αυτό που περίπου ακούγεται έτσι απλά, ότι το μέλλον είναι στην Αφρική πλέον. Ευχόμαστε να δώσετε αυτή την μαρτυρία, όσο μπορείτε πιο ζωντανή» δήλωσε κλείνοντας ο Μακαριώτατος. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος συνοδεύεσαι τον Αρχιεπίσκοπο στην ανακαινισμένη κατοικία του Αγίου Νεκταρίου, όπου εκεί ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος είδε από κοντά πολλά προσωπικά αντικείμενα του Αγίου.


Τέλος, στην αίθουσα του θρόνου αντηλλάγησαν τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα, εις ανάμνηση της επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο Καϊρο.


20/6/2009


Ο Αρχιεπίσκοπος επεσκέφθη τις Πυραμίδες και Ι.Μ.Αγ. Γεωργίου


Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εκτός από τις Πυραμίδες συνοδευόμενος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, επισκέφθηκε το Εθνικό μουσείο της Αιγύπτου στο Καϊρο.


Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Καϊρου, όπου εκεί ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Νήφωνα και τα νέα παιδιά της Ελληνικής παροικίας τα οποία τον υποδέχθηκαν χτυπώντας ρυθμικά τα τύμπανα. Εκεί ο κ. Ιερώνυμος κατευθύνθηκε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, και αφού προσκύνησε, ενημερώθηκε από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Νήφωνα για την ιστορία της Μονής.


Στην συνέχεια, ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος συνόδευσε τον Αρχιεπίσκοπο στον χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου, αλλά και τα οστά των Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αμέσως μπροστά από τον τάφο του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, ετέλεσε ιερό τρισάγιο. Κάτοπιν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του, ευρέθησαν στην Ελληνική Πρεσβεία όπου εκεί παρετέθη γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, από τον Πρέσβη κ. Ιωάννη Αλέξη Ζέπο. Τέλος, στο πρωινό που παρετέθει στην Πατριαρχική Επιτροπεία, εκτός πρωτοκόλλου ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν θέματα που αφορούν την Εξωτερική Ιεραποστολή της Αφρικής.


Τόσο ο Πατριάρχης αλλά και τόσο Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την βοήθεια που παρέχει στην εξωτερική ιεραποστολή η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε χαρακτηριστικά «πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την ιεραποστολή της Αφρικής, η οποία κάνει σπουδαίο έργο στις δύσκολες αυτές ημέρες που διανύουμε».


21/6/2009


Την Κυριακή 21 Ιουνίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ετελέσθη το Πρωθιεραρχικό Συλλείτουργο, τελεσθέν υπό του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.


Στο Πρωθιεραρχικό Συλλείτουργο συμμετείχαν από την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος και ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Νικόδημος και από την Αλεξανδρινή Εκκλησία ο Γέρων Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος, ο Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος, ο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Κανώπου κ. Σπυρίδωνας, ο Πηλουσίου κ. Καλλίνικος και ο Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος.


Επίσης συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι, ο Πατριαρχικός Επίτροπος στο Καϊρο, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.


Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην Ελληνική και Αραβική. Μετά το πέρας του Συλλείτουργου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στην προσφώνηση του τόνισε « Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την μεγάλην και γενέθλιον ημέραν της Εκκλησίας μας την Πεντηκοστήν. Αισθανόμεθα έντονη την ζωντανήν και δροσιστικήν αύραν του Παναγίου Πνεύματος ως μίαν διαρκήν και ανακαινιστικήν παρουσίαν. Είναι η μόνιμος πια δια την βιοτήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας «Παρουσία» Εκείνου, ο Οποίος υπεσχέθη ότι θα επιστρέψει και θα μείνει κοντά μας, και θα καθοδηγεί μέσα εις τον χρόνον την πορείαν της Εκκλησίας, του ανθρώπου και του κόσμου ! Πόσο ευτυχείς και προνομιούχοι θα πρέπει να αισθανόμεθα μ’ αυτήν την συγκλονιστικήν παρουσίαν του Κυρίου ανάμεσά μας. «ου γαρ εισιν δυο η τρεις συνηγμενοι εις το εμον ονομα εκει ειμι εν μεσω αυτων» (Ματθ. 18, 20).


Ακόμη συνέχισε «Αυτή η επίσημος και ειρηνική (κατά την επικρατούσαν τάξιν και παράδοσιν) επίσκεψις της Μακαριότητός σας ως του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πρώτου τη τάξει και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αυτής, δίδει το στίγμα και την προοπτικήν της συνεχίσεως των αρίστων αδελφικών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας και υπογραμμίζει συγχρόνως την μελλοντικήν συμπόρευσιν και αγαστήν συνεργασίαν ημών, εις θέματα ζωτικά, πανορθόδοξα, διαχριστιανικά κ.α.


Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας εγκαυχάται εν Κυρίω δια την δισχιλιετή παρουσίαν του. Άλλοτε ημέρες δόξης και μεγαλείων, άλλοτε πάλι επέτρεπε η πρόνοια του Θεού να υποστεί δοκιμασίες και ποικίλες ταλαιπωρίες. Αλλ’όμως έως σήμερα όλοι εμείς οι ταπεινοί διάκονοι του Παλαιφάτου Αλεξανδρινού Θρόνου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, διατηρούμε αναμμένο το κανδήλι της πίστεως και της ζωής του, πορευόμενοι εν μέσω αντιξοοτήτων και αντικειμενικών δυσκολιών τις οποίες ενίοτε παραχωρεί ο Θεός».


Επίσης συνέχισε «Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, Μακαριώτατε, είναι η παρηγοριά των Ελλήνων, που με μια κρυφήν ελπίδαν έφυγαν από την Πατρίδαν δια να εύρουν μίαν καλυτέραν τύχην τύχην. Οι καθημερινές μέριμνες της βιοπάλης, δεν επιτρέπουν πολλές φορές να ευρίσκωνται συγγενείς και φίλοι μαζί, αλλά όλοι συναντώνται εις τον ευλογημένον χώρον της Εκκλησίας και χαίρονται και αναζωπυρώνουν την αγάπην και την φιλίαν των. Και η Ορθόδοξος Εκκλησία εις την Αφρικήν με προσοχήν, με επίγνωσιν της αποστολής της και πολλήν αγάπην, με ευσυνειδησίαν, προσέχει το Ποίμνιόν της, διότι όλοι είναι μέλη του Σώματος του Χριστού, μέλη τίμια και ηγιασμένα».


«Θεωρούμε επιτακτικό χρέος και ανάγκην εσωτερικήν να καταθέσωμε την μαρτυρίαν μας αυτήν δια την πολυσήμαντον βοήθειαν, υλικήν και ηθικήν της αδελφής Εκκλησίας της Ελλάδος δια των τιμίων προσευχών και της συγκαταθέσεώς σας Μακαριώτατε, αλλά και να εκφράσωμε την ευγνωμοσύνην, την ευχαριστίαν και την αληθινήν ευαρέσκειαν του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, δια τα όσα η Ελλαδική Εκκλησία ευγενώς, γενναιοφρόνως και φιλαδέλφως μας παρέχει.


Είμεθα πεπεισμένοι ότι δι’ όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέραμε Μακαριώτατε, η σπουδαία δι’ ημάς και την Αλεξανδρινήν Εκκλησίαν βοήθειά σας εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συνεχισθεί προς δόξαν και μόνον του Ονόματος του αγίου Θεού και του ιερού της Ιεραποστολής έργου, το οποίον Εκείνος καθοδηγεί και ευλογεί με την πλουσίαν χάριν Του!


Η συνείδησις των μεγάλων ποιμαντικών υποχρεώσεων του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου μας υπαγορεύει να προστατεύει τα λογικά πρόβατα του Αρχιποίμενος Ιησού που ευρίσκονται διασκορπισμένα εις την ηλιόφωτον Αφρικήν και που προς χάριν αυτών έχυσε το πανάγιο αίμα Του» είπε κλείνοντας ο Πατριάρχης.


Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην αντιφώνηση του, μεταξύ άλλων τόνισε «Κύριο και πρωταρχικό γνώρισμα ενότητος είναι η κοινή μας πίστη, η πίστη των Αγίων Αποστόλων και των Πατέρων της Εκκλησίας, ο ακρογωνιαίος λίθος που είναι ο Ιησούς Χριστός, το σώμα και το αίμα του οποίου έλαβαμε στο ευλαβικό αυτό συλλείτουργο και αποτελεί το θεμέλιο αλλά και την εγγύηση της διαχρονικής πορείας της Εκκλησίας μέσα στην ανθρώπινη και ιστορική έκφραση της».


Ακόμη συνέχισε «Συγκλονιστική και συνάμα ουσιαστική προβολή της κοινής μας εκκλησιολογικής παράδοσης είναι η μεταφορά της μυστηριακής αυτής ατμόσφαιρας στην καθημερινότητα εκάστου χριστιανού ανεξαρτήρως χρώματος, γλώσσας και πολιτισμού, είναι η λεγόμενη Λειτουργία μετά την Θεία Λειτουργία, η οντολογική δηλαδή έκφραση του μηνύματος του Λόγου του Θεού και η πραγμάτωση του σε έργα και πράξεις, σε ορατα σημεία της χάριτος του Σωτήρος Χριστού προς τους ανθρώπους».


«Με γνώμονα αυτές τις αρχές, αιώνες τώρα πορεύεται η Αφρικανική Εκκλησία, το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποδεικνύοντας μ΄ένα τρόπο τη συνάντηση αυτή του Θεού και ανθρώπου, μέσα από την ιεραποστολική πορεία που χαρακτηρίζει κάθε κληρικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σε κάθε γωνία της προκλητικής και δυναμικής Αφρικανικής Ηπείρου» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.


Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «Ξενίζει πολλούς Μακαριώτατε , το ποσοστό μείωσης των Χριστιανών στη Δύση και στις αναπτυγμένες βόρειες χώρες, ενώ αντιθέτως προξενεί θαυμασμό η αυξανόμενη διάδοση του Λόγου του Θεού στο φτωχό Νότο, στις λεγόμενες τρίτες χώρες που αναδεικνύονται σε περιβάλλον τεραστίων προκλήσεων για τον επαναπροσδιορισμό του Ιεραποστολικού μηνύματος».


Κλείνοντας, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε «Ας παρακαλέσουμε άπαντες τον σαρκωμένο αυτόν Λόγο του Ιησού Χριστού να ενισχύει και να καθοδηγεί το μεγάλο όραμα που σας χαρακτηρίζει, Μακαριώτατε Άγιε αδελφέ, για την Αφρικανική γ, το όραμα για την ορθή διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου, για την γνήσια μαρτυρία της εφαρμογής της Χριστιανικής πίστης στο πρόσωπο κάθε συνανθρώπου μας, σ΄ ένα όραμα που μετέχουμε εγκάρδια τόσο προσωπικώς, όσο και τα μέλη της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, που θεία χάριτι βρεθήκαμε τις ημέρες αυτές στην Αλεξανδρινή σας εκκλησιαστική οικογένεια».


Με την Ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήτοι τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, τίμησε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄. Tον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Πατριάρχης κατά την παρασημοφόρηση, προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ως εξής:


«Μακαριώτατε, οι προκάτοχοι μου, Μελέτιος Πηγάς και Κύριλλος Λούκαρης θέσπισαν τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις τις οποίες αναβίωσε ο μακαριστός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης… Δεχτείτε την ανώτερη τιμητική διάκριση ως ορατή ευλογία, του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού και προστάτου του Πατριαρχείου μας , και πάντοτε να προσεύχεστε για το Πατριαρχείο μας και το ιερό έργο της Ιεραποστολής».


Ακόμη ο Πατριάρχης τόνισε «Δεχθείτε την τιμητική αυτή διάκριση ως ευλογία για την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος, και της μητέρας Πατρίδας».


Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στα χαρίσματα και τα τάλαντα των προκατόχων του Πατριαρχών, οι οποίοι με τα χαρίσματα τους υπηρέτησαν και προσέφεραν πολλά στον Πατριαρχικό Θρόνο.


Να αναφερθεί πως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, τίμησε αναλόγως και τα Μέλη της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


22/6/2009


Την Τελευταία ημέρα της ειρηνικής επισκέψεως του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα, οπού εκεί στεγάζεται και η Πατριαρχική Σχολή.


Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο στους χώρους της Ιεράς Μονής, και αναφέρθει στην ιστορία της, η ίδρυση της οποίας ανάγεται από τον 6ο αιώνα. Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ότι ο Ναός του Αγίου Σάββα είναι ο μοναδικός Ναός ο οποίος από την ίδρυσή του λειτουργεί αδιάκοπα, ακόμα και στους χαλεπούς αιώνες της αραβοκρατίας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους χριστιανούς της εποχής εκείνης. Ακόμη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ανέφερε, πως η Μονή λειτούργησε ως Νοσοκομείο, σχολείο, Λοιμοκαθαρτήριο, κοιμητήριο και ορφανοτροφείο στους δύσκολους καιρούς εκείνους.


Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, οπού εκεί τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Διευθυντής της Δρ. Σεραλχεντίν.


Τέλος, μετά από λίγη ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια προς τιμην του κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης στην Προξενική κατοικία.


Πηγή πληροφόρησης : Romfea

Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ κατά τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό Αλεξανδρείας (21/6/2009)


Μακαριώτατε Πάπα καί Πατριάρχα Ἀλεξανδρείας καί Πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεόδωρε,


Σεβασμιώτατοι ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, Ἐξοχώτατε κ. Ὑφυπουργέ,


Ἐντιμότατοι Πρέσβεις


Εὐλογημένε καί πιστέ λαέ,


Ἔχοντας μοιραστεῖ καί συμμετάσχει στό θαῦμα τῶν θαυμάτων, στήν μία καί μοναδική πεμπτουσία τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ, στήν διαχρονική ἐνσάρκωση τοῦ Θεοῦ Λόγου μέσα στήν ἱστορία, στό μυστήριο τῶν μυστηρίων πού εἶναι ἡ Θεία Λειτουργία, βιώσαμε ἐκ νέου τό μεγαλεῖον τῆς ἑνότητος ὅλων ἡμῶν εἰς ἕνα σῶμα, μία φωνή, μία καί ἀληθινή πίστη.


Δέν θά ἦτο δέ δυνατόν νά ὁλοκληρωθεῖ ἡ εἰρηνική μου αὐτή ἐπίσκεψη στήν μεγάλη πόλη τῆς Ἀλεξανδρείας, στήν Δευτερόθρονη καθέδρα τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου, στήν Ἀφρικανική Ἐκκλησία τῶν μαρτύρων καί τῶν ἀσκητῶν, χωρίς τήν οὐσιαστική ἀνταλλαγή τῶν συναισθημάτων ἀγάπης καί τιμῆς πού πραγματώνονται μέσα στήν Θεία Εὐχαριστία, καί τά ὁποῖα σκιαγραφοῦν τούς δεσμούς πού διέπουν τίς σχέσεις τῶν Ἐκκλησιῶν μας,


Μακαριώτατε.


Κύριο καί πρωταρχικό γνώρισμα ἑνότητος εἶναι ἡ κοινή μας πίστη, ἡ πίστη τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος πού εἶναι ὁ Ἰησοῦς Χριστός, τό σῶμα καί τό αἷμα τοῦ ὁποίου ἐλάβαμε στό εὐλαβικό αὐτό συλλείτουργο καί ἀποτελεῖ τό θεμέλιο ἀλλά καί τήν ἐγγύηση τῆς διαχρονικῆς πορείας τῆς Ἐκκλησίας μέσα στήν ἀνθρώπινη καί ἱστορική ἔκφρασή Της.


Συγκλονιστική καί συνάμα οὐσιαστική προβολή τῆς κοινῆς μας ἐκκλησιολογικῆς παράδοσης εἶναι ἡ μεταφορά τῆς μυστηριακῆς αὐτῆς ἀτμόσφαιρας στήν καθημερινότητα ἑκάστου χριστιανοῦ, ἀνεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας καί πολιτισμοῦ, εἶναι ἡ λεγομένη Λειτουργία μετά τήν Θεία Λειτουργία, ἡ ὀντολογική δηλαδή ἔκφραση τοῦ μυνύματος τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ καί ἡ πραγμάτωσή του σέ ἔργα καί πράξεις, σέ ὁρατά σημεῖα τῆς χάριτος τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ πρός τούς ἀνθρώπους.


Δέν θά εἶχε κανένα νόημα ἡ τέλεση οἱουδήποτε μυστηρίου καί ὅλως ἰδιαιτέρως τῆς Θείας εὐχαριστίας χωρίς τήν συμμετοχή, τήν ἐνεργῆ παρουσία τοῦ ἀνθρωπίνου παράγοντα γιά τόν ὁποῖο ὁ Ἰησοῦς Χριστός ἐκκένωσε ἑαυτόν καί σταυρώθηκε ἀναλαμβάνοντας τίς ἁμαρτίες τῆς ἀνθρώπινης σάρκας, δίδοντας ἔτσι τήν εὐκαιρία, γιά καταλλαγή καί γιά συνάντηση μέ τόν ἄλλο, τόν ξένο, τόν φτωχό, τόν πεινασμένο τόν κατατρεγμένο, τόν κάθε ἐμπερίστατο ἀδελφό μας.


Αὐτή τήν μεγαλειώδη συνάντηση περιγράφει ἄλλωστε καί ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή, τοῦ Χριστοῦ μέ τούς μαθητές του, τούς ὁποίους προτρέπει νά τόν ἀκολουθήσουν, «Δεῦτε ὀπίσω μου, καί ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Τούς καλεῖ νά ἀναλάβουν τήν εὐθύνη τῆς διαδόσεως τοῦ εὐαγγελικοῦ λόγου πρός τούς ἀνθρώπους, τούς χρήζει ἱεραποστόλους θά μπορούσαμε νά ποῦμε, δίνοντάς τους τήν σαφή ἐντολή νά ἀγρεύουν ψυχές, τίς ὁποῖες καί θά ὁδηγοῦν μέ τό παράδειγμά τους στή σωτηρία καί στήν ἀληθινή ἕνωση μέ τόν Σωτῆρα Χριστό.


Τούς ἀναθέτει τό πολυεύθυνο ἔργο τῆς βιωματικῆς παρουσιάσεως τοῦ ἀπολυτρωτικοῦ μηνύματος τοῦ Ἰησοῦ, τοῦ Δευτέρου προσώπου τῆς Ἁγίας Τριάδος, θέτοντας ἔτσι διαχρονικά τό πλαίσιο τῆς ὀρθῆς μεταφορᾶς τοῦ Εὐαγγελίου πρός τούς ἐγγύς καί τούς μακράν, δημιουργώντας παράλληλα τίς ἀρχές πού πρέπει νά διέπουν κάθε διάκονο τῆς ἱεραποστολικῆς «τέχνης».


Μέ γνώμονα αὐτές τίς ἀρχές, αἰῶνες τώρα πορεύεται ἡ Ἀφρικανική Ἐκκλησία, τό Παλαίφατο Πατριαρχεῖο τῆς Ἀλεξανδρείας, ἀποδεικνύοντας μ' ἕνα μοναδικό τρόπο τή συνάντηση αὐτή Θεοῦ καί ἀνθρώπου, μέσα ἀπό τήν ἱεραποστολική πορεία πού χαρακτηρίζει κάθε κληρικό τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας σέ κάθε γωνιά τῆς προκλητικῆς καί δυναμικῆς Ἀφρικανικῆς Ἠπείρου.


Ξενίζει πολλούς Μακαριώτατε, τό ποσοστό μείωσης τῶν χριστιανῶν στή Δύση καί στίς ἀνεπτυγμένες βόρειες χῶρες, ἐνῶ ἀντιθέτως προξενεῖ θαυμασμό ἡ αὐξανόμενη διάδοση τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ στό φτωχό Νότο, στίς λεγόμενες τρῖτες χώρες πού ἀναδεικνύονται σέ περιβάλλον τεραστίων προκλήσεων γιά τόν ἐπαναπροσδιορισμό τοῦ ἱεραποστολικοῦ μηνύματος. Ἑνός μηνύματος πού βασίζεται στήν ἀρχή τῆς συναντήσεως τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ στό πρόσωπο κάθε συνανθρώπου μας.


Ἄς παρακαλέσουμε ἅπαντες τόν σαρκωμένο αὐτόν Λόγο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ νά ἐνισχύει καί νά καθοδηγεῖ τό μεγάλο αὐτό ὅραμα πού σᾶς χαρακτηρίζει, Μακαριώτατε ἅγιε ἀδελφέ, γιά τήν Ἀφρικανική γῆ, τό ὅραμα γιά τήν ὀρθή διάδοση τοῦ Εὐαγγελικοῦ Λόγου, γιά τήν γνήσια μαρτυρία τῆς ἐφαρμογῆς τῆς χριστιανικῆς πίστης στό πρόσωπο κάθε συνανθρώπου μας, σ' ἕνα ὅραμα πού μετέχουμε ἐγκάρδια τόσο προσωπικῶς, ὅσο καί τά μέλη τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού θεία χάριτι βρεθήκαμε τίς ἡμέρες αὐτές στήν Ἀλεξανδρινή σας ἐκκλησιαστική οἰκογένεια.


Ἐπιτρέψτε μου σέ ἀνάμνηση τῆς εἰρηνικῆς μας αὐτῆς ἐπίσκεψης νά Σᾶς προσφέρω αὐτό τό συμβολικό δῶρο, ὡς ἐλάχιστο δεῖγμα ἀναγνώρισης καί τιμῆς τοῦ ἱεραποστολικοῦ καί πολυδιάστατου ἔργου πού ἐπιτελεῖτε στήν διακονία τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου στήν Ἀφρικανική Ἤπειρο καί νά Σᾶς διαβεβαιώσω γιά τά εἰλικρινῆ μου αἰσθήματα ἀδελφικῆς ἀγάπης καί τιμῆς πρός τήν Μακαριότητά Σας καί πρός τούς ἁγίους ἀδελφούς τῆς Ἀλεξανδρινῆς Ἐκκλησίας.


Ἄς εἶναι τά ἔτη σας πολλά καί καρποφόρα Μακαριώτατε!