26 Απριλίου, 2009

Πληρώνει αμαρτίες αλλωνών

Η εταιρεία χρωστούσε στην εφορία 500.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε τώρα ο αρχιεπίσκοπος, ενώ χρωστάει και στο ΙΚΑ περίπου 99.000 ευρώ



Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Καμένη γη παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε διάφορους νευραλγικούς Οργανισμούς της Εκκλησίας που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως αποκαλύπτεται από εκθέσεις που του υποβάλουν οι νέοι συνεργάτες του.


Ειδικότερα η ΣΥΜΕΑΝ (Αναπτυξιακή Εταιρεία της Εκκλησίας) που ξεκίνησε με φιλόδοξα σχέδια επί Χριστοδούλου, άφησε πίσω της ελλείμματα, χρέη ακόμη και οφειλές στο ΙΚΑ και την εφορία, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η εταιρεία τέθηκε πριν από λίγες ημέρες σε φάση εκκαθάρισης, με την ελπίδα ότι θα εξυγιανθεί.


Χρωστούσαν σε ΙΚΑ και εφορία


Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του αρχιεπισκόπου, η εταιρεία χρωστούσε στην εφορία 500.000 ευρώ, που πλήρωσε τώρα ο Ιερώνυμος, και στο ΙΚΑ περίπου 99.000 ευρώ. Κι όλα αυτά όταν από το 2003 που άρχισε να λειτουργεί, το υπουργείο Οικονομικών την επιχορηγούσε συνεχώς με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η Εκκλησία είχε βάλει ως μετοχικό κεφάλαιο μόλις 160.000 ευρώ. Τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.» επιβεβαιώνουν ότι το έργο που είχε επιτελεστεί στην εταιρεία «είναι απογοητευτικό».


*Για παράδειγμα, υπάρχουν ποσά ενός εκατομμυρίου ευρώ, που καταβλήθηκαν για μελέτες και μάλιστα κατ' ανάθεση (!), οι οποίες αφορούσαν το Συνοδικό Μέγαρο στον Καρέα, που θα δημιουργούσε ο Χριστόδουλος σε αμφιλεγόμενη έκταση, χωρίς όμως να γίνει το έργο.


*«Από την ημέρα της ιδρύσεως της ΣΥΜΕΑΝ Α.Ε. το 2002», αναφέρεται στα έγγραφα, «έως την 30ή Μαΐου του 2008 (ημέρα γενικής συνέλευσης για τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου), σημειώθηκαν συνολικές εισροές ύψους 4.366.101,61 ευρώ». Κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (2002-30.5.2008) σημειώθηκαν συνολικές εκροές ύψους 5.573.005,94 ευρώ.


Κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του διοικητικού συμβουλίου, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας ανερχόταν σε 1.885.415,67 ευρώ.


*Οπως αναφέρεται στα έγγραφα που έχουν υπόψη τους και συνοδικοί, «για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ είχαν κληθεί ως κατηγορούμενοι σε δίκη την 20ή Ιουνίου 2008 ο πρώην πρόεδρος της ΣΥΜΕΑΝ μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Χιώτης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κ. Σκαρίπας».


*Επίσης, αποκαλύπτεται ότι «το διαθέσιμο υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό της ΣΥΜΕΑΝ την 30ή Μαΐου 2008 ανερχόταν σε 366,45 ευρώ». Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κ. Σκαρίπας έχει αναγνωρίσει με επιστολή του ότι τον βαρύνει ταμειακό άνοιγμα ύψους 236.542,69 ευρώ.


*Η ΣΥΜΕΑΝ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από το 2002 μέχρι σήμερα ολοκλήρωσε 13 μελέτες και τεύχη δημοπράτησης, για έργα, ενώ είναι τεχνικός σύμβουλος διαχείρισης 9 κατασκευαστικών έργων διαφόρων μητροπόλεων.


*Επίσης, αναφέρεται ότι «ο απολογισμός για το μέχρι σήμερα έργο της ΣΥΜΕΑΝ Α.Ε. είναι απογοητευτικός.


«Η ανάλυση κόστους-ωφελείας αναδεικνύει με σαφήνεια το πρόβλημα: Ξοδεύτηκαν 5.573.005,94 ευρώ (περίοδος 2002-30/5/2008) και εμφανίζονται οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 1.885.415,67 ευρώ. Το συμπέρασμα είναι: τεράστιο κόστος για μηδαμινό αποτέλεσμα. Ομως, γενικευμένη αίσθηση είναι ότι η Εκκλησία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει επαρκώς τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Γ' ΚΠΣ, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα επέτρεπε τη συστηματική ενίσχυσή της μέσω συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων».


Αδιαφανείς διαδικασίες


Υπήρξαν «αδιαφανείς διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης, που είχαν ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτή η δυσάρεστη οικονομική πραγματικότητα. Αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση του προσωπικού της εταιρείας, (όροι πρόσληψης, προσόντα, σύστημα μισθοδοσίας και παροχών κ.λπ.) και στη διαχείριση έργων (κριτήρια επιλογής έργων και φορέων, επιλογές συνεργατών-μελετητών, τρόποι αμοιβής επιβλεπόντων κ.λπ.)».


*Βασική αιτία της όλης κακοδαιμονίας θεωρείται και το γεγονός ότι η εταιρεία ιδρύθηκε χωρίς σωστό σχεδιασμό και οργάνωση για το ρόλο και τη λειτουργία της.


Η γενική συνέλευση των μετόχων (που είναι η Εκκλησία της Ελλάδος με 99% και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το υπόλοιπο 1%) αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1.000.050 ευρώ, για να καλύψει τις άμεσες οικονομικές της ανάγκες, τα οποία πήρε ως επιχορήγηση από το υπουργείο των Οικονομικών.


Αφού αυτό το ποσό εξαντλήθηκε στο τέλος του 2008, το δ.σ. της εταιρείας αποφάσισε να συνάψει στις αρχές του 2009 δάνειο ύψους 500.000 ευρώ από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών.


*Η γενική συνέλευση των μετόχων τον Αύγουστο του 2008 προχώρησε στην αλλαγή της επωνυμίας σε «Αναπτυξιακό Οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος Α.Ε.» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ειδικού σκοπού. Κάτι τέτοιο όμως χρειαζόταν νόμο, τον οποίο είχε υποσχεθεί στον αρχιεπίσκοπο ο Γ. Αλογοσκούφης.


Ομως, προέκυψε το σκάνδαλο Βατοπεδίου και προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να προσθέσει μία ακόμη «υπόνοια» για μεροληψία και έτσι δεν ενέταξε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Εκκλησίας σε νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή και επέτρεπε τη δημιουργία αντίστοιχης εταιρείας για τις νομαρχίες (ΝΟΜΟΣ Α.Ε.).


*Η εταιρεία έκλεισε και τώρα έχουν αναλάβει οι εκκαθαριστές, ενώ παραμένουν οι 10 υπάλληλοί της. Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, ερήμην της Ιεράς Συνόδου, για τη λειτουργία της εταιρείας, την οποία θέτει κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της πολιτείας.


*Σύμφωνα με την τροπολογία, θα εποπτεύεται πλέον από τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας, από τους οποίους εγκρίνεται ολόκληρη η οργάνωσή της: Δύο από τα επτά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, ενώ η οικονομική διαχείρισή της υπόκειται σε ετήσιο έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές.


ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 26/4/2009