23 Οκτωβρίου, 2008

Ι΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ. Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (20-22/10/2008)

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού επραγματοποιήθη από τις 20 έως 22 Οκτωβρίου 2008 που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Συμπόσιο με γενικό θέμα: ‘’Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ’’. «Εις ίασιν ψυχής και σώματος».

Στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

_______________________________________

«Ο πιστός αποδέχεται την ύπαρξη του Χριστού στα μονοπάτια της χάριτός Του, που είναι τα αγιαστικά μυστήρια της Εκκλησίας μας και απολαμβάνει τις μεγάλες δωρεές, που πηγάζουν από αυτά. Όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε εμπειρία για τις αποκαλυπτικές αλήθειες και μεγάλες δωρεές του Θεού, μιας και ο Υιός και Λόγος του Θεού σαρκώθηκε για ‘μας και δεν είναι πλέον άυλος, δηλαδή εξαϋλωμένος ο Θεός της πίστεώς μας, αλλά «ηγάπησε τον κόσμον» (Ιωάν. 3,16) και εξαγίασε την ύλη. Με τρόπο ακατάληπτο χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ύλης για να μας μεταγγίσει το αίμα Του, να μας μεταδώσει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, να διοχετεύσει τις ιαματικές Του δυνάμεις και με κάθε πρόσφορο τρόπο μέσα από τη μυστηριακή και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας να κάνει σε εμάς αισθητή την παρουσία Του, όσο η πρόνοια και η αγάπη Του μας αφήνει να ζήσουμε πάνω στη γη. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι το μυστήριο του Ευχελαίου. Το λάδι, μαζί με τις δυνάμεις που έχει εναποθέσει μέσα Του ο Δημιουργός, αυτό το λάδι με τις προσευχές και των πιστών και των ιερέων, που γίνονται με πίστη, αγιάζεται, «ώστε γενέσθαι τοις χριομένοις εξ αυτού εις θεραπείαν και απαλλαγήν παντός πάθους, νόσου σωματικής, μολυσμού σαρκός και πνεύματος, και παντός κακού» (Μικρόν Ευχολόγιον, «Ευχή του Ελαίου», Αποστολική Διακονία, Ε΄ εκδ, 1972, σελ. 154). Τον παρακαλούμε εν τέλει εμείς που είμαστε συντρίμμια των ψυχών και των σωμάτων να στείλει την ιατρική Του χάρη και να μας προσφέρει υγεία ψυχής τε και σώματος.».

Και ο Μακαριώτατος κατέληξε:

«Αδελφοί μου σύνεδροι,

Η επανάκτηση της υγείας δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση του καθενός. Η αποκατάσταση της υγείας γίνεται για να επανέλθουμε υγιείς στην Αγία Καθολική Εκκλησία του Χριστού και να προκόπτουμε «εν έργοις καλοίς και λόγοις αγαθοίς» (βλ. Β Θεσ. 2,17), για να δοξάζεται το άγιο όνομά Του, χάρη στην επίκληση του οποίου «παν δώρημα τέλειον» καταπέμπεται «άνωθεν υπό του πατρός των φώτων» (Ιακ. 1,16). Εύχομαι ολόψυχα ο αγαθός και φιλάνθρωπος Κύριος να ευλογήσει και αυτό το Πανελλήνιο Λειτουργικό Συμπόσιο, να φανερώσει σε όλους μας χαρίσματα ιαμάτων και να μας δωρήσει «την πάντα νουν υπερέχουσαν» ειρήνη (Φιλ. 4,7) και χαρά σε κάθε βήμα της ζωής μας, ώστε να συμβαίνει σ’ όλους μας το του αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου: «Τις δε Χριστιανών αληθής κατάπαυσις ετέρα, η των της αμαρτίας παθών η απολύτρωσις και η πληρεστάτη και ενεργής του Αγίου Πνεύματος εν τη καθαρά καρδία ενοίκησις;» (Φιλοκαλία, τομ. Γ, σελ. 182)».