04 Δεκεμβρίου, 2008

† Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ( 5 Δεκεμβρίου )


Έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Β' του Μικρού. Καταγόταν από τη Καππαδοκία και ήταν γόνος επιφανούς και ευσεβούς οικογενείας. Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο.


Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα.


Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Ευθύμιος τον έστειλε σε ένα κοινόβιο, το οποίο διηύθυνε ο όσιος Θεόκτιστος.


Ο Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο έλαμψε λόγω του χαρακτήρά του και των αρετών του. Μάλιστα ήταν τόσο σοβαρός και ηθικός -παρά το νεαρόν της ηλικίας- που προσαγορεύτηκε παιδαριογέροντας από τον Μ. Ευθύμιο.


Ο Σάββας όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του, γι' αυτό και τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Το χάρισμα αυτό το επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα. Σε ηλικία ενενήντα τεσσάρων ετών ανήλθε προς Κύριον εν ειρήνη.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/11/2008

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

«Ραντεβού» για ιερούς σκοπούς


Οι συναντήσεις Ιερώνυμου με υπουργούς και η νέα γραμμή της Εκκλησίας για τα οικονομικά, με έμφαση στη φιλανθρωπία


Στο προσκήνιο βγαίνει ο αρχιεπίσκοπος, με αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για μια νέα οικονομική πολιτική της Εκκλησίας προσανατολισμένη στη φιλανθρωπία.

Ο Ιερώνυμος, ωστόσο, ανησυχεί, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ότι το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου διαμορφώνει αρνητικό κλίμα για την ευόδωση των σχεδίων του.

Ενδεικτικό είναι ότι φοβούμενος μήπως οι εθελοντές του εράνου της αγάπης, που γίνεται κάθε χρόνο τις μέρες των εορτών, θα βρουν κλειστές πόρτες, αποφάσισε πρώτη φορά στα χρονικά να μη γίνει φέτος ο έρανος, έστω και αν αυτό θα απέφερε έσοδα στο Ταμείο.

*Αποφασισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη ο Ιερώνυμος, δέχθηκε την πρόσκληση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του και θα στείλει εκπρόσωπο της Εκκλησίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Φτώχειας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των ασθενέστερων.

Παράλληλα, ωστόσο, άρχισε τις συναντήσεις του με τους υπουργούς προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του. Τα συζήτησε με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία θα συζητήσει την περίθαλψη των μεταναστών και λαθρομεταναστών. Συγχρόνως, θα της ζητήσει να αναλάβει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ζιμπάμπουε.

Εξόφληση χρεών

Ομως το κυριότερο που θέλει να ρυθμίσει μαζί της είναι ο τρόπος εξόφλησης του χρέους των 7.200.000 ευρώ που οφείλει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» για τη γνωστή υπόθεση με τα σάπια κοτόπουλα.

*Αμέσως μετά προγραμματίζει συναντήσεις με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη, για την αναστήλωση των βυζαντινών μνημείων, και τον Πρ. Παυλόπουλο, για το θέμα των λαθρομεταναστών. Η συνεισφορά της Εκκλησίας δεν θα είναι απαραιτήτως οικονομική, αλλά ακόμη με την προσφορά κτιρίων ιδιοκτησίας της ή εθελοντικού προσωπικού, δεδομένου ότι μόνο στην αρχιεπισκοπή είναι εγγεγραμμένοι και εργάζονται στα φιλανθρωπικά έργα περίπου 1.000 εθελοντές.

Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές, ενδεχομένως ο Ιερώνυμος θα συναντηθεί και με τον Κ. Καραμανλή, καθώς εκκρεμεί ένα ραντεβού το οποίο είχε αναβληθεί λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Μαύρες τρύπες

Το πιο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί έντονα τον αρχιεπίσκοπο είναι οι «μαύρες τρύπες» που βρήκε και ο τρόπος που θα καλυφθούν. Στην «Αλληλεγγύη» υπολογίζεται ότι το έλλειμμα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 16 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αναπτυξιακή Εταιρεία (πρώην ΣΥΜΕΑΝ) σε περίπου 1.500.000 ευρώ.

*Ο «πονοκέφαλος» του Ιερώνυμου δεν σταματά στις δύο οργανώσεις και τα χρέη τους. Καθημερινά, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφθάνουν στην αρχιεπισκοπή λογαριασμοί για υπηρεσίες που είχαν παρασχεθεί από διαφόρους στο παρελθόν και δεν έχουν εξοφληθεί.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έδωσε εντολή και καταρτίσθηκε ένας προϋπολογισμός με μεγάλες περικοπές. Περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες για ταξίδια, επισκέψεις, δώρα, συνέδρια, ημερίδες και επιτροπές, ενώ υπολογίζεται ότι η κεντρική υπηρεσία των Οικονομικών της Εκκλησίας θα έχει ετήσια έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ.

*Ο Ιερώνυμος έχει αποφασίσει, τέλος, να αλλάξουν τρία έργα που είχαν προγραμματιστεί στο παρελθόν και αφορούσαν τα 9 από τα 30 εκατ. ευρώ που είχε δώσει στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, λίγο πριν πεθάνει ο Χριστόδουλος.

Ενώ ο Χριστόδουλος είχε πρόθεση να αναμορφώσει το αρχιεπισκοπικό μέγαρο και να χτίσει εξοχικές κατοικίες στο Θεολόγο και στην Ερμιονίδα, ο Ιερώνυμος θα δηλώσει ώς το τέλος Δεκεμβρίου ότι δεν επιθυμεί να γίνουν αυτά τα έργα και θα ζητήσει το ποσό να διατεθεί ώστε να αρχίσει η ανέγερση γηροκομείου και κέντρου για ανάπηρα άτομα σε οικόπεδο της Εκκλησίας στο Καπανδρίτι.