21 Μαΐου, 2009

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Α.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΑΙΓΙΟΥ

panagiatripiti_98 1325559

Από «οίκος θεού»... οίκος εμπορίου

Μελέτη με «σκεπτικό Mall» για την «αναμόρφωση» του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής του Αιγίου απέρριψαν οι αρχαιολόγοι. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν πίστευαν στα αφτιά τους όταν άκουσαν την πρόταση των μελετητών που προέβλεπε να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του ναού υπόγειο πάρκινγκ για πούλμαν, δύο ασανσέρ-καμπαναριά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα.


Η μελέτη άλλαζε ριζικά την εικόνα της πλαγιάς μπροστά στο ναό, ο οποίος βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, κτισμένος μέσα σε σπηλιά (Τρύπα), σε έναν απόκρημνο βράχο 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ναός, που χτίστηκε το 1550 μ.Χ., πήρε την οριστική του μορφή το 19ο αιώνα ενώ το 1950 χτίστηκε η προσθήκη που βλέπουμε σήμερα δεξιά του, πάνω από την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.


Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν ενστάσεις για τη στατικότητα των νέων κατασκευών που προέβλεπε η μελέτη αλλά και για την κατάσταση του εδάφους στην περιοχή του ναού, καθώς το Αίγιο είναι σεισμογενής περιοχή. Τόνισαν επίσης ότι η μελέτη δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τη συντήρηση του ίδιου του μνημείου του 16ου αιώνα (όπως συντήρηση τοιχογραφιών) ούτε και για στερεωτικές εργασίες και αποκαταστάσεις στο μεταγενέστερο ναό του 19ου αιώνα, ενώ διαφώνησαν και με την πρόταση για δημιουργία δεύτερου Ιερού μέσα στο ναό.


Με αυτά τα δεδομένα, το Συμβούλιο ζήτησε να υποβληθεί νέα μελέτη που θα ενσωματώσει τις παραπάνω παρατηρήσεις (συντήρηση μνημείου, στερεώσεις στο μεταγενέστερο ναό, όχι δεύτερο Ιερό) ενώ προτείνεται η κατασκευή ενός κρυμμένου ασανσέρ και ενός μικρότερου πάρκινγκ, το οποίο όμως δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στην όψη του μνημείου και στο αγροτικό περιβάλλον.Επίσης, το ΚΑΣ έθεσε και ως όρο να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος. Το μόνο σημείο στο οποίο οι αρχαιολόγοι συμφώνησαν με τη μελέτη ήταν η κατεδάφιση της προσθήκης του 1950, που θεωρείται άσχημο κτίσμα. Αντίθετο με τη μελέτη είναι και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στο ΚΑΣ μέσω του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργου Αντωνίου.


Η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής», σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε από κάποιο ναυαγό του Κορινθιακού Κόλπου, ο οποίος διέκρινε μέσα στη νύχτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Οταν έφτασε εκεί όπου λαμπύριζε το φως βρέθηκε μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, κρυμμένη στο βραχώδες σπήλαιο.


Πρόφαση τα 150 σκαλοπάτια


Τα πολλά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πιστοί οι οποίοι επιθυμούν να προσκυνήσουν στην Παναγία Τρυπητή επικαλέστηκαν οι μελετητές του έργου προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εκπόνησαν τη μελέτη διαμόρφωσης για το ιερό Προσκύνημα μετά από συναντήσεις, όπως ειπώθηκε, με το μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, καθώς οι προσκυνητές, κυρίως ηλικιωμένοι, καλούνται να ανέβουν είκοσι μέτρα σκάλες (150 σκαλοπάτια) για να φτάσουν στο μνημείο. Επίσης, ανέφεραν ότι επικρατεί συνωστισμός από τα πούλμαν που συρρέουν στο ναό από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα την Παρασκευή της Διακαινησίμου που γιορτάζει η Παναγία Τρυπητή.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ


Φιλόδοξο σχέδιο με τις ευλογίες του δήμου


Την υποστήριξη των τοπικών παραγόντων φαίνεται να είχε εξασφαλίσει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος για την «ανάπλαση» του προσκυνήματος της Παναγίας της Τρυπητής. Η Ναοδομία είχε δώσει θετική γνωμάτευση για το επενδυτικό πρόγραμμα του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και έμενε η έγκριση του ΚΑΣ, που τελικά έβαλε φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο εμπορευματοποίησης του προσκυνήματος.


«Εμείς θέλουμε την ανάπλαση του προσκυνήματος, για να εξυπηρετηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής μας. Ο σεβασμιότατος σκοπό έχει να διευκολύνει τους πιστούς, να μπορεί κάποιος ηλικιωμένος να έχει μια εύκολη πρόσβαση, να πιει ένα καφέ ή και να διανυκτερεύσει στην περιοχή μας.


Ολα αυτά θα προσφέρουν στην ανάπτυξη, με σεβασμό πάντα στην ορθόδοξη παράδοσή μας», λέει στον ΕΤ, ο δήμαρχος Αιγίου, κ. Αποστόλης Καραφωτιάς. Ηδη, η ανάπλαση έχει «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, για την προώθηση του σχεδίου ο κ. Αμβρόσιος είχε ζητήσει τη βοήθεια και άλλων τοπικών παραγόντων, αλλά και των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων του νομού Αχαΐας. «Εγώ πρώτη φορά το ακούω. Οπως ξέρετε, οι μελέτες περνάνε από τη Ναοδομία που εδρεύει στην Αθήνα και όχι από την Πολεοδομία που είναι υπηρεσία της νομαρχίας», ισχυρίζεται ο νομάρχης Αχαΐας, κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ανεστάλη η λειτουργία του ξενοδοχείου που είχε κατασκευάσει ο κ. Αμβρόσιος σε μετόχι της μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, λόγω σωρείας παραβάσεων (λειτουργούσε χωρίς νόμιμη άδεια ως επιχείρηση αγροτοτουρισμού, ενώ διαπιστώθηκαν υπερβάσεις στο συντελεστή δόμησης και φορολογικές παραβάσεις).


Το ξενοδοχείο είχε εκκλησιαστικό brand name. Ονομάζονταν «Σήμαντρον» και διαφημιζόταν στο Διαδίκτυο, με φόντο το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και όμορφες γυναίκες που απολάμβαναν τον ήλιο στις ξαπλώστρες της πισίνας.


ΜΠΟΓΑΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 21/5/2009