17 Φεβρουαρίου, 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου (12/2/2009)

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

Ι Ε Ρ Α Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ

Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Υ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου

προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας

της Ελλάδος και τα ΜΜΕ

Την εβδομάδα αυτή η υπόθεση «Γιοσάκη» βρήκε φιλοξενία στον εγχώριο Τύπο με διάφορες εκδοχές, υποθέσεις, κρίσεις, θριαμβολογίες και πολλά άλλα, εκτός από την πραγματικότητα που είναι

πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με αριθμ. πρωτ. 418 της 5ης Φεβρουαρίου 2009.

Εγκρίνεται το έγγραφο του Σεβ. Τοποτηρητή για την απόλυση του Γιοσάκη από τις τάξεις των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής:

«Συνοδική Αποφάσει, ληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 4ης μηνός Φεβρουαρίου ε.ε., και εις απάντησιν του υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 67/3.2.2009 υμετέρου εγγράφου, δι΄ου αιτείσθε την έγκρισιν της Ιεράς Συνόδου δια την παύσιν εκ της εφημεριακής θέσεως του Πανασιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιάκωβου Γιοσάκη, προσωρινού Εφημερίου Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Καματερού, της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, εκλίποντων των λόγων, δι΄ους ούτος διωρίσθη προσωρινός Εφημέριος, γνωρίζομεν υμίν, ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, συμφώνως ταις διατάξεσι του άρθρου 23 του Ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» ενέκρινε ως είρηται υμέτερον αίτημα».

Αυτό ο συντονιστής της παραπληροφόρησης δεν το κυκλοφόρησε γιατί δεν τον εξυπηρετούσε. Οι δημοσιογράφοι που έκαναν το ρεπορτάζ δεν έπρεπε να επιδιώξουν διασταύρωση των στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους;

Ενδεικτικό της σπουδής για θριαμβολογίες χωρίς σύνεση είναι το έγγραφο που δημοσιεύεται την Τρίτη 10/02/2009, σε έγκριτη «Απογευματινή» εφημερίδα των Αθηνών.

Το ρεπορτάζ αποτελεί μνημείο δημοσιογραφικής «τσαπατσουλιάς», αφού και ο μαθητής του νηπιαγωγείου θα διέκρινε την κακόγουστη και λίαν επιλήψιμη συρραφή δύο εγγράφων. Δείτε το! (Οι υπογραμμίσεις κάτω από τις ημερομηνίες δικές μας κραυγάζουν και ραπίζουν τους εμπνευστές του εγγράφου):

Οι προστάτες του Γιοσάκη έχασαν το έσχατο έρεισμα της δήθεν φιλευσπλάχνου προστασίας του. Εδώ ισχύει ότι ο από Μηχανής Θεός επενέβη και έφερε την κάθαρση στην πρόσφατη τραγωδία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δόξα τω Θεώ!!!

Ζάκυνθος, 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ζακύνθου Χρυσόστομος





"Ο Ψηφιακός Χάρτης πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας" 17/2/2009


Πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας, χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β' τον ψηφιακό χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη και του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου «Ψηφιακή Σύγκλιση». Μιλώντας στη παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', τόνισε ότι, το όλο εγχείρημα αποτελεί πρότυπο για τη περαιτέρω συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων τους αλλά και παράδειγμα συνεργασίας για το κοινωνικό έργο που επιτελούν τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία. Σήμερα η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος και η ΟΤΕ Α.Ε. παρουσίασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, το έργο "Ψηφιακός Χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος". Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και αποτελεί μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Μετά τον Αρχιεπίσκοπο ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Αλληλεγγύης», κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και ομίλησαν με την ακόλουθη σειρά, η κ. Βασιλική Κολυβά, Υπεύθυνη Προβολής & Δημοσιότητας του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», ο κ. Δημήτριος Τσόπελας, Υποδιευθυντής διαγωνισμών και έργων, Διεύθυ-νση Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών ΟΤΕ, κ. Ανδρέα Περγαντή, Υπευθύνου έργου, Διεύθυνση Υλοποίησης Έργων, Γενική Διεύθυνση Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελάτων ΟΤΕ. Συντονιστής ήταν ο κ. Σπύρος Σουρμελίδης Δημοσιογράφος.

...«Το όλο εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα αρμονικής και δημιουργικής συνεργασίας εκκλησιαστικών και κρατικών φορέων και δύναται να αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω συνεργασίες, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα μας αλλά και στο πεδίο των κοινών τόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων όπως αυτοί αναφέρονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πολιτισμός και η διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών, μαζί με το κοινωνικό έργο αποτελούν σημεία συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της κοινής προσπάθειας»...


Για πρώτη φορά ο χρήστης του Ίντερνετ έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» μια μοναδική συλλογή ψηφιακών «εκθεμάτων» από μεγάλης πολιτιστικής αξίας μνημεία και πολύτιμα αντικείμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Η Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε αυτήν τη δικτυακή πύλη (portal) με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας. Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μια διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς», σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο εγχείρημα ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, κ. Κωστής Δήμτσας. Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από περίπου 33.000 ψηφιακά τεκμήρια - καθένα με επεξηγηματικό κείμενο. Σε αυτό απεικονίζονται εκκλησίες, μοναδικές αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.


Σας γνωρίζω πως η διεύθυνση του portal είναι: http://art.solidarity.gr/