11 Νοεμβρίου, 2008

Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων 9/11/2008

clip_image002

 

Ανακοίνωση:

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτύρεται εντόνως δια την απαράδεκτον συμπεριφοράν των Αρμενίων κληρικών των Ιεροσολύμων και την καταγγέλλει διεθνώς.

Πέραν των άλλων προβλημάτων, τα οποία εδημιούργησαν οι Αρμένιοι εις την ακολουθίαν του Αγίου Φωτός και το ετήσιον σάρωμα της Βασιλικής Βηθλεέμ, σήμερον, δια τέταρτη φοράν εντός ενός έτους, εξήγαγον βιαίως τον Ελληνορθόδοξον φύλακα εκ του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Η παρουσία του φύλακος του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εντός του Κουβουκλίου, διαρκούσης της λιτανείας των Αρμενίων πέριξ του Αγίου Τάφου κατά την εορτήν αυτών του τιμίου Σταυρού, την Α΄Κυριακήν των Νηστειών, την Κυριακήν των Βαϊων και το Μέγα Σάββατον, είναι αναφαίρετον δικαίωμα των Ορθοδόξων, μαρτυρούμενον από γραπτάς πηγάς του παρελθόντος και επιβεβαιωμένον από έμπειρους Αγιοταφίτας διακονητάς του παρόντος και από μέλη των άλλων χριστιανικών δογμάτων της Αγίας Γής.

Παρά τας περί τούτον συζητήσεις εις την Επιτροπήν του Προσκυνηματικού Καθεστώτος εξ Ορθοδόξων, Φρασκισκανών και Αρμένιων, παρά την διεξαχθείσαν αλληλογραφίαν παρά την ύπαρξιν φωτογραφίας ημετέρου κληρικού εντός του Κουβουκλίου κατά την εορτήν αυτών του Τιμίου Σταυρού του 1991 και παρά τα επιχειρήματα ημών ενώπιον του Παναγίου Τάφου σήμερον, οι Αρμένιοι δεν επείσθησαν να επιτρέψουν την είσοδον του φύλακος ημών εντός Κουβουκλίου.

Ούτως η μόνη λύσις δι΄ ημάς προς υποστήριξιν του δικαιώματος ημών ήτο να εμποδίσωμεν με ειρηνικήν διαμαρτυρίαν την ολοκλήρωση  της λιτανείας αυτών.

Εις το σημείον τούτο οι Αρμένιοι, μη σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου, εκτύπησαν και επλήγωσαν Αγιοταφίτας μοναχούς και εξετράπησαν εις εγκληματικήν βίαν εναντίον της Ισραηλινής Αστυνομίας.

Αι βιντεοσκοπημέναι σκηναί ομιλούν αφ΄ εαυτών και ως εκ τούτου περιττεύει ο σχολιασμός αυτών.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων παραμένει ανυποχώρητον εις την υποστήριξην των απαραγράπτων δικαιωμάτων του εις τα Πανάγια Προσκυνήματα, πιστόν εις τας αρχάς του σεβασμού του Προσκυνηματικού Καθεστώτος (Status Quo) και της επιλύσεως των προσκυνηματικών διαφορών με τον διάλογον και λυπάται δια τον σκανδαλισμόν των συνειδήσεων εκ του επεισοδίου τούτου, το οποίον αληθώς πάση θυσία προσεπάθησε να αποτρέψη.