31 Δεκεμβρίου, 2008

† ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ


«Βλέπετε μη τις υμάς έσται ο συλαγωγών

δια της φιλοσοφίας & κενής απάτης κατά την παράδοσιν των ανθρώπων, κατά τα στοιχεία του κόσμου και ου κατά Χριστόν».

Η απάτη της κενής γνώσεως


Η Εκκλησία σήμερα τιμά και εορτάζει τη μνήμη του μεγάλου Ιεράρχη, Βασιλείου, Επισκόπου Καισαρείας. Ο Βασίλειος υπήρξε μέγας θεολόγος, μέγας Διδάσκαλος, μέγας Ασκητής, μέγας Χριστιανός φιλόσοφος. Είναι ο Διανοούμενος της Ανατολικής Εκκλησίας. Ο Βασίλειος δεν εχρισημοποίησε τη φιλοσοφική του σκέψη και κατάρτιση, για να εξυπηρετήσει προσωπικά του συμφέροντα, αλλά έθεσε τη φιλοσοφική του σκέψη και συγκρότηση στην υπηρεσία του Χριστού και της Εκκλησίας.


Δεν προσπάθησε με τη φιλοσοφία και την κενή απάτη της γνώσεως να εξαπατήσει τους ανθρώπους, αλλά την επιστήμη του και τη γνώση του έθεσε στην υπηρεσία των ανθρώπων, μάλιστα των αδυνάτων.


Ως Διδάσκαλος αγωνίσθηκε να μεταδώσει με επαγωγικό τρόπο τα νάματα της πίστεως προς τους χριστιανούς και ειδωλολάτρες. Η φιλοσοφία εκείνη την εποχή με φανταχτερά φιλοσοφικά επιχειρήματα, εγγίζοντα τη σοφιστεία, επιζητούσε να παρασύρει τους ανθρώπους σε απατηλά πράγματα που οδηγούσαν στην ηθική απώλεια. Ιδιαίτερα τότε οι Αρειανοί με μια κενή λογοποιΐα διέστρεφαν την ορθή πίστη της Εκκλησίας.


Συλαγωγούντες δια της φιλοσοφίας και της κενής απάτης τότε. Συλαγωγούντες και σήμερα. Υπάρχουν και σήμερα οι κενοί φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι χωρίς κοινωνικό πιστεύω που οχυρώνονται πίσω από το μανδύα της επιστήμης και διακηρύττουν τις υλιστικές τους πεποιθήσεις χωρίς ηθικό περιεχόμενο. Έτσι δημιουργήθηκε ένας πολιτισμός χωρίς ανθρωπισμό. Καλλιεργήθηκαν και καλλιεργούνται με πάθος και έμφαση η ικανοποίηση χαμηλών ενστίκτων προς εξαχρείωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το θέατρο, η μουσική, γενικώς η τέχνη, δεν εξυψώνουν τον άνθρωπο σήμερα αλλά μάλλον τον εκβάρβαρίζουν.


Ο Μ. Βασίλειος, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους συλαγωγούντες με την ψευδώνυμη γνώση, παρέμεινε αμετακίνητος στο ορθόδοξο πιστεύω του και στην κοινωνική του προσφορά. Δοκιμαζόμεθα και σήμερα από την κρίση του πολιτισμού μας.


Υπάρχει στον αιώνα μας ένας παγκόσμιος σεισμός, μια νέα Βαβέλ, μια πνευματική έρημος, σχιζοφρένεια και δαιμονισμός. Έχουμε ανάγκη από τη χειραγωγούσα γνώση. Τη γνώση που οδηγεί στην ανακάλυψη του αληθινού Θεού και του πραγματικού εαυτού μας. Την ανακάλυψη αυτή θα τη βρούμε στον πνευματικό πολιτισμό που εθεμελίωσε ο Χριστός με το νόμο της αγάπης. Η αγάπη καταργεί τη βάρβαρη συμπεριφορά μεταξύ μας και θεμελιώνει τις υψηλότερες διανθρώπινες σχέσεις. Επικρατεί όχι ο παραλογισμός, αλλά η φωτισμένη λογική.


Όσο κι΄ αν είναι σκοτισμένη η σκέψη μας από τις υλόφρονες θεωρίες, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι ο Χριστός εξημέρωσε και κατεκόσμησε τα ήθη των ανθρώπων. Ας συναισθανθούμε λοιπόν ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα κατάντημα πολιτισμού. Αρχή του νέου έτους σήμερα. Ας αποβεί αρχή νέας προσπάθειας για την ανακαίνιση των ανθρώπινων ηθών μας.


Εύχομαι η κουρασμένη σημερινή ανθρωπότητα να ανακαλύψει την αληθή γνώση της χριστιανικής θεολογίας, για να βρεί το σωστό προσανατολισμό της, να ζήσει την πνευματική βασιλεία που κήρυξε ο Χριστός.