14 Ιανουαρίου, 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ (14/1/2009)


Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να συγκροτηθεί Επιτροπή για την έκδοση τιμητικού Τόμου προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου.

Επίσης όρισε την τέλεση του ετησίου μνημοσύνου αυτού, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και ανέθεσε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο να ομιλήσει για την προσωπικότητα του εκλιπόντος Πρωθιεράρχου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανέγερση Ιερού Ναού εντός του χώρου αυτού.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε :

Τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο και Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο καθώς και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος στην τελετή ενθρονίσεως του νέου Πατριάρχου Μόσχας.

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Προέδρου του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, συνήλθαν τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ως Συμβούλιο για να συσκεφθούν, σύμφωνα με τον Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας», προς εξέταση του Ανακριτικού Φακέλλου και του Πορίσματος, σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.