01 Οκτωβρίου, 2008

† Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ και ΙΟΥΣΤΙΝΗ

2 Οκτωβρίου

Ήταν ευγενής πλούσιος και φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Στην Αντιόχεια, εξασκούσε άριστα τη μαγική τέχνη. Κάποτε όμως, ένας ειδωλολάτρης, ο Αγλαΐδας ερωτεύθηκε μια παρθένο κόρη την Ιούστα. Αλλά επειδή η χριστιανή κόρη δεν ανταποκρινόταν στις αμαρτωλές του προτάσεις, αυτός κατέφυγε στο μάγο Κυπριανό. Αλλά μπροστά στη χριστιανική σταθερότητα της Ιούστας, «μαγικής εμπαίγματα κατέκειτο τέχνης, και της επί φρονήσει αλαζονείας έλεγχος εφύβριστος». Οι απάτες δηλαδή, της μαγικής τέχνης του μάγου είχαν πέσει κάτω, ανίκανες να κάνουν κακό στη χριστιανή κόρη. Και η αλαζονεία του Κυπριανού για τη μαγική του σοφία αποδείχθηκε γελοία. Τότε, μπροστά στον επίσκοπο Άνθιμο, έκαψε τα μαγικά του βιβλία και βαπτίσθηκε χριστιανός. Κατόπιν, έγινε ιερέας και αργότερα επίσκοπος Καρχηδόνας. Τη δε Ιούστα χειροτόνησε διακόνισσα και την μετονόμασε σε Ιουστίνη.

Στη διακονία της Εκκλησίας, ο Κυπριανός έδειξε μεγάλο αποστολικό ζήλο και γι΄ αυτό εξορίστηκε από το Δέκιο, μαζί με την Ιουστίνη, στη Νικομήδεια. Εκεί ο ηγεμόνας Κλαύδιος αποκεφάλισε τον Κυπριανό και την Ιουστίνη. Τα τίμια λείψανά τους οι χριστιανοί τα μετέφεραν στη Ρώμη και τα έθαψαν με τιμές στον επισημότερο λόφο της πόλης.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Όχι τηλεοπτικές εμφανίσεις της Εκκλησίας αλλά επαφή με τον λαό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Η Εκκλησία απαιτεί όχι σκηνική ή τηλεοπτική εμφάνιση αλλά προσωπική σχέση και επαφή με τον λαό, λέει ο νέος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.
Στενός φίλος του Αρχιεπισκόπου, τονίζει ότι επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του. Να συνεχίσει το κοινωνικό και ποιμαντικό έργο του, αλλά και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αναστήλωση των χριστιανικών μνημείων.

Διαδεχθήκατε τον Αρχιεπίσκοπο. Μεγάλο το φορτίο ευθύνης;

Είναι φυσικό, οποιοσδήποτε αναλαμβάνει την ευθύνη μιας ζωντανής και με πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο της μητρόπολης να αισθάνεται το βάρος για τη συνέχεια.

Η εκλογή σας έγινε σχεδόν παμψηφεί...

Ευχαριστώ τους σεβαστούς Ιεράρχες της Εκκλησίας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.
Οι προτεραιότητές σας στη Μητρόπολη;

Επιθυμώ να συνεχίσω εργαζόμενος στους τρεις άξονες της εκκλησιαστικής ζωής, δηλαδή τη λειτουργική ζωή, την ποιμαντική διακονία και την κοινωνική πρόνοια.

Ήσασταν στη Μονή Οσίου Λουκά. Ήταν εύκολη η μετάβαση από τη μοναστική ζωή στη Μητρόπολη;

Η παράδοση της Εκκλησίας θέλει τον επίσκοπο να προέρχεται από ζωντανές μοναστικές κοινότητες, ακριβώς για να προάγεται η μαρτυρία της Εκκλησίας στον κόσμο και συγχρόνως να αποφεύγεται ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης.
Σας είχε λείψει η προσφορά στο ποίμνιο από μια ενορία;

Η Μονή Οσίου Λουκά έχει τριπλό χαρακτήρα έκφρασης: μοναστήριπροσκύνημα- μνημείο. Η διακονία μου ως ηγουμένου ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια μιας ενορίας.

Θα συνεχίσετε την αναστήλωση μοναστηριών και άλλων χριστιανικών μνημείων;

Στόχος της διακονίας μας είναι να υπάρχει ζωντανή εκκλησιαστική ζωή. Το χρέος μας δεν εξαντλείται στα έργα συντήρησής τους ώστε να αναδειχθούν ως μνημεία, αλλά και να παραμείνουν ζωντανοί χώροι λατρείας.
Η επαρχία σας ταλαιπωρείται από περιβαλλοντικά προβλήματα...

Γνωρίζω πόσο ευαίσθητος είναι ο Μακαριώτατος σε περιβαλλοντικά προβλήματα. Είχαμε ανέκαθεν στενή συνεργασία με διαφόρους φορείς, τόσο σε επιστημονικό- συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες- όσο και σε πρακτικό επίπεδο- δήμοι, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις- και έτσι θα συνεχίσουμε.
Ο Αρχιεπίσκοπος άσκησε κριτική σε μητροπολίτες που κάνουν δηλώσεις για πολιτικά θέματα ή βγάζουν ανακοινώσεις ερήμην της Συνόδου...

Είναι θεσμικό καθήκον του Αρχιεπισκόπου ως εγγυητή του συνοδικού συστήματος, η προαγωγή και ταυτόχρονα η προστασία του.

Τα πρώτα συμπεράσματα μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου;

Κατά την επικοινωνία μου τόσο με κληρικούς της Αρχιεπισκοπής όσο και με μητροπολίτες, γίνομαι αποδέκτης του κλίματος ελεύθερης επικοινωνίας μαζί του, καθώς και της δυνατότητας έκφρασης της προσωπικής τους άποψης.
Θα μπείτε στο Διαδίκτυο;

Η προσπάθεια για την κατασκευή του site της Ιεράς Μητροπόλεως έχει αρχίσει από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Έχει προχωρήσει αρκετά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ανεβεί στο Δίκτυο.

Η εκκλησιαστική περιουσία να επιστραφεί στον λαό, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος;

Σας υπενθυμίζω ότι αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος είναι ότι η Εκκλησία χρειάζεται να έχει πόρους, οι οποίοι αξιοποιούμενοι μέσω της εκκλησιαστικής διακονίας να επιστρέφουν τα οφέλη τους στον λαό.

Ο κ. Ιερώνυμος αποφεύγει τις τηλεοπτικές κάμερες...

Η προσωπική αίσθηση που έχω είναι ότι ο Μακαριώτατος δεν αποφεύγει τις τηλεοπτικές κάμερες. Απλώς δεν επιδιώκει τη συνεχή παρουσία τους. Πιστεύω ότι η ποιμαντική της Εκκλησίας απαιτεί όχι σκηνική ή τηλεοπτική εμφάνιση, αλλά προσωπική σχέση και επαφή με τον λαό.
Πώς θα έρθουν οι νέοι κοντά στην Εκκλησία;

Η Εκκλησία πρέπει να πλησιάσει τους νέους αναζητώντας διάφορους τρόπους μέσω της πλούσιας και πάντοτε ζωντανής παράδοσής της.
Τέλος στις συγκρούσεις με το Φανάρι;

Είναι ευλογία Θεού που σήμερα οι σχέσεις μας με το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πλήρως εναρμονισμένες με τα συνοδικά κείμενα.
Σας απογοητεύει κάτι στην Εκκλησία;

Θα ήμουν αιθεροβάμων ή αδιάφορος, αν δεν με πονούσε η επίγνωση ότι υπάρχουν αρνητικά σημεία στη ζωή της Εκκλησίας.
Σε πολλές μητροπόλεις μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στα κατηχητικά...

Πρέπει να βρούμε νέους ποιμαντικούς τρόπους κατήχησης, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και αναζητήσεις των παιδιών μας.
Η Εκκλησία κλονίζεται κατά καιρούς από σκάνδαλα. Κάθαρση;

Μέχρι τους έσχατους χρόνους η αμαρτία θα είναι μια πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή της Εκκλησίας. Όσο βιώνουμε την ανακαινιστική δύναμη της μετάνοιας θα αποδυναμώνονται οι συνέπειες της Πτώσης και θα επικρατεί η δυνατότητα του ανισταμένου και αναστημένου ανθρώπου.

Δηλώσεις μητροπολιτών από άμβωνος και τηλεοράσεως για πολιτικά θέματα;

Η Εκκλησία δεν πρέπει να εμπλέκεται σε κομματικές ή ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.
Η Μητρόπολη Θηβών έχει πολλούς πτυχιούχους κληρικούς...

Εκείνο που συγκέντρωσε όλους μας στη Βοιωτική Εκκλησία ήταν η προσωπικότητα και το εκκλησιαστικό ήθος του Αρχιεπισκόπου.
Εάν στις 24 Ιουνίου δεν εκλεγόσασταν;

Όταν κάποιος αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας δεν απαιτεί, αλλά διακονεί χωρίς σκοπιμότητες και υπολογισμούς όπου η Εκκλησία τον τοποθετήσει.

clip_image002[4]

Εκκλησιαστικές δράσεις με πόρους από Ε.Ε. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1/10/2008)

Του Νικου Παπαχρηστου

Σαφείς αποστάσεις, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κράτησε χθες από την «υπόθεση Βατοπεδίου», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Προηγουμένως ο κ. Ιερώνυμος, οι συνοδικοί ιεράρχες και οι επικεφαλής των αναπτυξιακών οργανισμών της Ελλαδικής Εκκλησίας συναντήθηκαν στη Μονή Πεντέλης με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και συζήτησαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης των εκκλησιαστικών δράσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας που συνεδριάζει από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στη Μονή Πετράκη. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως στο περιθώριο της Συνόδου θα κυριαρχήσουν οι κτηματομεσιτικές δραστηριότητες του Βατοπεδίου και οι πολυεπίπεδες πολιτικές διασυνδέσεις της Μονής. «Ολα αυτά τα χρήματα παίρνουν νόημα είτε πρόκειται για τη Μονή Βατοπεδίου είτε για άλλα μοναστήρια ή εκκλησιαστικούς χώρους, όταν μεταλλάσσονται, μεταστρέφονται, μετατρέπονται σε διακονία και εξυπηρέτηση των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος και κάλεσε τον κ. Εφραίμ να επανεξετάσει τη στάση του. Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς και κρατικούς παράγοντες υπενθύμισε με νόημα τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που δόθηκαν στο κράτος. Ωστόσο, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αξιοποίησε την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία. «Κάποια πράγματα που η Εκκλησία έδωσε δεν πήγαν ποτέ στον λαό, αλλά σε υμετέρους», τόνισε υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας πρέπει να είναι «διαφανής, ειλικρινής και όχι μονομερής».

Μετά τη δίωρη συνεργασία τους, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως εξετάσθηκαν οι τρόποι για την καλύτερη προετοιμασία της Εκκλησίας, προκειμένου να διεκδικήσει τις χρηματοδοτήσεις. «Θα σταθούμε δίπλα στην Εκκλησία τηρώντας τον νόμο», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος. Στο μεταξύ «ναρκοπέδιο» χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπεδίου και ο μητροπολίτης Ζακύνθου, ο οποίος έκανε λόγο για «χαριστικές πράξεις», αλλά και για «κατάχρηση πολιτικής εξουσίας» από «πνευματικά τέκνα προς τους πνευματικούς τους».

ΝΕΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η παρούσα ανάρτηση, εδημοσιεύθη στο blog του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

 clip_image002

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Σαν δροσερή αύρα ήλθε σήμερα η ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη Μελών της Κυβερνήσεως, των Γενικών Γραμματέων (Περιφερειαρχών) της Χώρας και παραγόντων της Εκκλησίας με θέμα την καλύτερη δυνατή απορρόφηση Κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 από τήν Εκκλησία για την ανάπτυξη του έργου της.
Με την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε προς όλους μας, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν πάντοτε, είναι και εξακολουθεί να είναι η Τροφός, η Κιβωτός Σωτηρίας, η Σωτηρία του Έθνους, του Ελληνικού Κράτους και του Λαού.
---- Του ΕΘΝΟΥΣ με όσα προσέφερε κατά τα δίσεκτα χρόνια της μακρόχρονης δουλείας μας (400 ολόκληρα χρόνια) υπό τον Τουρκικό ζυγό,
----Του νεοπαγούς Ελληνικού ΚΡΑΤΟΥΣ κατά τα πρώτα βήματα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, και
----Του Ελληνικού ΛAOY προς τον οποίο απευθύνονταν και απευθύνονται οι παροχές της Εκκλησίας.

Μας υπενθύμισε ο Μακαριώτατος, ότι όταν το Κράτος είχε εξαντλήσει τα χρηματικά του αποθέματα, τότε η Εκκλησία έδωσε τα χρυσά και αργυρά ιερά σκεύη των Ναών και των Μονών της οκτακόσιες οκάδες χρυσάφι και ασήμι, για να ενισχυθεί η οικονομία του Κράτους.
Ελπίζω ότι οι παράγοντες, που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη στις ημέρες μας, θα έλαβαν το μήνυμα. Ένα μήνυμα ηχηρό, ότι δηλ. χίλιοι τόσοι Ηγούμενοι Μοναστηριών και άλλοι τόσοι, ή χίλιοι τόσοι Εφραίμηδες (αν βέβαια αποδειχθή τελικά ότι ο άνθρωπος αυτός ένοχος) και άλλοι τόσοι με κανένα τρόπο ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ προς το Ελληνικό Έθνος, προς το Ελληνικό Κράτος και προς τον Ελληνικό Λαό! Η προσφορά της Εκκλησίας είναι διαχρονική, συνεχής, αταλάντευτη και ανεκτίμητη!

+Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

30 Σεπτεμβρίου 2008