12 Ιουνίου, 2009

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κοινωνική Διακονία και Εκκλησιαστική Περιουσία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» 11/6/2009

normal_avliosxoros

Εχθές Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009 επραγματοποιήθη το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στην Ιερά Μονή Πεντέλης, Δημόσια Συζήτηση ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κοινωνική Διακονία και Εκκλησιαστική Περιουσία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».


Στη συζήτηση παρευρέθησαν και ομίλησαν α) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ. β) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ. γ) ο π. Τιμόθεος Κιλίφης. δ) ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΚΥ.Ο κ. Αντώνης Ζαμπέλης. ε) ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγυή" κ. Κωστής Δήμτσας και τέλος ο συντονιστής του Κέντρου κ. Μάριος Μπέγζος.


Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: Η πρόθεση της Εκκλησίας είναι να εντείνει την κοινωνική της δράση, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «τόσο η πολιτεία όσο και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μη δημιουργούν εμπόδια στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».


Στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας με συντονισμό του διευθυντή του, Μάριου Μπέγζου, ο κ. Ζαμπέλης επισήμανε ότι για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας πρέπει να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να εξασφαλισθούν χωρίς τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων.


«Η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλλει νόμους αντισυνταγματικούς και αντιευρωπαϊκούς όπως για παράδειγμα το πάγωμα των μερισμάτων των μετοχών», επισήμανε ο κ. Ζαμπέλης αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής της Εκκλησίας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, σχετικά περί της Εκκλησιαστικής Περιουσίας και τις πλασματικές μυθολογικές διαδόσεις είπε μεταξύ άλλων πως: Η σημερινή περιουσία της Εκκλησίας έχει συρρικνωθεί στο 4% της αρχικής της.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ομίλησε για την προσφορά αγάπης της Εκκλησίας της Ελλάδος στον άνθρωπο.


Ο δε κ. Κωστής Δήμτσας ομίλησε για Τα υπέρ των εχόντων ανάγκην συνανθρώπων μας με βάση τα Προγράμματα της Αλληλεγγυής.


Τέλος ο π. Τιμόθεος Κιλίφης μετά το πέρας της συζήτησης εδήλωσε ότι:Ήταν πολύ ωραία αυτά που ειπώθηκαν αλλά, η ουσία είναι πολύ βαθύτερη την οποία εάν η Εκκλησία δεν αντιληφθεί και δεν εφαρμόσει, θα παραπαίει σε νομιμοφανείς εκδηλώσεις και όχι στην ουσιαστική αποστολή που της έχει χαράξει ο αρχηγός της ο Χριστός. Ευτυχώς που ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος βαίνει επί της ουσίας».