04 Ιανουαρίου, 2009

† Τα Αγια Θεοφανεια 6η Ιανουαρίου




Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα το μεγάλο γεγονός της βαπτίσεως του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Εξαίρετοι υμνογράφοι, με εξέχουσα θέση τον Ιωάννη το Δαμασκηνό, επεστράτευσαν το υψηλότερο λογοτεχνικό τους ταλέντο, για να υμνήσουν το μέγα γεγονός της Βαπτίσεως. Η Βάπτιση του Ιησού Χριστού είναι η αφετηρία του κοσμοϊστορικού και κοσμοσωτήριου έργου του Χριστού. Από τη Βάπτιση αρχίζει το λυτρωτικό κήρυγμα με το οποίο εκάλεσε τους ανθρώπους προς τη σωτηρία.


Ο Απ. Παύλος γράφων προς το μαθητή του Τίτο, επίσκοπο Κρήτης λέγει: «Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις». Και η απαρχή της χάριτος του Θεού που κάλεσε τους ανθρώπους εις σωτηρίαν, σημειώνεται δια της Βαπτίσεως στον Ιορδάνη ποταμό. Το βάπτισμα του Κυρίου ήταν συμβολικό και προσημείωση του χριστιανικού βαπτίσματος. Όπως με το βάπτισμα κάθε άνθρωπος γίνεται μέλος της Εκκλησίας, έτσι και με το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού σημειώνεται η αρχή της σωτηρίας των ανθρώπων.


Ποιό το αποτέλεσμα της σωτηρίας των ανθρώπων; Το αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στη σημερινή αναγνωσθείσα αποστολική περικοπή. «Ίνα αρνησάμενοι την ασέβειαν και τας κοσμικάς επιθυμίας, σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς ζήσωμεν εν τω νυν αιώνι, προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» ( Τίτ. β΄ 12-13 ). Ο Απ. Παύλος καθορίζει το σκοπό της σωτηρίας. Η χριστιανική πίστη δεν χαρίζει απλώς στον άνθρωπο μια ιδιότητα, τη χριστιανική ή ένα τίτλο, αλλά επιδρά σε ολόκληρο τον άνθρωπο και τον αναγεννά. Ο προχριστιανικός άνθρωπος δεν γνώριζε τον αληθινό Θεό και λάτρευε τα κτίσματα, τα είδωλα. Η θεολογική άγνοια οδηγούσε σε ηθικές καταπτώσεις. Η χριστιανική πίστη οδηγεί στην πραγματική θεοσέβεια, στην απαλλαγή κάθε ηθικής κηλίδας, για να ζήσει ο άνθρωπος «σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς», αναμένοντας με ελπίδα την επιφάνεια της δόξης του Ιησού Χριστού, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη δεύτερη παρουσία. Με την εμφάνιση του Χριστού έλαμψε το φως της πνευματικής τελειότητας.


Σήμερα πλήθος Χριστιανών συγκεντρώνονται στους Ναούς για να εορτάσουν το μέγα γεγονός της Βαπτίσεως του Χριστού, και να ακούσουν το τροπάριο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε» και η ψυχή να γεμίσει από συναισθήματα θρησκευτικού ενθουσιασμού. Όπως στις εθνικές εορτές η ψυχή μας πληρούται από υψηλά εθνικά συναισθήματα και αναπτερώνεται το εθνικό μας φρόνημα, έτσι και η σημερινή μεγάλη εορτή αναπτερώνει το θρησκευτικό μας συναίσθημα και τονώνει τη θρησκευτική μας ζωή.


Στην εποχή μας με την παραλογική περιφρόνηση των ηθικών αξιών, δοκιμάζουμε έντονες πικρίες και απογοητεύσεις. Περιφρονήσαμε τις αξίες της χριστιανικής πίστεως και οι κοινωνίες βασανίζονται από οδυνηρά συναισθήματα του άγχους, της μοναξιάς, της ανασφάλειας. Η αδικία πρυτανεύει με την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου και η διαφθορά οδηγεί στο θάνατο πλήθος νέων ανθρώπων.


Αναζητούμε τον γνήσιο ανθρωπισμό μας. Ας αναβαπτισθούμε σήμερα λοιπόν νοερώς στα ύδατα του Ιορδάνη και ας επιζητήσουμε να ζήσουμε «σωφρόνως και δικαίως» με τη χάρη του επιφανέντος Χριστού.


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Για τα θλιβερά γεγονότα στη Γάζα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Ιερά Σύνοδο και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, παρουσία Αρχιερέων κληρικών και υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος μιλώντας για τα γεγονότα στη Γάζα τόνισε πως "Είναι θλιβερά γεγονότα που τραβούν την προσοχή, δηλητηριάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων και δεν αφήνουν την ειρήνη να επεκταθεί στις καρδιές και τον γύρω κόσμο. Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι γιατί αυτοί οι θάνατοι και οποιοσδήποτε θάνατος είναι κάτι τραγικό."


Συνεχίζοντας ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι "Όταν ακούμε ότι η καμπάνα χτυπάει για κάποιον που πέθανε δεν ψάχνουμε να δούμε ποιος είναι αυτός, αν είναι διαφορετικής εθνικότητας, χριστιανός ή αλλόδοξος, αλλά ότι είναι εικόνα του Θεού, από την οποία αφαιρείται η ζωή. Τα γεγονότα είναι τραγικά και πρέπει να τα σκεπτόμαστε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και έμπρακτα. Ως προς τα υλικά αγαθά, δηλ. που είναι το πιο εύκολο σήμερα."


Τέλος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δήλωσε πως "Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας Αλληλεγγύη θα σπεύσει να βοηθήσει .



Χρειάζεται όμως παράλληλα πολλή προσευχή και συγχρόνως ενεργητικότητα και αποφάσεις ισορροπημένες, ώστε αυτός ο τόπος αν δεν μπορεί να γίνει τόπος ειρήνης τουλάχιστον να μπει στην πορεία για την ειρήνη."