26 Φεβρουαρίου, 2009

ΕΚΤΑΚΤΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΕΩΣ ΙΕΡΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ 25-02-2009 (Γρηγοριανόν) 12-02-2009 (Ιουλιανόν)

Ιεροσολυμα

 

Τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων κατεδίκασε διά τοῦ ἐν Ναζαρέτ ἐκπροσώπου αὐτοῦ τάς προσβλητικάς ἐκφράσεις καί τοποθετήσεις ἐναντίον τοῦ προσώπου τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καί τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἅμα τῇ ἀναμεταδόσει αὐτῶν ἀπό τό τηλεοπτικόν δίκτυον 10 τοῦ Ἰσραήλ εἰς διακωμῳδικόν πρόγραμμα αὐτοῦ.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν Συνεδρίαν αὐτῆς ΜΔ'/11/24.2.2009, κατεδίκασε τάς ὁποιασδήποτε δυσφημιστικάς ἐκφράσεις ἤ ἐκδηλώσεις δι' ἱερά πρόσωπα ἤ σύμβολα ὅλων τῶν θρησκειῶν καί διεδήλωσε τήν ἐμμονήν αὐτῆς εἰς τήν συνέχισιν τοῦ διαθρησκειακοῦ διαλόγου, τόν ὁποῖον τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων καλλιεργεῖ διά τήν προώθησιν τῆς ἁρμονικῆς συμβιώσεως καί ἐποικοδομητικῆς συνεργασίας τῶν πιστῶν ὅλων τῶν θρησκευμάτων ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ ἀμοιβαίου σεβασμοῦ.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στην σύναξη των στρατιωτικών ιερέων - 24/2/2009


Στο Στρατόπεδο «Παπάγου» επραγματοποιήθη, η Ιερατική Σύναξη των Στρατιωτικών Ιερέων υπό την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου Β’.

Στην Ιερατική Σύναξη παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Δημήτριος Γράψας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πλακιωτάκης μεταξύ άλλων μίλησε για την προσφορά των Ιερέων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την μεγάλη τιμή να είναι παρών χαρακτηρίζοντας τον ως «πνευματικό ηγέτη, που διακρίνεται για τη λογική, την εγκράτεια και την ουσία χωρίς πολλά λόγια, ενισχύοντας έτσι την πνευματικότητα του ρόλου της Εκκλησίας μας, κάτι που οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται και επιζητούν, και αποτελώντας παράδειγμα για όλους και φυσικά για εμάς τους πολιτικούς».

Από την άλλη πλευρά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προκάλεσε εντύπωση με την ομιλία του, δίνοντας με απλότητα το στίγμα για το που πρέπει να κινείται η Εκκλησία στις μέρες μας.

Μίλησε για την ανάγκη στήριξης των στρατιωτικών ιερέων, που αποτελούν τόσο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και λειτουργούς της Εκκλησίας.

Τέλος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε κοντά σε όσους μας έχουν ανάγκη, να είμαστε ενωμένοι μπροστά σε κάθε δυσκολία, όπως για παράδειγμα με την οικονομική κρίση ή την κρίση αξιών που χαρακτηρίζει την εποχή μας, αφήνοντας πίσω εγωιστικές συμπεριφορές.