24 Οκτωβρίου, 2008

26 Οκτωβρίου † Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ο Μυροβλήτης

αγιος δημητριος

Ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, γόνος της ένδοξης πόλης της Θεσσαλονίκης, ήταν στρατιωτικός στα χρόνια του Διοκλητιανού. Γενναίος και ατρόμητος στρατιώτης του Χριστού και κήρυκας της χριστιανικής πίστης, είναι παράδειγμα χριστιανού μάρτυρος. Θα λέγαμε ότι υπήρξε ο πρώτος κατηχητής της Εκκλησίας μας. Διότι χωρίς τον παραμικρό φόβο κατηχούσε τους νέους της πόλης, εμπνέοντας σ΄ αυτούς τη χριστιανική πίστη. Η δραστηριότητα του Δημητρίου καταγγέλθηκε στο Διοκλητιανό, ο οποίος τον κάλεσε στα ανάκτορα. Ο Δημήτριος δήλωσε στο Διοκλητιανό ότι πράγματι είναι χριστιανός, διότι μόνο η θρησκεία του Χριστού παρέχει ηθική λύτρωση και αιώνια ζωή. Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και τον έκλεισαν στη φυλακή. Αλλά τις ημέρες εκείνες γίνονταν στη Θεσσαλονίκη αγώνες. Οι ειδωλολάτρες, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη κάποιου Λυαίου, προκαλούσαν τους χριστιανούς να τον αντιμετωπίσουν. Τότε ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστωρ, αφού πήρε την ευχή του Δημητρίου μέσα από τη φυλακή, μπήκε στο στάδιο και νίκησε το σωματώδη Λυαίο. Ο Διοκλητιανός όταν έμαθε την αιτία της ήττας του Λυαίου, έστειλε στρατιώτες στη φυλακή και με τη λόγχη σκότωσαν το Δημήτριο και το Νέστορα. Η δε μητέρα Εκκλησία περιβάλλεται «ως πορφύραν και βύσσον τα αίματα των μαρτύρων της», διότι αυτά τα τέκνα της αποτελούν το καύχημά της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. 22/10/2008

O Μακαριώτατος απάντησε σε όσους ζητούν τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους καθώς δήλωσε πως «θα είναι σε βάρος του έθνους, η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι». Επίσης διευκρίνισε πως «η Ιεραρχία ποτέ δεν θα ζητήσει τον χωρισμό εκκλησίας-κράτους».
Σχετικά με την υπόθεση της Ι. Μονής Βατοπεδίου επανέλαβε πως θα περιμένει το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του αυτοδιοίκητου του Αγίου Όρους ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δυνατότητα παρέμβασης.
«Δεν είναι θέμα συνθημάτων και μπαλονιών. Τα συνθήματα είναι όμορφα αλλά δεν είναι δημιουργικά». Δεν παρέλειψε να ζητήσει από τον κόσμο να κατανοήσει πως «άλλο είναι η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα».

Ο Μακαριώτατος ρωτήθηκε και για την επιστολή που η Δ.Ι.Σ. θα στείλει στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και επεσήμανε πως η Εκκλησία θα επιδιώξει να συζητήσει με τον Υπ. Παιδείας για το πώς θα αναβαθμιστεί το μάθημα τονίζοντας, «τα θρησκευτικά είναι πολιτισμός, είναι στόχος του ανθρώπου, αν τα πάρουμε ξερά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα».