29 Οκτωβρίου, 2008

ΠΙΣΤΟΙ ΕΝ ΤΩ ΕΛΑΧΙΣΤΩ

vatopedi3

Με αφορμή την υπόθεσι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους κατηγορούν μερικοί συλήβδην τους μοναχούς, διότι αγωνίζονται να διαφυλάξουν τις περιουσίες των Ιερών μονών.

Άλλοι από τους κατηγόρους έχουν σαφώς διεκδικητικές τάσεις. «Τι τις θέλουν οι μοναχοί τις περιουσίες;» λένε, παραβλέποντας σκοπίμως, ότι οι περιουσίες δεν είνε των μοναχών αλλά των ι. μονών· αυτών που στήριξαν το γένος μας στις κρίσιμες περιστάσεις της ιστορίας του και βοήθησαν στην διάσωσι της υποστάσεως του κάτω από βαρειά τουρκική σκλαβιά τεσσάρων και παραπάνω αιώνων. Σύνθημα των κατηγόρων αυτών είνε· «Κλέφτες όλου του κόσμου ενωθήτε». Η πλεονεξία του ανθρώπου δεν πρόκειται να χορτάση, όσα κι΄ αν κλέψη, όσους κι΄ αν σπαράξη, όσες φορές κι΄ αν σπάση τα μούτρα του.

Άλλοι εμφανίζονται με πνευματικό μανδύα και ισχυρίζονται, ότι οι μοναχοί πρέπει να αγωνίζωνται για τα πνευματικά και όχι για τα υλικά. Κάνουν όμως ένα μεγάλο λάθος. Οι περιουσίες των ι. μονών είνε αφιερώματα στον Θεό, ιερά και αναπαλλοτρίωτα. Κάθε υφαρπαγή τους είνε προσβολή εναντίον Αυτού στον Οποίον έχουν αφιερωθή. Γι΄ αυτό και η τιμωρία των ιεροσύλων είνε βαρειά, τόσο στην αγ. Γραφή, όσο και από τους ι. κανόνες.

Οι μοναχοί καλούνται να διαφυλάξουν ότι παρέλαβαν· και τα υλικά και την πνευματική παρακαταθήκη (την ορθόδοξη πίστι και την ασκητική παράδοσι). Αν φανούν άπιστοι στα πρώτα, που είνε τα ορατά, τα μικρά, τα φανερά, αυτό είνε προμήνυμα ότι θα φανούν πολύ περισσότερο άπιστοι και στα δεύτερα, τα μεγάλα, τα αόρατα. «Ο πιστός εν ελαχίστω και εν πολλώ πιστός έστι και ο εν ελαχίστω άδικος και εν πολλώ άδικός έστιν», είπε το στόμα του Κυρίου μας. (Λουκ. 16, 10)