17 Μαρτίου, 2009

Ψήφισμα για σεβασμό στο Πατριαρχείο

 

 

fanari


Τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης καλείται να σέβεται και να προστατεύει η Αγκυρα, με ψήφισμα Αμερικανών βουλευτών που κατατέθηκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής.


Το ψήφισμα κατατέθηκε σε μία στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζεται στρατηγικά με την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει σημαντικές επαφές και με την τουρκική ηγεσία, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.


Το ψήφισμα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας νομοθετών από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ήθελαν να δείξουν πως η προστασία του Φαναρίου, των ιεραρχών και των κληρικών του απαιτείται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου των Ηνωμένων Πολιτειών.


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζεται ως το πνευματικό σπίτι της παλαιότερης και της δεύτερης μεγαλύτερης χριστιανικής εκκλησίας στον κόσμο, ενώ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τονίζεται πως είναι ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ομπάμα προτίθεται να προσκαλέσει τον κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον, αλλά η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Αν και η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε κίνηση ή προσπάθεια αναγνώρισης του Φαναρίου, η πρόσκληση αναμένεται να παραδοθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 7 Απριλίου.


Οι βουλευτές εναντιώνονται στην εξαφάνιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς -όπως αναφέρεται- θα τερματιστεί ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου. Και υπογραμμίζεται μία δήλωση του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ένα έγκλημα που διαπράττεται στο όνομα μία θρησκείας, αποτελεί έγκλημα εναντίον της ίδιας της θρησκείας.


Εδώ και πολλές δεκαετίες, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά το Φανάρι και τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Αμερικανοί για να μη λάβει τα ηνία του ορθόδοξου κόσμου η Μόσχα.


Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να ζητήσει από τον Αμερικανό ηγέτη, στη συνάντηση που θα έχουν στις αρχές Απριλίου, να προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο τον νέο Ρώσο Πατριάρχη, που αντικατέστησε πρόσφατα τον αποθανόντα Αλέξιο.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ 17/3/2009 ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ επισκέφθηκε ο Υπ. Δικαιοσύνης 16/3/2009

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, επισκέφθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας.


«Παρακάλεσα τον Μακαριώτατο για τη βοήθεια της εκκλησίας και των οργανώσεών της, στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινάει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.


Ο Μακαριώτατος απεδέχθη την παράκληση για βοήθεια και εκτός αυτού, συμφωνήσαμε να κάνουμε μία από κοινού επίσκεψη σε μια φυλακή, εν όψει των ημερών του Πάσχα.


Το δεύτερο θέμα, το οποίο συζητήσαμε, ήταν τα γενικά θέματα της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, υπό την έννοια όμως -θέλω να είμαι σαφής και απόλυτος σε αυτό- των νομοθετικών τους προβλέψεων και των πιθανών αναγκών να τα δούμε με ένα φρέσκο μάτι», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη συζήτησή του με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.


Σε ερώτηση αν ετέθη το θέμα του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Γι αυτό δεν μιλήσαμε. Δεν θα μπορούσα ποτέ, τουλάχιστον εγώ και ο Μακαριώτατος, να συζητήσουμε μια υπόθεση, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παράβαση και μάλιστα ευθέως των δικών μου καθηκόντων, αλλά και κάθε έννοιας δικαίου».


Στην ερώτηση (μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου), αν η Εκκλησία θα πρέπει να τηρήσει το νόμο που προβλέπει την καθαίρεσή του εντός 15 ημερών, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Είναι δυνατόν τώρα να συζητήσουμε υπάρχουσες διατάξεις; Δεν έχει καμία έννοια αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι η κουβέντα πάνω σε αυτό το θέμα έχει ολοκληρωθεί».


Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης των κρατουμένων. «Η Εκκλησία πάντοτε προσπαθεί. Τώρα, όμως, θα κάνουμε πιο εντατική την προσπάθεια μας.


Θα κινητοποιήσουμε τους μηχανισμούς μας και θα σταθούμε πλάϊ στην πολιτεία σε ένα τόσο βασικό θέμα, που μας απασχολεί όλους. Αυτά ως προς το πρώτο θέμα. Ως προς το δεύτερο, ήταν γενικές απόψεις.


Πώς δηλαδή θα μπορούσαμε να δούμε με φρέσκο βλέμμα το θέμα του νόμου για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Υπάρχει ο νόμος του 1932, που ισχύει. Από τον προκάτοχο μου έγινε μια προσπάθεια και πιθανόν να χρειαστεί να το δούμε με μιαν άλλη προοπτική».


Σε ερώτηση αν προτίθεται να συγκαλέσει, εκτάκτως, την ιεραρχία μόλις εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Αυτά δεν συζητούνται αυτή τη στιγμή. Εγώ έχω ένα πρόβλημα θεσμού. Όταν βγεί η απόφαση, τότε θα σκεφθώ τι θα κάνω και μάλλον προσανατολίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση».


Σε ερώτηση αν είναι θέμα νομοθεσίας ή θέμα βούλησης, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Υπάρχει ένα κενό εδώ, στον εκκλησιαστικό νόμο, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτό αυτή τη στιγμή»