13 Ιανουαρίου, 2009

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (13/1/2009)


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε εγκαρδίως στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους να είναι ευλογημένη η Νέα Χρονιά, να είναι υγιείς ώστε με δύναμη να εργάζονται για το καλό της Εκκλησίας και του Λαού. Στις ευχές του Μακαριωτάτου απήντησε αντευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο απασχόλησαν τα γεγονότα στην περιοχή της Γάζας. Εξέφρασε την λύπη και τον αποτροπιασμό της για αυτά και ευχήθηκε να ειρηνεύσει η κατάσταση στην περιοχή αυτή. Η Εκκλησία είναι πάντα παρούσα σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς καμμία διάκριση θρησκείας η εθνικότητας. Αποφασίσθηκε η συγκέντρωση τροφίμων (αλεύρι, ρύζι, νερό) και χρημάτων για την αγορά φαρμάκων. Η ανθρωπιστική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί, θα αποσταλεί στην περιοχή αυτή με την μέριμνα της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη». Ήδη η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας προσέφερε 10 τόνους ελαιόλαδου και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών 10 τόνους αλεύρων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

Τον Προκαταρκτικό Πίνακα των Υποψηφίων Κληρικών, προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως της Αρχιγραμματείας.

Την ίδρυση Ενορίας στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης, με την επωνυμία «Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτης».

Τον διορισμό στην θέση του Διευθυντού παρά τη Γενική Διευθύνσει της Αποστολικής Διακονίας, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Κάλλιστου Ροδόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Πρόεδρος του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού δι’ Αρχιερείς Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τον Ανακριτικό Φάκελο και το Πόρισμα του Ανακριτού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, σχετικά με την υπόθεση του Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τους Συνοδικούς Ιεράρχες ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σύμφωνα με τον Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας».

Τέλος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.